Domov / / / Kataláza v ovocí a zelenine pr...

Kataláza v ovocí a zelenine proti šediveniu vlasov

Posledná úprava 11.11.2016

Kataláza je proteín nachádzajúci sa v bunkách všetkých organizmov, ktorý mení peroxid vodíka na vodu a kyslík. Telo síce produkuje katalázu, ale jej množstvá s pribúdajúcim vekom klesajú. Následkom je rozvinutie ochorení ako je rakovina a stavov ako šedivenie vlasov. Našťastie, kataláza sa nachádza v mnohých druhoch ovocia a zeleniny a to v dostatočne vysokom množstve na to, aby premenila toxické oxidanty na látky, ktoré sú pre telo užitočné.

Pšeničné listy a pšeničné klíčky

Klíčky pšenice a jačmeňa obsahujú vysoké množstvá antioxidantov vrátane katalázy. Lucerna (ďatelina), ružičkový kel a mladé výhonky tmavozelených rastlín obsahujú podstatne väčšie množstvá katalázy, než tie staršie. Pre čo najlepší účinok sú vhodné čerstvé, surové, organicky pestované rastlinné potraviny. Vysoká teplota a spracovanie výrobcami potravín či dlhá doba skladovania oslabuje a ničí enzýmy katalázy. Takže proti šediveniu vlasov moc nepomôžu.

Zelenina

Viaceré druhy zeleniny obsahujú dostatočné množstvá katalázy na to, aby bolo zdravie človeka zachované. Pór, cibuľa, brokolica, paštrnák, cuketa, špenát, kel, reďkovky, mrkva, červená paprika, kaleráb, uhorky, zeler a červená kapusta sú bohaté na katalázu. Napríklad taká cuketa jej už obsahuje menej. Zemiaky sú lacným, univerzálnym zdrojom katalázy. Sladké zemiaky sú dokonca považované za najvýživnejšiu zeleninu. Avokádo patrí medzi jeden z najbohatších zdrojov katalázy, ale obsahujú aj veľa tuku.

Ovocie

Katalázu obsahuje každé ovocie. Niektoré viac a niektoré menej. Kivi, broskyne, čerešne, marhule, banány, melón a ananás majú vysoké množstvo katalázy. Naopak jablká a hrozno obsahujú nižšie množstvá. Hoci je kataláza jeden z najodolnejších enzýmov proti teplu, varenie znižuje aktivitu enzýmu. Takže konzumácia surového ovocia poskytuje vyššie množstvá katalázy.

Výživové doplnky

Hoci prirodzené, nespracované a tepelne neupravené potraviny sú najlepším zdrojom antioxidačných enzýmov, katalázu možno získať aj z výživových doplnkov. Problém s katalázovými doplnkami stravy je ten, že sú mnohokrát strávené ešte predtým, než môžu dosiahnuť tkanivá a rozštiepiť molekuly vodíka. Antioxidačné doplnky stravy účinkujú najlepšie vtedy, ak sa skombinujú z rôznych enzýmov. Vitamíny alebo výživové doplnky vyrábané z celých nespracovaných potravín, ktoré obsahujú mangán, meď, zinok a selén môžu poskytnúť telu potrebné zložky, aby mohlo následne telo tvoriť viac katalázy a bojovať proti šediveniu vlasov.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa


Zatiaľ bez hodnotenia

Podporte eOtazky lajkom

Doporučené produkty

Čítajte viac

Blízke témy