Domov / Chudnutie

Chudnutie

Posledná úprava 04.10.2016

Chudnutie, v kontexte medicíny, zdravia a fyzickej zdatnosti, je zníženie celkovej telesnej hmotnosti následkom straty tekutín, telesného tuku alebo tukového tkaniva a / alebo aktívnej svalovej hmoty, a to kostných minerálnych ložísk, svalov, šliach a ďalšieho spojivového tkaniva. Chudnutie môže nastať neúmyselne, v dôsledku skrytého ochorenia, alebo na základe vedomého úsilia o zlepšenie skutočnej alebo vnímanej nadváhy alebo obezity.

Úmyselné chudnutie

Úmyselné chudnutie sa týka straty celkovej telesnej hmotnosti v dôsledku snahy o zlepšenie kondície a zdravia, a / alebo na zmeny vzhľadu.

Chudnutie u jedincov, ktorí majú nadváhu alebo sú obézni, môže znížiť zdravotné riziká, zvýšiť kondíciu a môže oddialiť nástup cukrovky. Môže znížiť bolestivosť a zvýšiť pohyblivosť ľudí s osteoartrózou kolena. Úbytok hmotnosti môže viesť k zníženiu hypertenzie (vysoký krvný tlak), ale či znižuje aj poškodenie súvisiace s vysokým krvným tlakom, nie je jasné.

Chudnutie nastane, keď je jednotlivec v stave negatívneho termodynamického toku. Keď telo vynaloží viac energie (tj prácou a metabolizmom) než je príjme (tj. z potravín alebo iných doplnkov stravy), použije uložené rezervy z tuku alebo svalov, postupne vedúce k strate hmotnosti.

I ľudia s ideálnou telesnou hmotnosťou sa častokrát snažia schudnúť s cieľom zlepšiť športový výkon alebo spĺňať požadovanú hmotnostnú klasifikáciu pre účasť v športe. Iní môžu chcieť schudnúť aby tak dosiahli atraktívnejší vzhľad. Podváha je spojená so zdravotnými rizikami, ako sú ťažkosti v boji proti infekciám, osteoporóza, zníženie svalového napätia, poruchy regulácie telesnej teploty, a dokonca aj zvýšené riziko úmrtia.

Úmyselné chudnutie je, vo väčšine prípadov, dosiahnuté pomocou diét, hoci úbytok hmotnosti je obvykle spojený s určitým stupňom zmeny životného štýlu, návykov, alebo cvičením. Mnoho potravinových stratégií bolo navrhnutých tak, aby vyhovovali potrebám jednotlivcov, ktorí chcú znížiť nadváhu. Stratégie obmedzenia kalórií sú jedným z najčastejších diétnych plánov. Denné kalorické požiadavky sa líšia v závislosti na mnohých faktoroch, vrátane, veku, pohlavia a požadovanej straty hmotnosti. Odborníci na výživu napríklad naznačujú, že na udržanie zdravia by ženy mali denne prijať aspoň 1200 kalórií, zatiaľ čo muži potrebujú 1500. Tieto odporúčania platia najmä pre zdravých ľudí, ktorí sa snažia schudnúť aby si vytvarovali telo. Avšak, tí, ktorých obezita predurčuje na zvýšené riziko cukrovky 2. typu, ochorenia srdca, alebo iných ochorení, si vyžadujú prísnejšiu diétu. V niektorých prípadoch, môže byť potrebné aby obézni jedinci dočasne obmedzili svoj denný príjem kalórií na 800 alebo dokonca 500.

Nízkokalorické diéty sú tiež nazývané percentuálne vyvážená strava. Vzhľadom k svojim minimálnym škodlivým účinkom sú tieto typy diét najčastejšie odporúčané odborníkmi na výživu. Okrem obmedzenia príjmu kalórií, vyvážená strava tiež upravuje konzumáciu makro-živín. Odporúča sa aby z celkového počtu denných kalórií 55% pochádzalo zo sacharidov, 15% z bielkovín, 30% z tukov, pričom nie viac ako 10% z celkového množstva tuku by malo pochádzať z nasýtených foriem. Napríklad pri príjme 1200 kalórií bude pochádzať asi 660 kalórií zo sacharidov, 180 z bielkovín a 360 z tukov. Niektoré štúdie naznačujú, že zvýšená konzumácia bielkovín môže pomôcť zmierniť pocit hladu spojený so zníženým kalorickým príjmom zvýšením pocitu sýtosti. Obmedzenie kalórií týmto spôsobom má mnoho dlhodobých výhod. Po dosiahnutí požadovanej telesnej hmotnosti sa môže množstvo prijatých kalórií za deň, postupne zvyšovať bez toho, aby bola prekročená hranica 2000 kaloórií (tj. vypočítaná odčítaním spálených kalórií fyzickou aktivitou od prijatých kalórií). V kombinácii so zvýšenou fyzickou aktivitou, sú dlhodobé nízkokalorické diéty v dlhodobom horizonte považované za najviac efektívne, na rozdiel od nárazových diét, ktoré môžu priniesť, v najlepšom prípade krátkodobé výsledky. Fyzická aktivita môže významne zvýšiť efektivitu diéty. Najzdravší režim chudnutia je preto je ten, ktorý sa skladá z vyváženej stravy a miernej fyzickej aktivity.

Zvýšenie telesnej hmotnosti bolo spájané s nadmernou konzumáciou tukov, cukrov, sacharidov vo všeobecnosti, a alkoholu. Depresia, stres alebo nuda môže tiež prispieť k zvýšeniu telesnej hmotnosti a v týchto prípadoch sa odporúča aby ľudia vyhľadali lekársku pomoc. Štúdia z r. 2010 zistila, že jednotlivci na diéte, ktorí spali dostatočne dlho, stratili viac než dvakrát toľko tuku ako ľudia, ktorí spali málo.

Väčšina ľudí na diéte v dlhodobom horizonte opäť priberie.

Terapeutické techniky chudnutia

Najšetrnejšie metódy chudnutia, a tiež tie najčastejšie odporúčané, sú úprava stravovacích návykov a zvýšenie fyzickej aktivity, spravidla vo forme cvičenia Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby ľudia spojili zníženie konzumácie spracovaných potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov, cukru a soli a množstvom kalórií so zvýšením fyzickej aktivity.

Odporúča sa tiež zvýšenie príjmu vlákniny na reguláciu stolice.

Medzi iné metódy chudnutia patrí užívanie liekov a doplnkov výživy, ktoré znižujú chuť do jedla, blokujú vstrebávanie tukov alebo znižujú objem žalúdka.

V prípadoch ťažkej obezity môže byť indikovaná bariatrická chirurgia. Dva bežné bariatrické chirurgické zákroky sú žalúdočný bypass a bandáž žalúdka. Oba môžu byť účinné pri obmedzení príjmu energie z potravín znížením veľkosti žalúdka, ale rovnako ako pri akejkoľvek inej operácii, obe majú svoje riziká, ktoré by mali byť konzultované s lekárom.

Doplnky stravy, hoci bežne používané, nie sú považované za zdravý spôsob zníženia hmotnosti. Hoci je ich dostupné veľké množstvo, len málo z nich je účinných v dlhodobom horizonte.

Virtuálna bandáž žalúdka používa hypnózu, aby si mozog myslel, že je žalúdok menší, než v skutočnosti je a tým sa znížilo množstvo skonzumovaného jedla. To má za následok zníženie hmotnosti. Táto metóda je doplnená psychologickou liečbou úzkosti a hypnopédiou. Bol vykonaný výskum o použití hypnózy ako alternatívnej metódy na kontrolu telesnej hmotnosti. Štúdia z r. 1996 zistila, že kognitívno-behaviorálna terapia (CBT) je účinnejšia v znížení hmotnosti, pokiaľ bola kombinovaná s hypnózou.

Nárazové diéty

Nárazová diéta je úmyselné nutričné obmedzenie (s výnimkou vody) po dobu dlhšiu ako 12 hodín bdenia. Požadovaným výsledkom je aby telo spálilo tuk na energiu a tak stratilo množstvo váhy v krátkom čase. V závislosti na použitej metóde je tu možnosť straty svalovej hmoty. Nárazové diéty môžu byť nebezpečné pre zdravie a tento spôsob chudnutia lekári neodporúčajú.

Podľa akadémie výživy a dietetiky. Ak diéta alebo produkt znie príliš dobre, aby to bola pravda, pravdepodobne to tak je. Neexistujú žiadne potraviny alebo tabletky, ktoré magicky spaľujú tuk. žiadne superpotraviny nezmenia Váš genetický kód. Žiadne výrobky zázračne nerozpustia tuk pri sledovaní televízie alebo v spánku. Niektoré látky obsiahnuté v doplnkoch a bylinných prípravkov môžu byť nebezpečné, a dokonca pre niektorých ľudí aj smrteľné. Ak sa chcete cítiť zdravšie a žiť dlhšie, treba sa zamerať zmeny životného štýlu toho, ako jete.

Nechcené chudnutie

Nechcený úbytok na váhe môže byť dôsledkom straty tuku, svalovej atrofie, straty tekutín, alebo kombináciou všetkých týchto faktorov. Vo všeobecnosti je nechcený úbytok na váhe považovaný za medicínsky problém vtedy, ak dospelý človek stratil aspoň 10% telesnej hmotnosti v priebehu šiestich mesiacov alebo 5% za posledný mesiac. Ďalším kritériom na určenie príliš nízkej hmotnosti je index telesnej hmotnosti BMI. I menšia strata hmotnosti však môže byť u staršieho útleho človeka dôvodom k obavám.

K nechcenému úbytku na váhe môže dôjsť z dôvodu nedostatku adekvátnej výživy vzhľadom k energetickým potrebám človeka (všeobecne nazvaný podvýživa). Môže však tiež nastať kvôli priebehu ochorenia, zmenám v metabolizme, hormonálnym zmenám, ako nežiaduci účinok liekov alebo liečby, kvôli zmenám v strave spojeným s liečbou alebo užívaním liekov alebo zníženiu chuti do jedla spojeným s chorobou alebo liečbou. Vážny úbytok hmotnosti môže znížiť kvalitu života, znížiť účinnosť liečby alebo predĺžiť zotavenie, zhoršiť chorobné procesy a byť rizikovým faktorom skoršej úmrtnosti. Podvýživa môže ovplyvniť všetky funkcie ľudského tela, od buniek po najzložitejšie funkcie, medzi ktoré patria:

  • imunitná odpoveď
  • hojenie rán
  • svalová sila (vrátane dýchacích svalov)
  • kapacita a vyčerpanie obličiek vedúce k poruchám vody a elektrolytov
  • termoregulácia
  • menštruácia

Okrem toho, podvýživa môže viesť k nedostatku vitamínov, iným nedostatkom a nečinnosti, čo môže vytvoriť predispozíciu k ďalším problémom, ako sú napríklad preležaniny.

Nechcený úbytok na váhe môže viesť k diagnóze ochorení, ako je rakovina a diabetes 1. typu.

Pokračujúci úbytok hmotnosti môže vyvinúť v kachexiu. Kachexia sa líši od smrti hladom, pretože sa jedná o systémovú zápalovú reakciu.

Príčiny nechceného chudnutia

Choroby súvisiace s podvýživou možno rozdeliť do štyroch kategórií:

Poruchy príjmu stravy

Nechutenstvo môže byť priamym príznakom choroby, prípadne choroba môže spôsobiť, že konzumácia jedla je bolestivá alebo môže vyvolať nevoľnosť. Choroba môže tiež spôsobiť potravinovú averziu.

Neschopnosť jesť môže vyplývať zo: zníženého vedomia alebo zmätenosti alebo fyzických problémov, ktoré sa týkajú ramena alebo ruky, prehĺtania alebo žuvania. Obmedzenie príjmu potravy môže byť uložené ako súčasť liečby alebo vyšetrovania. Nedostatok potravín môže vyplývať z: chudoby, ťažkostí pri nakupovaní alebo varení a nekvalitnej stravy.

Poruchy trávenia a / alebo absorpcie

Toto môže vyplývať z ochorení, ktoré majú vplyv na tráviaci systém.

Zmenené metabolické požiadavky

Zmeny metabolických požiadaviek môžu byť spôsobené chorobou, operáciou a orgánovou dysfunkciou.

Nadbytočné straty živín

Ku stratám z gastrointestinálneho systému môže dôjsť z dôvodu príznakov ako je zvracanie alebo hnačky, ako aj fistuly a stómie. Môže dôjsť aj ku stratám z dutín, vrátane nazogastrických dutín.

Ďalšie straty: popáleniny môžu byť spojené so stratami napríklad výlučkov kože.

Chudnutie spojené s konkrétnymi ochoreniami zahŕňa:

  • Ako chronická obštrukčná choroba pľúc postupuje, u asi 35% pacientov sa prejaví závažné chudnutie s názvom pľúcna kachexia, zahŕňajúca zníženej svalovej hmoty. Okolo 25% zaznamená stredné až výrazné chudnutie, zvyšní pacienti schudnú len málo. Väčší úbytok hmotnosti je spojený s horšou prognózou. Medzi teoretické faktory, ktoré prispievajú k strate hmotnosti patrí strata chuti do jedla kvôli zníženej aktivite, dodatočná energia potrebná na dýchanie a obtiažnosť jesť s dýchavičnosťou (ťažké dýchanie).
  • Rakovina je veľmi častou a niekedy aj fatálnou príčinou nevysvetliteľného (idiopatického) chudnutia. Asi jedna tretina prípadov nechceného chudnutia sú sekundárne malignity. Druhy rakovín na ktoré je podozrenie u pacientov s nevysvetliteľným úbytkom hmotnosti zahŕňajú gastrointestinálne, prostatické, hepatobilárne (hepatocelulárny karcinóm, karcinóm pankreasu), vaječníkové, hematologické alebo pľúcne malignity.
  • AIDS môže spôsobiť úbytok na váhe a malo by naň byť podozrenie u vysoko rizikových osôb, u ktorých sa objavilo chudnutie.
  • Gastrointestinálne poruchy sú ďalšou častou príčinou nevysvetliteľného úbytku hmotnosti - v skutočnosti sú najčastejšou príčinou nerakovinovej idiopatickej straty hmotnosti. Možné gastrointestinálne etiológie nevysvetliteľného chudnutia sú celiakia, peptický vred, zápalové ochorenie čriev (Crohnova choroba a ulcerózna kolitída), zápal pankreasu, žalúdka a hnačka. Pokles telesnej hmotnosti môže spôsobiť mnoho ďalších ochorení tráviaceho traktu.
  • Infekcia. Niektoré infekčné choroby môžu spôsobiť pokles telesnej hmotnosti. Patria medzi ne plesňové ochorenia, infekčná endokarditída, mnoho parazitárnych chorôb, AIDS, a niektoré iné sub-akútne alebo okultné infekcie.
  • Ochorenie obličiek. Pacienti trpiaci urémiou často majú zníženú alebo žiadnu chuť k jedlu, zvracanie a nevoľnosť. To môže spôsobiť chudnutie.
  • Srdcové ochorenie. Kardiovaskulárne choroby, najmä kongestívne srdcové zlyhanie, môže spôsobiť nevysvetliteľný úbytok hmotnosti.
  • Ochorenie spojivového tkaniva
  • Neurologické ochorenia, vrátane demencie.
  • Stres môže spôsobiť pokles telesnej hmotnosti. Avšak aj výskumy ukazujú, že existuje vzťah medzi obezitou a vysokou úrovňou stresu.

Chudnutie súvisiace s liečbou

Liečba môže priamo alebo nepriamo spôsobiť chudnutie, čo má vplyv na účinnosť liečby a vyliečenie sa, čo môže viesť k ďalšiemu chudnutiu, čim sa uzatvára začarovaný kruh.

Veľa pacientov po operácii má bolesti a zaznamená stratu chuti do jedla. Časť reakcie tela na operáciu je nasmerovať energiu na hojenie rán, čo zvyšuje požiadavky tela na energiu. Operácia nepriamo ovplyvňuje nutričný stav, najmä v období rekonvalescencie, kedže môže ovplyvniť hojenie rán a ďalšie aspekty liečenia. Operácia má priamy vplyv na nutričný status, v prípade, že zákrok natrvalo zmení tráviaci systém. Často je potrebná enterálna výživa (kŕmenie sondou). Prístup “nič ústami” pri všetkých gastrointestinálnych operáciách sa nepreukázal ako prospešný. Existujú dokonca tvrdenia, že takýto postup bráni zotavovaniu.

Niektoré lieky môžu spôsobiť pokles telesnej hmotnosti, zatiaľ čo iné môžu spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa


Chudnutie Priemerné hodnotenie: 5 (2 hodnotení­)

Podporte eOtazky lajkom

Vyskúšali sme a odporúčame

Tabletky na rýchle chudnutie Oxotrin

Naše hodnotenie:

  • Podporuje metabolizmus a lepšie spaľovanie tukov
  • Znižuje chuť do jedla
  • Prírodné zloženie

Čítajte viac

Súvisiace témy