Spirulina

Posledná úprava 28.12.2022

Spirulina sa považuje za „superpotravinu“. Je to mikroriasa, ktorá je extrémne bohatá na proteíny, železo, betakarotén (30 krát viac ako mrkva), vitamíny, minerály, stopové prvky... Táto riasa sa využíva pri boji proti podvýžive vo svete. Výskum sa stále intenzívnejšie zaoberá jej protirakovinovými vlastnosťami. V každom prípade, spirulina je extrémne bohatá, komplexná riasa, ktorá je rovnako prospešná pre profesionálnych atlétov aj pre rekonvalescentov.

Medicínske vlastnosti spiruliny

Proti chorobám, proti rakovine, detoxikácia

  • mocný antioxidant, anti-aging
  • pomáha pri prevencii rakoviny (k dispozícii zatiaľ nie je dostatok štúdií, no jej bohaté zloženie poskytuje telu značnú ochranu)
  • rekonvalescencia (v súčinnosti so ženšenom)
  • stimuluje imunitný systém
  • podporuje potenciál našej imunitnej ochrany
  • detoxikuje telo od ťažkých kovov, znečisťujúcich látok, škodlivého žiarenia (v súčinnosti s chlorelou)
  • ochrana pred žiarením
  • efektívna v potláčaní anémie
  • redukuje vysoké hladiny cholesterolu (pri častom užívaní)
  • chráni a posilňuje všetky životne dôležité orgány
  • chráni pred chorobami a infekciami (zápal hltana, nachladnutie, chrípka, laryngytída...)

Energia, šport, svaly

  • svalová únava, športovci na vysokej úrovni (v súčinnosti s macou a tribulusom)
  • stimulačný a tonizačný účinok na telo
  • obnovuje energiu a vitalitu
  • znižuje pocit únavy
  • zvyšuje výdrž (v súčinnosti s rodiolou a tribulusom)
  • podporuje nárast svalovej hmoty (veľký obsah proteínov)
  • redukuje svalové kŕče
  • okysličuje telo a svaly (vďaka obsiahnutému chlorofylu)

Rovnováha, stres, pamäť

  • poskytuje všeobecný pocit pohody (v súčinnosti s ašvagandou)
  • uvádza nervový systém do rovnováhy (v súčinnosti so ženšenom)
  • napätie a svalové kŕče
  • redukuje stres, úzkosť, nervozitu
  • depresie, nespavosť
  • podporuje regeneračný spánok
  • zvyšuje koncentráciu (v súčinnosti s rodiolou)
  • problémy spájané s vysokým vekom
  • problémy s pamäťou
  • znižuje vysoký krvný tlak

Pleť, oči, vlasy

  • ochranný účinok na kožu (v súčinnosti s aloe vera)
  • ochranný účinok na očiach
  • posilňuje nechty
  • posilňuje vlasy
  • obnovuje lesk vlasov, pleti a nechtov
  • podporuje hojenie rán a redukuje jazvy

Cholesterol, diéty, bolestivá a nepravidelná menštruácia

  • znižuje vysoké hladiny cholesterolu (v súčinnosti so ženšenom)
  • cukrovka, reguluje hladiny cukru v krvi, glykémia (v súčinnosti so ženšenom)
  • upravuje apetít
  • prečisťuje črevnú flóru
  • znižuje pocit hladu, obzvlášť pri diétach
  • stimuluje vznik dobrých baktérií potrebných pre trávenie (laktobacily)
  • zmierňuje bolestivú periódu
  • upravuje nepravidelnú menštruáciu
  • znižuje pocit únavy počas menštruácie
  • pomáha zmierňovať príznaky menopauzy
  • pomáha ľahšie zvládať tehotenstvo

Spirulina a jej pôvod

Spirulina je prastará riasa a podľa odborníkov sa na Zemi vyskytovala už pri samotnom vzniku života. Obrnila sa voči všetkým agresorom a prežila tisícky rokov a klimatických zmien. Aztékovia a Inkovia patrili k prvým, ktorí túto modro-zelenú riasu začali pestovať. Spirulina ako komplexná potravina, im spolu s ďalšou rastlinou, macou, dovolila nasýtiť obrovskú populáciu. Existujú dva hlavné druhy spiruliny. Spirulina maxima, ktorá pochádza z Mexika a Spirulina platensis z Čadu. Spirulina sa prirodzene vyvinula v Andských jazerách, ktoré sú vulkanického pôvodu, rovnako ako v jazere Texcoco v Mexiku. Rastie však aj v obrovských jazerách Afriky, obzvlášť v Čade. Vďaka dnešnému zvýšenému záujmu o túto mikroriasu a stúpajúcemu dopytu po nej, sa rozšírila po celom svete. Stále viac krajín, vrátane Číny, Thajska, Indie, Havaja, či niektorých štátov Ameriky, sa rozhodlo pestovať spirulinu kvôli jej výživovej hodnote. Najprospešnejší a najkomplexnejší druh je podľa všetkého spirulina z Mexika. Riasy normálne rastú úplne organicky a nepotrebujú pesticídy. Po zbere sa spirulina suší na slnku.

Spirulina a jej zloženie

Spirulina je veľmi komplexná riasa. Má veľkú nutričnú hodnotu, vďaka čomu môže predchádzať výživovej nedostatočnosti. Obsahuje enormné množstvo proteínov, od 50 do 70%, čo je nevšedné. Spirulina je tiež bohatá na esenciálne mastné kyseliny, stopové prvky, minerály: železo (20 násobne viac než pšeničné klíčky), magnézium, kalcium, fosfor, draslík, selén, sodík, chróm ako aj esenciálne aminokyseliny. Naviac, spirulina je bohatá na vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B7, B8, B12, D, E, K, ale hlavne betakarotén (provitamín A) a vitamín B12. Jej obsah betakaroténu je 30 krát väčší ako u mrkvy, čo je tiež výnimočné. Obsah vitamínu B12 je štvornásobný oproti surovej pečeni, čo je tiež dobrý zdroj pre telo. Spirulina obsahuje aj nejaké esenciálne mastné kyseliny, vrátane omega-6. Obsahuje veľké množstvá chlorofylu, ktorý zohráva očistnú úlohu a chráni telo. Spirulina obsahuje mnoho prvkov potrebných pre zdravé fungovanie imunitného systému a nervového systému. Telo všetky jej zložky vstrebáva vo všeobecnosti bezproblémovo. Vzhľadom na jej bohaté zloženie je spirulina celosvetovo využívaná pri boji proti podvýžive.

Spirulina - Nutričná analýza

Proteíny

Modrozelené riasy, obzvlášť spirulina, majú primitívnu štruktúru s niekoľkými bunkami ukladajúcimi škrob a s bunkovou proliferáciou, no je veľmi bohatá na ribozómy, teda bunkové telá, ktoré tvoria proteíny. Toto špeciálne zloženie bunkových zložiek umožňuje rýchly priebeh fotosyntézy a tvorby proteínov. Chýbajúca pevná bunková stena je zárukou toho, že proteíny spiruliny dokáže konzumujúci organizmus rýchlo a ľahko vstrebať.

Spirulina pozostáva zo 65 až 71 percent z proteínov, záleží na podmienkach pri jej raste. Tieto proteíny sú biologicky komplexné, čo znamená, že dodávajú všetkých osem esenciálnych aminokyselín a navyše v správnom pomere. Naviac, všetky požadované aminokyseliny zo spiruliny sú vo forme, ktorá je ľahšie stráviteľná než proteíny obsiahnuté v mäse alebo sóji.

Osem esenciálnych aminokyselín nachádzajúcich sa v spiruline

  • Izoluceín: potrebný pre optimálny rast, rozvoj inteligencie a rovnováhu dusíka v tele. Využíva sa pri syntetizácii ďalších neesenciálnych aminokyselín.
  • Leucín: stimulátor mozgových funkcií, zvyšuje svalové energetické hladiny.
  • Lyzín: stavebný kameň protilátok v krvi, posilňuje obehový systém a udržiava normálny rast buniek.
  • Metionín: nepostrádateľná aminokyselina s lipotropickým účinkom (metabolizuje tuk a lipidy), ktorá udržiava zdravú pečeň. Protistresový faktor, upokojuje nervy.
  • Fenylalanín: potrebný pre fungovanie štítnej žľazy na tvorbu tyroxínu, ktorý stimuluje rýchlosť metabolizmu.
  • Treonín: zlepšuje činnosť čriev a trávenie.
  • Tryptofán: zvyšuje využitie B vitamínov, zlepšuje nervové zdravie a emocionálnu stabilitu. Poskytuje pocit pokoja.
  • Valín: stimuluje mentálnu kapacitu a svalovú koordináciu.

Neesenciálne aminokyseliny dodávané spirulinou

Spirulina dodáva desať z dvanástich neesenciálnych aminokyselín. „Neesenciálne“ neznamená, že by tieto aminokyseliny telo nepotrebovalo. Iba to indikuje, že si ich telo dokáže v prípade potreby syntetizovať samo, ak má k dispozícii vhodné nutričné stavebné kamene. Napriek tomu je telo lepšie zásobené, ak sú tieto vynikajúce proteínové zložky okamžite a úplne dostupné v strave, pretože všetky aminokyseliny musia byť k ruke, keď produkujú bunky enzýmy, proteíny, hormóny, mozgové chemikálie a iné produkty metabolizmu. Žiadna z tisícky biochemických látok fungujúcich a navzájom sa ovplyvňujúcich v ľudskom tele nevzniká zo vzduchoprázdna. Telo a všetky jeho funkcie sú v konečnom dôsledku závislé od nutričného príjmu.

  • Alanín: posilňuje bunkové steny.
  • Arginín: dôležitý pre mužské sexuálne zdravie, keďže až 80% spermatickej tekutiny pozostáva z arginínu. Tiež pomáha detoxikovať krv.
  • Kyselina asparágová: napomáha pri transformácii uhľohydrátov na bunkovú energiu.
  • Cysteín: pomáha udržiavať zdravý pankreas, ktorý stabilizuje metabolizmus krvného cukru a uhľohydrátov. Bol využívaný pri zmierňovaní niektorých symptómov sprevádzajúcich potravinovú alergiu a intoleranciu.
  • Kyselina glutámová: spolu s glukózou je jedným z hlavných palív pre mozgové bunky. Používa sa na zníženie túžby po alkohole a stabilizuje mentálne zdravie.
  • Glycín: podporuje využitie energie a kyslíku v bunkách.
  • Histidín: posilňuje nervové prenosy, hlavne v sluchových orgánoch. Využíva sa na zvrátenie niektorých prípadov hluchoty.
  • Prolín: prekurzor kyseliny glutámovej.
  • Serín: pomáha vytvárať ochranné tukové vrstvy obklopujúce nervové vlákna.
  • Tyrozín: spomaľuje bunkové starnutie a potláča centrum hladu v hypotalame. Možno ho syntetizovať z fenylalanínu. Podieľa sa na správnom sfarbení vlasov a kože, vrátane ochrany pred spálením.

Minerály

Hoci sú proteíny stavebnými kameňmi života, mnohé stopové prvky môžu podstatne ovplyvniť zdravie a metabolizmus.

Vody, ktoré obľubuje spirulina, sú natoľko nasýtené minerálmi uloženými v starodávnych pôdach a horninách, že tu nedokážu žiť žiadne iné rastliny. Spirulina v takýchto alkalických vodách nielen prosperuje, ale zároveň pohlcuje a syntetizuje mnoho minerálov a derivovaných zlúčenín do svojej bunkovej štruktúry. Spirulina tieto minerály transformovala do prírodnej organickej formy a tak sa tieto minerály chelatovali, naviazali sa na ne aminokyseliny a tým sa stali pre ľudské telo oveľa ľahšie vstrebateľnými. Mnohokrát ľudia prijímali obrovské množstvá neorganických látok bez úžitku pre zdravie, pretože telo nevie, čo má s takouto nekompatibilnou formou urobiť. Dokonca existuje viacero dôkazov, že neorganické minerály môžu blokovať vstrebávanie organickej formy, čo nakoniec vedie k ochoreniam z nedostatku minerálov.

Spirulina obsahuje esenciálne minerály a stopové prvky absorbované z prostredia, v ktorom rastie a mení ich do chelátovej, ľahko vstrebateľnej formy:

  • Draslík: kľúčový minerál, ktorý reguluje elektrolytickú rovnováhu tela. Jeho nedostatok môže spôsobiť zástavu srdca, hypertenziu, vyčerpanie nadobličiek a svalový kolaps.
  • Vápnik: najhojnejší minerál v tele, je obzvlášť dôležitý pre zdravé kosti a zuby. Je ale zapojený aj do nervových prenosov do svalov. Spirulina poskytuje približne toľko vápnika ako mlieko.
  • Zinok: ústredný bod vyše tridsiatich životne dôležitých enzymatických reakcií, so silným vplyvom na mentálne zdravie, farbu kože, fungovanie prostaty a schopnosť hojenia a uzdravovania.
  • Horčík: jeho nedostatok môže viesť ku svalovým kŕčom, vrátane srdcových nepravidelností. Pomáha pri vstrebávaní vitamínu C, B vitamínov a proteínov.
  • Mangán: spolu so zinkom aktivuje enzymatický systém. Podporuje aktivitu neurotransmiteru acetylcholínu, napomáha pri stabilizácii krvného cukru.
  • Selén: pôvodne sa predpokladalo, že ide o toxický ťažký kov, no teraz je známe, že je dôležitý pre zdravie. Spomaľuje starnutie, škodlivú oxidáciu a formovanie voľných radikálov. Redukuje toxický vplyv karcinogénov a zlepšuje srdcovú činnosť.
  • Železo: podporuje tvorbu hemoglobínu, krvného farbiva transportujúceho kyslík, ktorý sa nachádza v zdravých červených krvinkách. Nedostatok železa je najčastejší u žien v reprodukčnom veku.
  • Fosfor: druhý najhojnejší minerál v ľudskom tele, nachádza sa prakticky v každej bunke. Spolu s vápnikom udržuje hustotu kostí. Pomáha vstrebávať uhľohydráty a B vitamíny niacín a riboflavín.

Vitamíny

Spirulina dodáva viacero vitamínov, ktoré potrebujú všetky živé bytosti na fungovanie metabolických procesov:

  • Pyridoxín (B6): je zapojený do štiepenia a vstrebávania proteínov. Chráni zdravé srdce, redukuje opuchy a stabilizuje hladiny ženských hormónov. B6 v kombinácii so zinkom dokonca môže vyliečiť niektoré formy schizofrénie.
  • Biotín: enzým, ktorý nesie CO, počas určitých biochemických reakcií je zapojený do metabolizmu uhľohydrátov. Tiež funguje ako koenzým pri asimilácii iných vitamínov B komplexu. Biotín sa ničí konzumáciou surových bielkov z vajec a niektorých druhov surových rýb.
  • Kobalamín (B12): vitamín, ktorý sa zo všetkých vitamínov najhoršie získava zo zeleniny. Spirulina je na tento vzácny vitamín extrémne bohatá, obsahuje ho o 250 percent viac, než hovädzia pečeň, ktorá sa donedávna považovala za jeho najbohatší prirodzený zdroj. Jedna porcia spiruliny poľahky presiahne odporúčanú dennú dávku od 1,5 do 3 mikrogramov denne. Nedostatok vitamínu B12 vyúsťuje do zhubnej anémie, degenerácie nervov, predčasnej senility, výraznej únavy a duševných ochorení pripomínajúcich schizofréniu.
  • Kyselina pantoténová: „stresový“ vitamín využívaný nadobličkami, spolu s cholesterolom a vitamínom C, vytvára kortizón a iné steroidy ako odozvu na fyzický a duševný stres. Jej nedostatok podporuje citlivosť na alergie, infekcie a degeneratívne ochorenia ako napríklad artritída a reumatizmus. S nedostatkom tohto vitamínu je spájaný aj vznik vredov a hypoglykémie.
  • Kyselina listová: podstatná pre správnu tvorbu hemoglobínu v červených krvinkách. Jej nedostatok vedie k anémii, slabému rastu, poruchám pigmentácie kože a predčasnému šediveniu.
  • Inositol: životne dôležitá lipotropická živina, ktorá udržiava zdravú pečeň a pomáha pri detoxikácii karcinogénov, mimoriadne navyšuje hladiny ženských hormónov. Pomáha normalizovať hladiny cholesterolu v krvi. Inositol sa spolu s cholínom používa v pečeni pri produkcii lecitínu. Inositol je po niacíne druhý najhojnejšie sa vyskytujúci vitamín v tele. Nedávne štúdie poukazujú, že inositol spolu s biotínom redukuje vypadávanie vlasov.
  • Niacín: známy aj ako kyselina nikotínová a niacínamid, čo je alternatívne označenie. Niacín je dôležitý pre duševné zdravie. Lekárom sa pri použití niacínu pri terapii podarilo úplne odstrániť príznaky schizofrénie. Niacín sa považuje aj za efektívny prostriedok na zníženie cholesterolu.
  • Riboflavín (B2): najčastejšia vitamínová deficiencia je nedostatok riboflavínu a spôsobuje šedý zákal, slabý zrak, slzenie očí a nekontrolovateľný výskyt ekzému.
  • Tiamín (B1): koenzým využívaný pri rozklade uhľohydrátov z potravy. Udržiava hladiny glukózy v krvi. Jeho nedostatok spôsobuje slabosť, srdcové poruchy, distenziu brucha a nedostatočné okysličovanie. Vážny nedostatok spôsobuje smrť. Z nemetabolizovaných fragmentov uhľohydrátov sa vyvinie závažná toxémia.
  • Tokoferol (vitamín E): spirulina obsahuje v jednom grame viac vitamínu E než čisté pšeničné klíčky. Táto živina ochraňuje zdravie srdca a svalov, podporuje okysličovanie buniek a spomaľuje starnutie.

Karotenoidy

Niektoré látky v rastlinných potravinách nie sú skutočné vitamíny, ale poskytujú prekurzory, z ktorých si telo dokáže syntetizovať zodpovedajúce vitamíny. Karotenoidové zložky spiruliny k nim tiež patria, pretože sa využívajú na tvorbu vitamínu A. Skutočný vitamín A sa v predpripravenom stave nachádza iba v živočíšnych zdrojoch, napríklad v pečeni. Táto forma vitamínu A sa niekedy spája s toxicitou a predávkovaním, pretože je rozpustný v tuku a nie je z tela ľahko vylučovaný.

Naopak, karotenoidové komplexy nachádzajúce sa v zelenine sa menia na vitamín A len v prípade potreby, čím sa minimalizuje nebezpečenstvo otravy. Spirulina a iné riasy sú primárnym zdrojom prekurzorov vitamínu A. Práve vďaka karotenoidom z rias vitamín A derivuje a koncentruje sa v pečeni rýb.

Spirulina obsahuje žlté/oranžové farbivá kryptoxantín a betakarotén, a práve z nich sa môže vytvoriť vitamín A. Spirulina obsahuje karotenoidy v týchto formách:

  • Alfakarotén
  • Betakarotén
  • Xantofyly
  • Kryptoxantín
  • Echinenón
  • Zeaxantín
  • Luteín

Enzymatické pigmenty

Hoci sú hodnoty proteínov, minerálov a vitamínov nachádzajúcich sa v spiruline impozantné, je tento nepatrný organizmus bohatý aj na pigmenty, ktoré sú dôležité pre život z biochemického hľadiska. Bez pigmentov by organizmus nedokázal syntetizovať množstvo enzýmov potrebných pre vyvážený metabolizmus.

Chlorofyl

Najviditeľnejší pigment, čiže farbivo nachádzajúce sa v spiruline je chlorofyl, zelená molekula nachádzajúca sa v rastlinách. Keď získa energiu zo slnečného žiarenia, uvoľní ióny. Tieto voľné ióny stimulujú biochemické reakcie, pri ktorých vznikajú proteíny, vitamíny a cukry. Chlorofylu sa niekedy hovorí „zelená krv“, pretože sa podobá molekulám hemoglobínu nachádzajúcim sa v ľudských krvinkách. V podstate majú obe takmer identickú molekulárnu štruktúru nazývanú pyrolové kruhy a obe látky sú chemicky známe ako „porfyrínové pigmenty“.

Rozdiel je v tom, že chlorofyl obsahuje vo svojom jadre magnéziové jadro, zatiaľ čo hemoglobín obsahuje molekulu železa. Magnézium dodáva molekule chlorofylu zelenú farbu a je zapojené do syntézy iných látok, zatiaľ čo železo dodáva hemoglobínu červené sfarbenie a mení funkciu porfyrínovej molekuly na dýchanie a štiepenie látok.

Predpokladá sa, že ak je chlorofyl prijímaný s dostatočným množstvom železa, môže byť magnézium nahradené za vzniku molekuly hemoglobínu. Experimenty uskutočnené v Japonsku preukázali, že má spirulina výrazný pozitívny vplyv na anémiu, pravdepodobne vďaka konverzii chlorofylu na hemoglobín. Samozrejme, vysoká hustota živín spiruliny, hlavne krvotvorné vitamíny B12 a kyselina listová, sú tiež pri liečbe anémie užitočné.

Chlorofyl má aj ďalšie pozitívne prínosy pre telo. Zlepšuje peristaltiku čriev a tým zmierňuje zápchu. Tiež normalizuje vylučovanie tráviacich kyselín. Upokojuje zápaly a redukuje nadmernú sekréciu pepsínu spojenú so žalúdočnými vredmi.

Počas druhej svetovej vojny bol chlorofyl vďaka svojej schopnosti vysušiť a dezinfikovať rany, bežnou súčasťou opatrení prvej pomoci, aby sa zabránilo hnisaniu rán. Navyše, chlorofyl zmierňuje opuchy a podporuje granuláciu, teda proces, pri ktorom sa regenerujú nové tkanivá nad zraneniami.

Chlorofyl sa javí ako vhodný prostriedok pri regenerácii poškodených pečeňových buniek, tiež zvyšuje cirkuláciu krvi do všetkých orgánov, pretože rozširuje cievy. V srdci pomáha chlorofyl pri prenose nervových impulzov, ktoré kontrolujú sťahy. Srdcová frekvencia sa spomalí, avšak každá kontrakcia je mohutnejšia, čím sa zlepšuje celková efektivita práce srdca.

Fykocyanín

Pigment, ktorý dodáva spiruline modrú časť sfarbenia je fykocyanín. Jeho koncentrácia je približne 7 percent v porovnaní s jedným percentom chlorofylu. Fykocyanín sa prirovnáva k ľudskému pigmentu bilirubínu, ktorý je dôležitý pre zdravé fungovanie pečene a spracovanie aminokyselín.

Porfyrín

Ďalší dôležitý pigment je porfyrín, červená zlúčenina, ktorá vytvára aktívne jadro hemoglobínu. Príbuzná tejto štruktúre je polypyrolová molekula v B12, ktorá je dôležitá pre tvorbu zdravých červených krviniek.

Tieto a niekoľko menších farbív ako fykoerytrín, tetrapyrol, fytomenadión a karotenoidy nie sú iba „farbou“ žijúcich organizmov, ale využívajú sa aj na metabolické procesy v celom tele. Bez nich by sa enzymatické reakcie utlmili natoľko, až by nastal bunkový rozklad.

Tuky, cukry, soli a kalórie

Je pravdepodobne len ťažko predstaviteľné, že tak koncentrovaný zdroj živín ako spirulina nie je plná tukov, škrobov a kalórií. Prekvapivo sa v spiruline nachádza iba 7 percent lipidov, pričom je väčšina z nich vo forme esenciálnych mastných kyselín, ktoré podporujú normalizáciu cholesterolu. Esenciálne mastné kyseliny nazývané niekedy vitamín F, zahŕňajú kyselinu linolovú, linolénovú a arachidonovú. Telo ich využíva pri produkcii prostaglandínov, hormonálnych regulátorov krvného tlaku a kapilárnej odolnosti.

Esenciálne mastné kyseliny sú zapojené do respirácie vo všetkých bunkách, a sú obzvlášť dôležité pri prenose kyslíka. Ovplyvňujú zdravie vlasov, kože a nechtov, a pomáhajú pri rozpúšťaní cholesterolu v krvnom riečisku. Nie sú to nebezpečné tuky, pre zdravie sú absolútne nevyhnutné.

Spirulina obsahuje veľmi málo škrobu či cukru. Uhľohydrát, ktorý obsahuje, ide zhruba o 10 až 15 percent, je primárne vo forme ramnózy a glykogénu. Tieto dva polysacharidy sú ľudskými bunkami ľahko vstrebateľné, s minimálnym zásahom inzulínu. Z toho dôvodu poskytujú cukry zo spiruliny rýchlu energiu, bez zaťaženia pankreasu alebo vyvolania hypoglykémie.

Z pohľadu kalórií je výživová hodnota spiruliny ekonomická. V jednom grame proteínu získaného zo spiruliny sa nachádza v priemere iba 3,9 kalórie. Museli by ste skonzumovať okolo 18,5 kalórií surového 75% chudého mletého hovädzieho mäsa, aby ste získali gram proteínov. Priemerná 500 mg tableta spiruliny obsahuje iba jednu až dve kalórie!

Niektorí ľudia sa obávajú sodíka vo svojom jedálničku a vyhýbajú sa preto morských plodom ako sú riasy nori, wakame a kombu. Tieto riasy sú veľmi výživné, no obsahujú veľké množstvo sodíka. Spiruliny sa sodíkové problémy rias, ktoré rastú v moriach, netýkajú. Obsahuje totiž iba 206 mg sodíka na tabletu. Väčšina pacientov s hypertenziou majú obmedzený denný príjem sodíka na 2000 mg alebo menej. Spirulina obsahuje tak malé množstvo sodíka, že osobám na diéte s obmedzením príjmu soli nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Spirulina a dávkovanie

Odporúčaná denná dávka je 2 až 6 gramov spiruliny. Niektorí ľudia odporúčajú až 10 gramov na deň, pričom berú na zreteľ, že 10 gramov je už vysoká dávka. Prvé účinky spiruliny cítiť už pri slabých dávkach (800 mg). Spirulinu možno rozpustiť v pohári vody, ale aj v ovocnej alebo zeleninovej šťave.

Spirulina a jej účinky, prínosy, výhody

Spirulina sa odporúča predovšetkým atlétom, pretože dokáže zabrániť svalovej únave. Spirulina je veľmi vhodná aj pri rekonvalescencii. Navyše, vďaka jej bohatému zloženiu, je účinná pri obrane tela, stimulovaní imunitného systému a detoxikácii tela od ťažkých kovov a iných škodlivín. Často sa pri detoxikácii prestriedava s chlorelou. Spirulina je tiež veľmi užitočná pri potláčaní vysokého cholesterolu v krvi a cukrovky a pri regulácii glykemických hladín v krvi. Spirulina je tiež veľmi efektívna v boji s anémiou. Navyše, spirulina pomáha ženám trpiacim na bolestivú a nepravidelnú menštruáciu. A nakoniec je spirulina veľmi užitočná pri diétovaní, pretože zabraňuje výživovej nedostatočnosti a pomáha lepšie zvládať hlad.

Spirulina a jej vedľajšie účinky, kontraindikácie

Používanie spiruliny je bezpečné, no nesmie sa prekročiť odporúčané dávkovanie. Spirulina môže vyvolať viacero miernych vedľajších účinkov a to vzhľadom na fakt, že detoxikuje telo. Odporúča sa preto začať s nízkou dávkou a postupne ju zvyšovať. Spirulina môže vyprovokovať migrénu alebo mierne zvýšenú teplotu. U niekoho môže vyvolať zápchu, u iného hnačku (hlavne pri vysokých dávkach). Môžu sa po nej na tele objaviť červené bodky, môže vyvolať slabú bolesť žalúdka, sfarbiť stolicu na čierno alebo na zeleno (pretože prečisťuje črevo). Spirulina môže tiež spôsobiť dočasné oslabenie pečene (vzhľadom na fakt, že obsahuje veľa vitamínov a minerálov), pri veľmi vysokých dávkach (viac ako 10 gramov denne) môže vyvolať tiež problémy s obličkami. Treba mať na pamäti, že všetky tieto vedľajšie účinky sú výsledkom detoxikácie a prečisťovania. Znížte dávku a potom ju znovu postupne zvyšujte. Neužívajte spirulinu dlhšie ako tri týždne po sebe. Dajte si prestávku a prestriedajte ju s chlorelou.

Spirulina sa neodporúča ľuďom s horúčkami ani ľudom s alergiou na riasy.

Spirulina a názory expertov

O spiruline sa tvrdí, že na Zemi existuje už vyše tri miliardy rokov. Je extrémne bohatá a v budúcnosti by mohla slúžiť ako hlavný zdroj boja proti podvýžive. Pokiaľ ide o jej protirakovinové účinky, neboli zatiaľ poskytnuté žiadne vedecké dôkazy, ale kvôli jej bohatému zloženiu pomáha pri boji s rôznymi nedostatočnosťami, posilňuje organizmus, poskytuje telu významnú ochranu proti chorobám a infekciám. Navyše je spirulina vynikajúci prostriedok na detoxikáciu, je dobrou zábranou proti rádioaktivite a ťažkým kovom, ktoré sú zodpovedné za otravy organizmu.

Spirulina a informácie na záver

Pri objednávaní a kúpe spiruliny treba byť obozretný a uistiť sa o dobrej kvalite spiruliny. Pokúste sa overiť si pôvod produktu, ktorý kupujete, prípadne sa informujte priamo u predajcu. Spirulina má totiž tendenciu ľahko absorbovať škodliviny a ťažké kovy (to je vlastne jeden z jej najväčších prínosov pre telo). Treba dať pozor na to, aby už nebola kontaminovaná pri raste. Overte si, kde ju vypestovali, záleží od toho jej celková kvalita.

Spirulina sa pri detoxikácii často strieda s chlorelou. Kúra pozostáva z troch týždňov užívania chlorely, potom týždeň prestávka a ďalšie tri týždne sa užíva spirulina. Alebo užívate naraz spirulinu aj chlorelu. Možno ju kombinovať aj so ženšenom (pri rekonvalescencii, únave, nervozite, cholesterole, cukrovke), prípadne ašvagandou a hlavne s macou (veľmi bohatá rastlina vhodná pre atlétov, energiu, libido). Tiež s rodiolou (nervová rovnováha, únava, koncentrácia, výdrž, okysličenie tela). Pestrec mariánsky a kurkuma (detoxikácia, prevencia rakoviny, prečistenie krvi, ochrana pečene), acerola a goji (vynikajúci zdroj vitamínu C, silný antioxidant, prírodný anti-aging, imunita).

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa


Spirulina Priemerné hodnotenie: 5 1 hodnotení

Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy