Vypadávanie vlasov

Vypadávajú Vám vlasy? Všimli ste si zvýšené vypadávanie alebo rednutie? Vedzte, že nie ste sami. Ste ale na správnom mieste, kde zistite všetko o Vašom vypadávaní vlasov a možných spôsoboch ako padanie vlasov liečiť a zastaviť.

  1. Diagnostika
  2. Príčiny
  3. Cyklus rastu a vypadávania vlasov
  4. Pomoc
  5. Ako spoločnosť vníma vypadávanie vlasov

Galéria obrázkov - vypadávanie vlasov

vlasy preriedené na celom povrchu hlavy, vlasy ustúpené z čela a výrazné vypadané kúty.
ustupujúca vlasová línia na kútoch.
Vlasy vypadané do typického tvaru podkovy pri androgénnej alopecii.
typická forma vypadaných vlasov pri dedičnom vypadávaní. Holé alebo riedke miesta na celom povrchu hlavy. Predná čelová línia výrazne ustúpená
preriedené temeno/koruna hlavy, ustúpená aj čelová línia. Celkovo riedke vlasy na povrchu hlavy.
Typické vypadávanie vlasov u žien - difúzne. Vlasy vypadávajú rovnomerne po celom povrchu hlavy, čelová línia zostáva zväčša nezmenená.
Opäť vypadávanie vlasov u žien - difúzne. Vlasy rednú na cestičke na vrchu hlavy. Čelová línia je zachovaná.
Opäť vypadávanie vlasov u žien - difúzne. Vlasy rednú na cestičke na vrchu hlavy. Čelová línia je zachovaná.
Difúzne vypadávanie vlasov u mužov. Vlasy sú výrazne preriedené na vrchu hlavy, je tam jasný vzor ale nie sú na hlave holé miesta.
Difúzne vypadávanie vlasov u mužov. Vlasy sú preriedené rovnomerne na vrchu hlavy.
Pri alopecia areata kompletne vypadajú náhodné oblasti na hlave. Časom zasa dorastú a všetko sa opakuje.
Pri alopecia areata kompletne vypadajú náhodné oblasti na hlave. Časom zasa dorastú a všetko sa opakuje.
Vlasy vypadávajú v náhodných ložiskách, pričom zanechávajú jazvy.
Vlasy vypadávajú v náhodných ložiskách, pričom zanechávajú jazvy.
Trakčná alopecia vzniká v dôsledku mechanického poškodenia korienkov vlasov. Napríklad z prílišného uťahovania vlasov gumičkou a pod.
Trakčná alopecia vzniká v dôsledku mechanického poškodenia korienkov vlasov. Napríklad z prílišného uťahovania vlasov gumičkou a pod.

Prečo mi vypadávajú vlasy a ako to zastaviť?

Spustiť poradcu

Vypadávanie vlasov je označované lekárskym termínom "alopécia" alebo hovorovo - plešatenie. Môže mať mnoho rôznych foriem a typov. Najčastejší typ vypadávania vlasov je dedičné vypadávanie vlasov - androgénna alopécia. Viac informácií o ďalších bežných ale aj menej častých typoch vypadávania nájdete v článku typy vypadávania vlasov.

Najčítanejšie za posledný deň

Navštívte aj naše fórum o vypadávaní vlasov: obsahuje množstvo otázok s odpoveďami.

Vlasy vypadávajú každý deň - je to normálne (cyklus rastu vlasov)

Vlasy vypadávajú každému človeku denne a je to prirozdená súčasť rastového cyklu vlasov. Avšak medzi pravidelným a nadmerným vypadávaním vlasov je len malý rozdiel.

Vlasové folikuly produkujú nové vlasy každých dva až šesť rokov (v závislosti od veku) a počas nasledujúcich troch odlišných fáz.

Anagénna (rastová fáza) trvá dva až päť rokov a určuje dĺžku našich vlasov. Približne 90 % vlasov na hlave je v rastovej fáze. Keď sa anagénna fáza blíži ku svojmu koncu, vlasy vstúpia do katagénnej fázy, ktorá trvá jeden až dva týždne. Vlasy v tejto fáze prestanú rásť, vlasové folikuly sa zmenšia a ich jedna časť začína odumierať.

Telogénna (pokojová fáza) trvá asi päť mesiacov. Počas tejto doby neprebieha žiadny rast. Na konci pokojovej fázy, vlas vypadne a z folikulu začne rásť nový vlas. Približne 10 % vlasov na hlave sa nachádza v tejto fáze v akomkoľvek momente. K viditeľnému vypadávaniu vlasov dochádza, keď vlasy vstúpia do telogénnej pokojovej fázy alebo príliš skoro, čo spôsobuje nadmerné vypadávanie vlasov.

Viac informácií o tom ako rastú vlasy, sa dozviete v článku o rastovom cykle vlasov.

Koľko vypadaných vlasov je už veľa? (diagnostika)

Mužské a ženské dedičné vypadávanie vlasov je často spojené s výraznejším vypadávaním vlasov a preto si nevyžaduje žiaden test. Test je vhodný pre človeka, ktorý je mladý a v jeho/jej rodine sa nevyskytuje vypadávanie vlasov.

Takto spoľahlivo zistite, či trpíte zvýšeným vypadávaním vlasov (testy)

Test vypadávania vlasov potiahnutím - hoci holé miesta na hlave sú zrejmými známkami vypadávania vlasov, niekedy môže byť ťažké zistiť, či Vám vlasy naozaj rednú. Ak to chcete zistiť, skúste test potiahnutia za vlasy: medzi palec a ukazovák chyťte asi 15 alebo 20 vlasov a pomaly a pevne potiahnite. Ak vypadne viac ako šesť vlasov, môžete to byť varovný signál.

Test vypadávania vlasov v sprche - ďalšou jednoduchou technikou keď chcete zistiť, či trpíte nadmerným vypadávaním vlasov je jednoduché pozorovanie počas sprchovania. Normálne, pravidelné množstvo vypadávaných vlasov sa pohybuje v rozmedzí do maximálne 50 vlasov denne. Ak si teda všimnete, že toto čislo sa zvýšilo, je čas konať.

Trichoskopia - je to neinvazívna metóda vyšetrenia pokožky a vlasov. Tento test sa vykonáva ručným alebo video dermoskopom. Pomocou tejto metódy je možno presnejšie určiť postup vypadávania vlasov. Viac informácií v článku Trichoskopia.

Stupnice na určenie v akej fáze je vypadávanie vlasov

Pre určenie štádia vypadávania vlasov sa používajú tzv. škály. Tieto zaznamenávajú postup vypadávania vlasov.

Nordwoodova škála - u mužov - vypadávanie vlasov začína zvyšovaním čelovej línie, rednutím v oblasti kútov a na temene hlavy a pokračuje až k tzv. tvaru podkovy, kedy je celý povrch hlavy vypadaný.

Ludwigova škála - u žien - popisuje rednutie vlasov, ktoré sa začína najčastejšie za čelovou líniou a časom sa stáva viac viditeľným.

V akom veku začnú vypadávať vlasy?

Ľudia sa často pýtajú v akom veku im začnú vypadávať vlasy, kedy sa začne sa tvoriť plešinka, prípadne kedy sa vypadávanie zastaví. Sú to dobré otázky ale žiaľ na ne neexistuje uspokojivá odpoveď.

Vypadávanie vlasov u mužov najčastejšie začne v 20-30 rokoch.

Vypadávanie vlasov u žien začne často až o 10 rokov neskôr - v 30-40 rokoch.

Sú však prípady aj mladších žien s vypadávaním vlasov. Rovnako ako aj prípady mužov, ktorým začnú vlasy vypadávať omnoho neskôr.

Takže vlastne neexistuje "bezpečná" veková kategória. Odborníci však už dnes vedia dobre vyhodnotiť vypadávanie vlasov a identifikovať miesta, ktoré budú postihnuté vypadávaním.

Vedia celkom dobre určiť, aký bude predpokladaný rozsah vypadávaných vlasov - na základe týchto zistení je potom možné zvoliť vhodnú liečbu.

Pamätajte, čím skôr začnete padanie vlasov riešiť, tým skôr začnete s liečbou. Včasná liečba je vždy úspešnejšia.

Vypadávanie vlasov - najčastejšie príčíny

Je pravda, že mužom padajú vlasy častejšie ako ženám, väčšinou kvôli dedičnosti. Rednutie a padanie vlasov je však bežné aj u žien. Podľa štatistík, ženy tvoria až 40% zo všetkých ľudí postihnutých padaním vlasov.

Dôvody padania vlasov sa rôznia - od tých jednoduchých a dočasných, napríklad avitaminóza, po zložitejšie, akým sú skryté ochorenia. V mnohých prípadoch, existujú spôsoby, ako liečiť mužské aj ženské vypadávanie vlasov. Všetko závisí na príčine.

Nižšie čítajte o niektorých bežných a nie až tak bežných dôvodoch, prečo na svojej hlave môžete badať čím ďalej tým menej vlasov.

Dedičnosť (gény)

Dvaja z troch mužov majú skúsenosti so stratou vlasov ešte pred šesťdesiatkou a väčšinou je to kvôli ložiskovému vypadávaniu vlasov (androgénna alopécia). Tento typ padania vlasov sa týka aj žien.

Je spôsobený kombináciou génov a mužských pohlavných hormónov (majú ich aj ženy).

U mužov sa obvykle prejavuje ústupom vlasov v oblasti kútov a temena hlavy.

Ložiskové vypadávanie vlasov u žien (androgénna / androgenetická alopécia) je v podstate ženská verzia mužského ložiskového vypadávania vlasov. Ak pochádzate z rodiny, kde ženy v určitom veku začínajú trpieť vypadávaním vlasov, potom naň môžete byť náchylnejšia. Na rozdiel od mužov, ženy nemajú tendenciu mať ustupujúcu vlasovú čelovú líniu, no namiesto toho sa ich cestička vo vlasoch môže zväčšiť, čo poukáže na viditeľné rednutie vlasov.

Podľa odborníkov je spôsobené väčšou citlivosťou vlasových folikulov na zvýšené množstvá dihydrotestosterónu (DHT).

Existuje viacero liekov proti vypadávaniu vlasov, ktoré sa používajú na liečbu takéhoto vypadávania vlasov.

Hormóny

Tento problém sa týka skôr žien. Rovnako, ako zmeny v hladinách tehotenských hormónov môžu spôsobiť vypadávanie vlasov, zmena alebo vysadenie antikoncepcie môže mať rovnaký účinok. Zmena hormonálnej rovnováhy, ku ktorej dochádza po menopauze môže rovnako zapríčiňovať vypadávanie vlasov. Ak je problémom nová antikoncepcia, vráťte sa ku starej alebo sa poraďte so svojím lekárom o iných typoch antikoncepcie.

Zastavenie perorálnej antikoncepcie môže niekedy spôsobiť vypadávanie vlasov, ale malo by to byť dočasné. Neurobte svoj problém s vlasmi ešte horší kúrami poškodzujúcimi vlasy.

Stres a vypadávanie vlasov

Fyzický stres. Akákoľvek fyzická trauma, operácia, nehoda alebo vážne ochorenie a to aj chrípka môže spôsobiť dočasnú stratu vlasov. To môže spôsobiť typ vypadávania vlasov tzv. telogen effluvium. Vlasy majú naprogramovaný životný cyklus: fázu rastu, pokojovú fázu a fázu vypadávania. Keď prežívate naozaj stresujúcu udalosť, môže to spôsobiť šok vlasového cyklu a (posunúť) viac vlasov do fázy vypadávania. Vypadávanie vlasov sa často stáva poznateľné tri až šesť mesiacov po traume. Vlasy by mali začať dorastať po zotavení.

Tehotenstvo

Tehotenstvo je jedným z príkladov toho typu fyzického stresu, ktorý môže spôsobiť vypadávanie vlasov (ono a hormóny). Stratu vlasov súvisiacu s tehotenstvom je častejšie vidieť po tom, čo sa dieťa narodí než počas tehotenstva. Pôrod je veľmi traumatizujúci. Vypadávanie vlasov po pôrode by sa malo do niekoľkých mesiacov zastaviť a vlasy dorásť.

Emocionálny stres. Je menej pravdepodobné, že príčinou vypadávania vlasov je emocionálny stres než to, že na vine je fyzický stres, ale môže sa to stať napríklad v prípade rozvodu, po smrti milovaného človeka, alebo počas starostlivosti o starnúcich rodičov. Emocionálny stres však v skutočnosti neurýchli vypadávanie vlasov, len zhorší už existujúci problém, hovoria odborníci. Čo robiť v takomto prípade? Ako i pri vypadávaní vlasov v dôsledku fyzickej záťaže, vypadávanie vlasov zo stresu by malo nakoniec odznieť. Prijmite opatrenia na boj proti stresu a úzkosti, ako napríklad viac pohybu, diskusnú terapiu. Pozrite si tu viac informácií o vypadávaní vlasov zo stresu.

Nesprávna / zle vyvážená strava / diéty

Vlasom sa darí, ak majú k dispozícii vitamíny, bielkoviny a minerály. Nedostatok bielkovín je často príčinou vypadávania vlasov a pretože vlasy nie sú pre fungovanie ľudského tela najpodstatnejšie, keď Vám chýbajú živiny, vlasy sú často tie prvé, ktoré tým utrpia. Zlé stravovanie ovplyvní ďalší rast, ktorý sa spomalí alebo sa môže úplne zastaviť, čo vedie k nadmernému vypadávaniu vlasov, lámaniu vlasov a zlému pripojeniu vlasov ku korienkom.

Nedostatok alebo prebytok vitamínov. Málo alebo veľa určitých vitamínov môže spôsobovať vypadávanie vlasov.

Užívanie príliš veľkého množstva doplnkov výživy alebo liekov obsahujúcich vitamín A môže vyvolať vypadávanie vlasov. Denná dávka vitamínu A je 5000 medzinárodných jednotiek (IU) denne pre dospelých a deti vo veku nad 4 roky. Doplnky výživy môžu obsahovať 2500 až 10000 IU.

Čo robiť: Toto je reverzibilná príčina vypadávania vlasov a keď sa prebytok vitamínu A minie, vlasy by mali rásť normálne.

Nedostatok vitamínu B. Nízka hladina vitamínu B je ďalšou odstrániteľnou príčinou vypadávania vlasov.

Čo robiť: Pomôcť by mali jednoduché doplnky výživy, prípadne zmena jedálnička. Prírodný vitamín B sa nachádza v rybách, mäse, škrobovej zelenine a necitrusových plodoch. Ako vždy, jedzte vyváženú stravu, bohatú na ovocie a zeleninu, rovnako ako aj bielkoviny a “dobré” tuky, ako je avokádo a orechy, ktoré sú dobré pre vaše vlasy a Vaše celkové zdravie.

Anémia. Takmer jedna z 10 žien vo veku 20 až 49 rokov trpí anémiou v dôsledku nedostatku železa (najčastejší typ anémie), čo je ľahko napraviteľná príčina vypadávania vlasov. Váš lekár bude musieť urobiť krvné testy aby určil, či máte tento typ anémie.

Čo robiť: Jednoduchý doplnok výživy obsahujúci železo by mal problém vyriešiť. Okrem vypadávania vlasov, medzi ďalšie príznaky chudokrvnosti patrí únava, bolesti hlavy, závraty, bledá pleť a studené ruky a nohy.

Aké vitamíny sú najlepšie pre vlasy? Vypadávanie vlasov súvisiace s nedostatkom vitamínov a ďalších faktorov sa môže dostaviť aj na prechode ročných období - voláme ho sezónne vypadávanie vlasov.

Nedostatok bielkovín. Ak v strave neprijímate dostatok bielkovín, telo začne prerozdeľovať bielkoviny tak, že zastaví rast vlasov. Môže sa to stať asi dva až tri mesiace po poklese v príjme bielkovín.

Čo robiť: Existuje mnoho skvelých zdrojov bielkovín, vrátane rýb, mäsa a vajec. Aké sú vhodné potraviny pre silné vlasy?

Dramatický úbytok hmotnosti. Náhla strata hmotnosti je forma fyzickej traumy, ktorá môže viesť k rednutiu vlasov. K tomu môže dôjsť aj v prípade, že chudnutie je pre Vás dobré. Je možné, že chudnutie samo o sebe predstavuje pre telo záťaž, alebo že konzumácia nesprávnej stravy môže spôsobiť nedostatok vitamínov alebo minerálov. Strata vlasov, spolu s nápadným úbytkom hmotnosti môže byť známkou poruchy príjmu potravy, ako je anorexia alebo bulímia. Čo robiť: Náhla strata hmotnosti spôsobí šok v systéme, no vypadávanie vlasov by malo pominúť do niekoľkých mesiacov. Čítajte viac o diéte a vypadávaní vlasov.

Ďalšie príčiny vypadávania vlasov (užívanie liekov, chemoterapia ...)

Antidepresíva, užívanie liekov. Aj niektoré ďalšie druhy liekov môžu tiež podporovať vypadávanie vlasov. Patria tu lieky na riedenie krvi a krvný tlak lieky známe ako beta-blokátory. Medzi ďalšie lieky, ktoré môžu spôsobiť vypadávanie vlasov patrí metotrexát (na liečbu reumatických ťažkostí a niektorých kožných ochorení), lítium (na liečbu bipolárnej poruchy), nesteroidné protizápalové lieky vrátane ibuprofénu a prípadne antidepresíva. Čo robiť: Ak lekár zistí, že vypadávanie vlasov je spôsobené liekom, ktorý užívate, konzultujte ho ohľadom zníženia dávky alebo zmene lieku.

Chemoterapia. Niektoré lieky používané na liečbu rakoviny môžu bohužiaľ spôsobiť vypadávanie vlasov. Chemoterapia je ako atómová bomba - ničí rýchlo sa deliace bunky. To znamená, že zničí rakovinové bunky, ale bunky, z ktorých sa tvoria vlasy. Čo robiť: Po skončení chemoterapie vlasy dorastú aj keď často môžu mať inú textúru (nové vlasy môžu byť kučeravé ak predtým boli rovné) alebo môžu mať inú farbu. Výskumníci pracujú na viacerých liekoch na liečbu rakoviny, ktoré nemajú tieto a iné nežiaduce účinky.

Hypotyreóza. Hypotyreóza je lekársky termín pre s nedostatočnú aktivitu štítnej žľazy. Táto malá žľaza sa nachádza na krku a produkuje hormóny, ktoré sú dôležité pre metabolizmus, rovnako ako aj rast a vývoj, a v prípade, že neprodukuje dostatok hormónov, môže prispieť k vypadávaniu vlasov. Váš lekár môže urobiť testy aby zistil skutočnú príčinu vypadávania vlasov. Čo robiť: Syntetické lieky sa o problém postarajú. Akonáhle sa hladina hormónov štítnej žľazy vráti do normálu, problém s vypadávaním vlasov by mal prestať.

Vypadávanie vlasov spôsobené autoimunitným ochorením. Nazýva sa tiež alopecia areata a v podstate je výsledkom hyperaktívneho imunitného systému. Telo je zmätené - imunitný systém vidí vlasy ako cudzie teleso a omylom na ne útočí. Čo robiť: Alopecia areata, ktorá sa prejavuje ako okrúhle holé miesta na hlave, sa lieči steroidovými injekciami. Priebeh tohto ochorenia môže byť nepredvídateľný. Vlasy môžu narásť a znova vypadnúť. Viac o alopecia areata. Lupus - ďalšie autoimunitné ochorenia, ako napríklad lupus môžu tiež zapríčiniť vypadávanie vlasov. Aj v tomto prípade sú vlasy napadnuté príliš aktívnym imunitným systémom. Bohužiaľ, strata vlasov tohto typu je “jazvovitá”, čo znamená, že vlasy nedorastú späť. Čo robiť: Ak je strata vlasov mierna, môžete stratu vlasov maskovať novým účesom. Krátke vlasy sú silnejšie ako dlhé vlasy a holé miesta môžu skrývať lepšie.

Syndróm polycystických ovárií
Syndróm polycystických ovárií je ďalšia nerovnováha mužských a ženských pohlavných hormónov. Nadbytok androgénov môže viesť k cystám na vaječníkoch, priberaniu na váhe, vyššiemu riziku cukrovky, zmenám v menštruácii, neplodnosti, rovnako ako aj vypadávaniu vlasov. Vzhľadom k tomu, že pri v je v tele zvýšené množstvo mužských hormónov, ženám môže rásť viac chĺpkov na tvári a na tele. Čo robiť: Liečba môže upraviť hormonálnu nerovnováhu a pomôcť zvrátiť niektoré z týchto zmien. Liečba zahŕňa zmenu stravovania, cvičenie a prípadne užívanie antikoncepcie, rovnako ako špecifické druhy liečby na riešenie neplodnosti alebo rizika vzniku cukrovky.

Anabolické steroidy. Ak užívate anabolické steroidy – ten typ, ktorý používajú športovci na nabratie svalovej hmoty, môžete prísť o svoje vlasy. Anabolické steroidy môžu mať rovnaký vplyv na telo ako syndróm polycystických ovárií, pretože mechanizmus je rovnaký. Čo robiť: Vypadávanie vlasov by sa malo zlepšiť po skončení užívania liekov.

Prílišná úprava vlasov. Nešetrné zaobchádzanie a úprava vlasov môžu spôsobiť, že vlasy začnú časom vypadávať. Príkladom sú tuho zapletené vrkôčiky, predlžovanie vlasov, prípadne “rybičky”, rovnako ako vyrovnávanie vlasov a ošetrenie horúcim olejom alebo akýmkoľvek druhom silnej chemikálie alebo tepla. Pretože tieto kúry môžu poškodiť vlasové korienky, vlasy nemusia dorásť späť. Čo robiť: Okrem vyhýbania sa takejto úprave vlasov, odborníci odporúčajú po každom umytí použiť kondicionér, nechať si vlasy uschnúť na vzduchu, obmedziť kulmovanie a úpravu vlasov horúcimi nástrojmi.

Trichotillomania. Trichotillomania, klasifikovaná ako “porucha sebaovládania” spôsobuje, že si ľudia kompulzívne ťahajú za vlasy. Je to niečo ako tik. Človek sa stále hrá so svojimi vlasmi a ťahá za ne. Táto neustála hra a ťahanie v skutočnosti zbavujú hlavu jej prirodzenej ochrany: vlasov. Trichotillomania často začína pred dovŕšením 17 rokov a je štyrikrát častejšia u žien ako u mužov. Čo robiť: účinné môžu byť niektoré antidepresíva i terapia zameraná na zmenu správania.

Starnutie. Vidieť vypadávanie vlasov u žien a hlavne u mužov po päťdesiatke a šesťdesiatke nie je nič nezvyčajné. Čo sa deje s vlasmi ako starneme? Prečítajte si viac v článku - ako zabrániť vypadávaniu vlasov spojeného s vekom?

Toto sú teda najčastejšie známe príčiny vypadávania vlasov. Viac podrobných článkov nájdete v sekcii príčiny vypadávania vlasov.

Vypadávajú mi vlasy – aké mám možnosti?

Vypadávanie vlasov je emocionálny aj fyzický problém a je oveľa častejší, než si ľudia myslia. Existuje mnoho dôvodov, prečo muži a ženy môžu trpieť vypadávaním vlasov, vrátane návykov a životného štýlu.

Nepanikárte! Zhodnoťte situáciu, skúste pochopiť, prečo ste prišli o vlasy a snažte sa nájsť riešenie. Kde začať Vám pomôže naša príručka pre začiatočníkov o vypadávaní vlasov.

Správne a rýchle rozhodnutie Vám môže pomôcť zabrániť ďalšiemu vypadávaniu vlasov a opätovne obnoviť ich rast.

Možnosti:

  1. Liečba vypadávania vlasov.
  2. Transplantácia vlasov.
  3. Zahusťovač vlasov alebo parochne a príčesky.
    Pre mužov ďalej odporúčame informácie z článku vypadávanie vlasov u mužov a ženy sa dozvedia mnoho z článku o vypadávaní vlasov u žien.
  4. Tetovanie vlasov - menej známe metóda vhodná hlavne pre veľmi krátke účesy alebo na optické zahustenie riedkych vlasov.

Hovorte. Nechajte svojich blízkych, nech Vám pomôžu. Ak sa porozprávate so svojim, partnerom, súrodencami alebo rodičmi o svojich obavách, môžete tým znížiť negatívne, škodlivé pocity ako je strach, stres alebo rozpaky. Niekto, komu dôverujete Vám môže úprimne povedať, či si rednutie alebo vypadávanie vlasov všimli a budete sa s ním môcť podeliť o svoje obavy. Úprimný názor Vám ukáže Vaše vypadávanie vlasov z iného pohľadu.

Odborné poradenstvo. Poraďte sa so svojím lekárom alebo miestnym praktickým lekárom, ktorý Vám pomôže pochopiť Vaše vypadávanie vlasov a poradí Vám, čo môžete urobiť. Väčšina typov vypadávania vlasov môže byť diagnostikovaná u praktického lekára, ktorý bude schopný poradiť ohľadom medicínskych príčin a ďalších dôvodov, prečo u Vás môže dochádzať k vypadávaniu vlasov. Pri výbere možnej liečby bude nápomocný aj náš online dotazník o vypadávaní vlasov.

Prečo mi vypadávajú vlasy a ako to zastaviť?

Spustiť poradcu

Zdravé vlasy - Ako sa stravovať

Zatiaľ čo ľudia často spájajú vypadávanie vlasov s viacerými extrémnymi príčinami, je dôležité si uvedomiť, že stav vlasov môže byť barometrom Vášho celkového zdravotného stavu.

Konzumácia vyváženej stravy, vrátane dostatku základných potravín s vysokým obsahom bielkovín (napr. ryby, mäso, vajcia, orechy a mlieko) a ovocia a zeleniny zvýši príjem bielkovín, vitamínov a minerálov, čo je základ pre rast pevných a zdravých vlasov. Aby boli vlasy pevné a aby nevypadávali, potrebujete – bielkoviny (stavebný kameň vlasov a nevyhnutné pre rast vlasov). Potraviny s vysokým obsahom bielkovín: ryby, celé zrná, orechy a semená, vajcia a mlieko.

Vitamín A -ideálny pre pokožku a posilňovanie zdravú pokožku hlavy. Obsahuje ho brokolica, mrkva alebo napríklad aj mlieko. Vitamín C - vhodný na posilnenie krvného obehu a zabezpečenie dostatočného množstva kyslíka do pokožky hlavy a vlasov. Obsahujú ho citrusové plody, jahody alebo aj zemiaky. Zinok - je užitočný pre zvýšenie vstrebávania bielkovín a zabraňuje vypadávaniu vlasov. Nachádza sa v rybách alebo mäse. Voda - súčasť každého vlasového vlákna – štvrtina jeho zloženia. Pite dostatok vody počas celého dňa aby ste si tak doplnili zásoby
Vitamíny, ktoré sú potrebné pre vlasy nájdete aj v článku o najlepších vitamínoch pre vlasy.

Úprava vlasov počas vypadávania

<Aké účesy sú najlepšie pre riedke a vypadávajúce vlasy? Dlhé vlasy predstavujú pre vlasové korienky záťaž, čo je dôvod, prečo si nechať vlasy skrátiť, ak vykazujú známky rednutia. Dobrou správou je, že existuje veľa módnych účesov z ktorých si môžete vybrať. Inšpirujte sa galériou pánskych účesov pre rednúce vlasy.

Ako často si umývať vlasy? Vypadnuté vlasy sa medzi jednotlivými umytiami hromadia, čo vyzerá ako keby ste pri umývaní stratili veľa vlasov. Umývajte si vlasy tak často, ako je to možné, pretože tak budete mať presný prehľad o vypadávaní svojich vlasov a Vaše vlasy budú vyzerať skvelo. Odporúčame vlasy umývať šampónom proti vypadávaniu vlasov a používať aj kondicionér proti vypadávaniu vlasov aby ste znásobili účinok.

Akú kefu alebo hrebeň používať? Vyberte si kefu s mäkkými štetinami alebo masážnu kefu, ktorá pomôže stimulovať pokožku hlavy a podporiť cirkuláciu krvi do vlasových folikulov. Jemné vlasy majú tendenciu sa zapletať, takže češte opatrne a za vlasy neťahajte.

Ako si môžem najlepšie upraviť vlasy? Použite produkty, ktoré maximalizujú objem vašich vlasov. Šetrné farbenie vlasov môže pomôcť pridať kontrast a jemný melír vizuálne pridáva 20% objemu. Na zahustenie vlasov sa často používa zahusťovač vlasov.

Ako mám riešiť vypadávanie vlasov so svojim kaderníkom? Buďte úprimní a prekonzultujte svoje možnosti ešte pred tým, než si dáte ostrihať a upraviť vlasy.

Ako vnímame vypadávanie vlasov

"Škaredé je pole bez trávy, rastlina bez lístia, alebo hlava bez vlasov." Ovidius, Tichá žena.

Vypadávanie vlasov je stresujúci zážitok pre obe pohlavia, ale podstatne viac stresujúci pre ženy. V priebehu histórie bol postoj k plešatosti väčšinou negatívny. Život s alopéciou môže byť ťažký v kultúre, ktorá hľadí na vlasy ako znamenie mladosti a dobrého zdravia. Napriek tomu mnohí lekári neprijímajú vypadávanie vlasov ako dôležitý zdravotný problém a ignorujú úzkosť, ktorou trpí významné percento postihnutých. Aký vplyv má na človeka vypadávanie vlasov?

Znížené sebavedomie. Fyzická krása je jedným zo základných kameňov sebavedomia a tiež jeden z tých najzraniteľnejších. Pri padaní vlasov človeku často výrazne poklesne sebavedomie.

Obavy o stratu príťažlivosti pre opačné pohlavie, hanba, plachosť. Vlasy sú dôležitým ukazovateľom fyzickej príťažlivosti a spôsobom vyjadrenia svojej individuality. Vypadávanie vlasov ovplyvňuje to, aký príťažlivý sa človek cíti. Hoci husté vlasy nemôžu zaručiť okamžité sebavedomie, štúdie ukázali, že takmer 75 % mužov trpiacich vypadávaním vlasov cíti nedôveru od začiatku vypadávania vlasov, najmä v styku s opačným pohlavím.

Obzvlášť pre ženy s vypadanými vlasmi je ťažké žiť v spoločnosti, ktorá kladie veľký dôraz na mladistvý vzhľad a atraktivitu. Pretože ženy sú známe tým, že trávia veľa času a peňazí česaním, farbením, natáčaním, sušením a úpravou svojich vlasov aby vyzerali čo najlepšie, keď začnú strácať vlasy, je to pre nich veľmi traumatizujúce. Táto kozmetická prekážka je veľmi intenzívna, keď je žena zvyknutá mať vlasy a zrazu ich stratí. Štatistiky týkajúce sa ženského vypadávania vlasov je ťažké zostaviť hlavne kvôli tendencii žien trpiacich vypadávaním vlasov maskovať a skrývať ochorenie, ktorým sa cítia poznačené.

Nespokojnosť so vzhľadom. Strata vlasov môže podstatne zmeniť človeka a jeho vzhľad. Vypadávanie vlasov zmení vzhľad tváre tým, že presunie pozornosť z tváre na čelo, čo vedie k staršiemu vzhľadu. Štúdia preukázala, že muži, ktorí trpeli výraznejším vypadávaním vlasov boli nespokojnejší so svojím vzhľadom. Ich vzhľad ich trápil viac ako tých s minimálnym vypadávaním vlasov. Tento efekt bol prítomný naprieč všetkými vekovými skupinami, ale bol výraznejší u mladších jedincov. Výskum tiež ukazuje, že ženy majú tendenciu sa kvôli vypadávaniu vlasov trápiť viac ako muži. Ženy sú so svojim telom menej spokojné a horšie sa so stratou vlasov vyrovnávajú.

Negatívny vplyv na spoločenský život. Vlasy hrajú dôležitú úlohu v našom spoločenskom živote. Keď sa s niekým stretnete, jedna z prvých vecí, ktoré si všimnete, sú jeho vlasy. Na schôdzke je pre nás veľmi dôležité dobre vyzerať a dobré vlasy sú toho súčasťou. Ľudia postihnutí vypadávaním vlasov veľmi rýchlo zistia aké dôležité sú vlasy v spoločenskom živote. Vypadávanie vlasov môže spôsobiť, že osoba, ktorá ním trpí, obmedzí spoločenské aktivity. Niektorí ľudia sa prestanú stretávať s kamarátmi a prestanú chodiť von s výnimkou do práce. Prieskumy ukázali, že asi 40 % žien, ktoré trpeli vypadávaním vlasov, malo manželské problémy, a asi 63 % potvrdilo, že mali problémy súvisiace s kariérou.

Problémy súvisiace s prácou. Vypadávanie vlasov môže mať zničujúci vplyv na profesionálny život človeka, ktorý je pred kamerou, alebo ktorý musí byť na verejnosti. Podľa prieskumov je rovnako nepriaznivá aj úspešnosť prijatia do zamestnania v porovnaní s ľuďmi, ktorí netrpia vypadávaním vlasov. Ak sa má zamestnávateľ rozhodnúť medzi rovnako kvalifikovanými uchádzačmi, rozhodne sa vo väčšine prípadov pre toho s vlasmi.

Koniec mladosti: obavy o starnutie. Vypadávanie vlasov spôsobuje, že muži aj ženy vyzerajú staršie. V dôsledku toho vypadávanie vlasov (viac než akýkoľvek iný fyzický aspekt) pre mnohých ľudí signalizuje koniec mladosti, vitality a potrebnosti. Podvedomá asociácia pri vypadávaní vlasov je: Strata vlasov = strata mladosti = nevyhnuteľné starnutie.

Podvedomá závisť a žiarlivosť. Tí, ktorí trpia vypadávaním vlasov často žiarlia na mužov s hustými, zdravými vlasmi pretože zúfalo túžia po tom, čo im chýba.

Neschopnosť upraviť si vlasy. Mnohí ľudia, ktorí trpia vypadávaním vlasov sú frustrovaní časom a námahou potrebnou na maskovanie rednúcich vlasov a neschopnosť upraviť si vlasy tak, ako by chceli.

Posmech a ponižovanie. Keď sa vypadávanie vlasov stane viditeľné, človek sa môže stať terčom posmechu alebo pohŕdania. Štúdie ukazujú, že 60 percent z všetkých plešatých mužov si kvôli ich plešatosti niekto niekedy doberal.

Depresia a introverzia. V extrémnych prípadoch, niektorí ľudia berú vypadávanie vlasov naozaj zle a sú kvôli nemu takí zúfalí, že sa dostanú do depresie. Niektorí ľudia predpokladajú, že strácajú kontrolu nad svojim životom, že veci sa nedajú vrátiť späť keď sa začnú strácať vlasy. Väčšina výskumov ukazuje, že ľudia s alopeciou trpia častejšie úzkosťou a depresiou.

Fakty o vlasoch, ktoré ste možno nevedeli

Vypadávanie vlasov v nejakej forme zažije počas svojho života väčšina ľudí. Tento jav sprevádza ľudskú rasu od nepamäti. Vyskytuje sa dokonca aj u goríl a šimpanzov - dá sa povedať, že je súčasťou genetického dedičstva ľudstva.

Androgénna alebo androgenetická alopecia - mužský typ vypadávania vlasov je okrem bežného vypadávania, ktoré súvisí s rastovými fázami vlasu, najbežnejšou formou vypadávanie vlasov. Tvorí približne 95% zo všetkých prípadov vypadávania vlasov.

Vypadávanie vlasov u mužov sa najviac vyskytuje u europoidného typu - 50 až 80%. Pravdepodobnosť jej ziskania rastie s pribúdajúcim vekom. Podľa štatistík trpí približne 30% mužov vo veku 30 rokov nejakou formou vypadávania vlasov. U mužov vo veku okolo 80 rokov je to až 80 %. Bližšie informácie sa dozviete v sekcii vypadávanie vlasov u mužov.

Vypadávanie vlasov u žien nieje vôbec neobvyklý jav - podľa štatistík celosvetovo trpí okolo 20-40% žien vypadávaním vlasov. U žien je počiatok vypadávania vlasov pozorovaný okolo 20-teho roku života. Narozdiel od mužov sa riziko získania alopecie nezvyšuje s narastajúcim vekom. Androgénna alopecia nepatrí teda výhradne medzi mužské problémy. K tejto problematike sa dozviete viac v sekcii vypadávanie vlasov u žien.

Vypadávanie vlasov je podmienené okrem iného aj rasovo. Napríklad u aziatov je približne o polovicu menej rozšírené ako u europoidov.

Na týchto stránkach nájdete komplexné informácie o vypadávaní vlasov. V článkoch detailne rozoberáme možné príčiny vypadávania vlasov. Užitočné informácie tu nájdu muži rovnako ako aj ženy. Tiež sa dozviete aj o najvhodnejšej liečbe a liekoch proti vypadávaniu vlasov. Pripravujeme množstvo ďalších užitočných článkov a hodnotení produktov.

Čítajte viac