Prekvapujúca „nová“ superpotravina, ktorú ste používali už dávno

Posledná úprava 10.01.2023

Každú chvíľu sa objavia informácie o novej zázračnej ingrediencii. Pritom sa ľahko zabúda na starú dobrú osvedčenú potravinu, ktorú používame dlhé roky. A možno ju rovnako nazvať superpotravinou.

Človek sa ľahko nechá pomýliť a zmiasť potravinovými trendmi v zmysle, že superpotraviny slúžiace na zlepšenie zdravia sú vždy vo forme lyžičky tohto či štipky tamtoho… Takto ľudia kupujú mystické sušené plody a rôzne prášky, to všetko v mene zdravia. Netvrdíme, že aj tieto superpotraviny nemajú niečo do seba, ale prečo sa nevrátiť k predkom a osvedčeným domácim surovinám? Prečo míňať čas na zháňanie ťažko získateľných prísad, keď stačí zájsť do najbližšieho obchodu?

Ovsené vločky sme jedávali od mala. A jedávali ich ľudia po dlhé stáročia po celom svete. Ak chcete na porovnanie niečo exotickejšie, no v súčasnosti bežné, je tu avokádo. Oboje majú veľa plusov, ale predsa len...ktorá z týchto dvoch potravín je „lepšia“?

Plusy ovsených vločiek

Sú lacné, ľahko dostupné a vhodné pre každého

Ovsené vločky nájdete snáď v každých potravinách. Jedno balenie stojí pár desiatok centov a vydrží pritom pár týždňov. Ak sú ovsené vločky čisté, sú navyše aj bezlepkové, preto je to veľmi dobrá voľba pre celiatikov a ľudí na bezlepkovej diéte.

Ovsené vločky majú dlhú dobu spotreby

Klasické vločky možno skladovať dlhé mesiace, priam roky. Takže si ich môžete nakúpiť pokojne do zásoby. Ak sú správne skladované, vydržia aj 24 mesiacov.

Nie sú vhodné iba na raňajky

Ak vás napadá iba jeden spôsob, ako si na raňajky pripraviť zdravé ovsené vločky – namočené v mlieku a posypané ovocím – prichádzate o veľa. Možno ich pridať do koláčov, palaciniek, smoothie. Dokonca ich môžete použiť ako krustu na pečené kurča.

A to zatiaľ hovoríme iba o jedle. Ovsené vločky možno použiť mnohými rôznymi spôsobmi, pokiaľ ide o krásu, hlavne ak ide o hydratáciu pleti.

Mínusy ovsených vločiek

Niekedy sa objavujú aj v nezdravých jedlách

Samotné ovsené vločky skôr preberajú chuť iných prísad, nemajú vlastnú výraznú chuť. Niekedy sa pridávajú do spracovaných, sladených jedál. No takto vašej línii neprospejú. Kupované cereálie a cereálne tyčinky sú často najväčšími vinníkmi. Ale je tu ľahká pomoc, môžete si ich pripraviť doma.

Rôzne druhy ovsených vločiek vás môžu miasť

Ovos vo forme vločiek, drvený, v podobe múky, či instantných vločiek. Môže byť skutočne mätúce, po ktorom siahnuť. Vo všeobecnosti, pokiaľ ide o jedlo, mali by ste vyhľadávať najčistejšiu verziu – a to je drvený ovos.

Pokiaľ ide o kozmetické výrobky, môžu byť hydratačné vlastnosti ovsených vločiek prínosom pre každého, dokonca aj pre ľudí s citlivou pleťou.

Nie sú „in“ ani „sexi“

Avokádo je niečo ako symbol generácie mileniálov. Zato pokorný ovos zostáva vzadu, neospevovaný a trochu podceňovaný. Napriek tomu sa v týchto zrnkách skrýva skutočná sila.

Plusy avokáda

Sú pre vás dobré

Hoci avokádo obsahuje v porovnaní s iným ovocím veľa tuku, tvorí väčšinu mononenasýtený tuk – čo je ten dobrý druh, ktorý naše telá potrebujú.Avokádo vás dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu.

Avokádo je všestranne využiteľné

Avokádo možno použiť v sladkých aj pikantných pokrmoch. Môžete si ho natrieť na chleba, možno ho nahradiť v koláčoch, miesto masla. Je dobré do dipov, možno ho dať do mrazených jogurtov, dodáva krémovitú konzistenciu.

Avokádo je prínosom aj pre krásu

Avokádo sa využíva v kozmetike už dlhé roky. Avokádový olej sa pridáva do kondicionérov na suché vlasy. Avokádový olej vraj dokáže podporiť tvorbu kolagénu. Tiež je prínosom pri hojení rán, údajne má aj protizápalové vlastnosti.

Mínusy avokáda

Buď avokádo použite alebo ho vyhoďte

Avokádo veľmi dlho nevydrží a nájsť dobre vyzreté je tiež častokrát problém. Hoci je v obchodoch na štítku písané, že je avokádo „zrelé“, nie je to tak. Navyše hneď po rozkrojení začínajú hnednúť. Preto ich treba skonzumovať hneď.

Avokádo je drahé

Avokádo jednoznačne nepatrí medzi najlacnejšie druhy ovocia.

Avokádo môže byť nebezpečné

Už ste počuli o „avokádovej ruke“? Je to tak. Niektorí ľudia sa nepekne porezali, keď avokádo šúpali či krájali.

Kto je víťazom – ovsené vločky alebo avokádo?

Obe z týchto potravín sú prínosom, keď hovoríme o tele, mysli či duši. Ovsené vločky však jasne vedú, ak sa bavíme o ich dostupnosti na pultoch, cenovej dostupnosti a použiteľnosti. Preto vyhrávajú ako superpotravina, ktorá môže zmeniť vašu pleť a priniesť revolúciu v stravovaní.

Avokádo sa stalo obeťou svojej vlastnej popularity. Niekedy ho kúpite len ťažko, navyše častokrát nedozreté. A čo je najdôležitejšie, mnohý ľuďom jeho nezvyčajná sladko-mastná chuť vôbec nesedí.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy