Domov / / / Čo je spirulina?

Čo je spirulina?

Posledná úprava 11.12.2017

Spirulina je modro-zelená riasa. Je to jednoduchá, jednobunková forma riasy, ktorej sa darí v teplej, alkalickej sladkej vode. Pomenovanie „spirulina“ je odvodené z latinského slova „helix“ alebo „spiral“ a označuje fyzický tvar organizmu, ktorý je zatočený a vytvára mikroskopické vlákna.

Spirulina sa považuje za „potravinu budúcnosti“ kvôli jej úžasnej schopnosti syntetizovať vysokokvalitnú koncentrovanú potravinu oveľa efektívnejším spôsobom, než akákoľvek iná riasa. A najmä, spirulina pozostáva zo 65 až 71% z proteínov, so všetkými dokonale vyváženými esenciálnymi aminokyselinami. Na porovnanie, hovädzie mäso obsahuje iba 22 percent proteínov. Spirulina má fotosyntetickú konverznú hodnotu od 8 do 10 percent, v porovnaní s len troma percentami u sóje. Navyše, spirulina je jedným z mála rastlinných zdrojov vitamínu B12, ktorý sa zvyčajne nachádza iba v živočíšnych tkanivách. Čajová lyžička spiruliny poskytuje dva a pol násobok odporúčanej dennej dávky vitamínu B12 a obsahuje viac ako dvojnásobok tohto vitamínu v porovnaní s porciou pečene. Spirulina tiež obsahuje vysokú koncentráciu mnohých ďalších živín – aminokyseliny, chelátové minerály, pigmentácie, ramnóza (komplexné prírodné rastlinné cukry), stopové prvky, enzýmy, ktoré sú navyše v ľahko vstrebateľnej podobe.

Hoci ide o jednobunkový organizmus, je spirulina relatívne veľká, na dĺžku dosahuje veľkosť 0,5 milimetra. Je to asi stonásobná veľkosť väčšiny iných rias, takže niektoré bunky spiruliny sú okom viditeľné. Okrem toho, plodná reprodukčná schopnosť buniek a ich sklon zdržiavať sa v kolóniách, robí zo spiruliny obrovskú rastlinnú masu, ktorá sa jednoducho zbiera.

Riasy sú rôzne v závislosti od prevažujúceho zafarbenia a delia sa na modro-zelené, zelené, červené a hnedé. Spirulina patrí k modrozeleným riasam vďaka prítomnosti pigmentov chlorofylu (zelená farba) a fykocyanínu (modrá farba)v jej bunkovej štruktúre. Hoci je spirulina vzdialená príbuzná riasy čepelatka (chaluha, kelp), nie je to morská rastlina. Avšak, sladkovodné rybníky a jazerá, ktoré spirulina obľubuje, sú oveľa zásaditejšie, v rozmedzí od 8 do 11 pH, než bežné jazerá a nedokážu v nich prežiť žiadne iné formy mikroorganizmov. Navyše, spiruline sa darí vo veľmi teplých vodách od 32 do 45 stupňov Celzia a prežila dokonca aj pri teplote 60°C.

Určité druhy, ktoré sa prispôsobili púštnym podmienkam, dokonca prežijú aj vtedy, keď sa ich prirodzené prostredie, teda rybník, odparí v intenzívnom slnku. Riasy uschnú a dostanú sa do nečinného stavu prichytené na skalách zahrievajúcich sa až na teplotu 70°C. V tomto driemajúcom stave zmení táto prirodzene modrozelená riasa svoje sfarbenie na ľadovo bielu a rozvinie sa u nej sladká chuť, pretože až 71% proteínových štruktúr sa teplom zmení na polysacharidové cukry.

Niektorí odborníci špekulujú, že „mana“ chutiaca ako medové oblátky, ktorú spomínajú Izraeliti, a ktorá sa im počas ich púte zázračne zjavovala na skalách po tom, čo nastalo ohromné sucho, je vlastne forma zosušenej spiruliny vo vegetatívnom stave.

Schopnosť spiruliny rásť v horúcom a alkalickom prostredí zaisťuje jej hygienický status, pretože žiaden iný organizmus v takýchto podmienkach neprežije a teda nemôže znečistiť vody, v ktorých sa spirulina nachádza. Na rozdiel od stereotypnej asociáce spájajúcej mikroorganizmy so „zárodkami“ a „nečistotami“, je spirulina v skutočnosti najčistejšou a prirodzene najsterilnejšou potravinou nájdenou v prírode.

Jej schopnosť prispôsobiť sa horúčave tiež zaisťuje, že si spirulina uchová svoje nutričné hodnoty, aj keď bude počas spracovania a uskladnenia vystavená vysokým teplotám. Mnoho rastlinných potravín sa pri vysokých teplotách rapídne znehodnocuje. Spirulina je zvláštna aj medzi riasami, pretože je to „rastlina s jadrom“, čo znamená, že sa nachádza na vývojovom rozhraní medzi rastlinami a živočíchmi. Považuje sa za čosi nad rastlinami, pretože nemá pevnú bunkovú stenu charakteristickú pre rastlinné bunky a nemá ani správne vytvorené jadro. Napriek tomu je metabolický systém spiruliny založený na fotosyntéze, procese tvorby energie využívajúcej slnečné svetlo a chlorofyl, čo je typický znak rastlinných foriem života.

V podstate spirulina prekleňuje tú medzeru v evolučnom vývoji, v ktorej sa rastlinná a živočíšna ríša od seba oddelili. A tak spirulina stelesňuje najjednoduchšiu formu života. Na rozdiel od nej, u rias ako napríklad chlorela, sa vyvinuli pevné nepriepustné steny charakteristické pre rastliny.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa


Zatiaľ bez hodnotenia

Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy