Domov / / Goji a vedecké experimenty

Goji a vedecké experimenty

Posledná úprava 11.12.2017

Kvôli svojej dlhej histórii v čínskej kultúre, medicíne a potravinárstve, sa mnohé štúdie ohľadne bobúľ goji vypracovávali práve na čínskych univerzitách. Špecializovaný repozitár medicínskych a vedeckých výskumov, PubMed, obsahuje vyše 50 článkov o Lycium barbarum. Len jedna z týchto štúdií testovala vplyv goji na rakovinu. Informácie o experimente sú vágne, k dispozícii je abstrakt v anglickom jazyku, no plný text je v čínštine. Štúdia tvrdí, že došlo k výraznému zlepšeniu stavu pacientov, ktorí brali lieky na rakovinu a zároveň extrakty z goji oproti pacientom, ktorí užívali iba lieky na rakovinu. Ovšem, rakovinová terapia, o ktorú sa tu jedná, bola kedysi populárna, dnes sa už využíva iba zriedkavo. Zostáva tiež veľa nezodpovedaných otázok o štandardoch využívaných v danej štúdii. Spomenúť možno napríklad: Čo znamená „výrazné zlepšenie“? Koľko osôb sa na štúdii zúčastnilo, možno ju zopakovať? Boli zistené nejaké vedľajšie účinky? Zoslabli časom účinky, konali sa nejaké pokračovacie štúdie?

Na nešťastie, táto štúdia má ďaleko k vysloveniu definitívnych záverov. Kapacita antioxidantov v goji je neodškriepiteľná a tvrdí sa o nich, že pomáhajú pri prevencii rakoviny. Bude ale nutné vykonať viac testov, než bude možné vyhlásiť goji za účinnú súčasť liečby rakoviny.

Pozrime sa aj na ďalšie štúdie zaoberajúce sa Lycium barbarum.

Goji a diabetes

Štúdia z roku 2004 (College of Public Health, Wuhan University) testovala vplyv extraktu z bobúľ goji na zajace s cukrovkou. Vedci u zajacov zistili nárast HDL, teda „dobrého“ cholesterolu a zníženie hodnôt glukózy v krvi.

Goji a vplyv na starnutie

V roku 2006 porovnávali na starších myšiach (School of Food Science and Technology, XingJiang Agriculture University) antioxidačný vplyv Lycium barbarum oproti vitamínu C. Polysacharidy z goji pomáhali kompenzovať pokles (z celkovej antioxidačnej kapacity) imunitných funkcií a antioxidačných enzýmov. Zistilo sa tiež, že polysacharidy odbúravali voľné radikály.

Tieto štúdie, hoci sú povzbudivé, nemožno považovať za definitívne, pokým nebudú aplikované na ľudí a pokým ich výsledky nebudú publikované a recenzované odbornou komunitou.

Goji a toxicita

Výskumy goji z Indie vyjadrili obavy z obsiahnutých hladín atropínu v bobuliach (toxická látka). V septembri 2006 vedci z rakúskej univerzity v Graze vybrali osem vzoriek kustovnice pochádzajúcej z Číny a Thajska. Po analýze síce vzorky vykazovali určité hladiny atropínu, no hodnoty sa pohybovali hlboko pod toxickými úrovňami.

Čítajte ďalej Chudnutie s pomocou goji
Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa


Zatiaľ bez hodnotenia

Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy