7 potravín na liečbu zväčšenej prostaty

Posledná úprava 11.04.2022

Stravovanie ako ochrana

Päťdesiat percent mužov vo veku nad šesťdesiat rokov trpí na zväčšenú prostatu, inak povedané benígnu prostatickú hyperpláziu , či častejšie používané označenie benígnu hyperpláziu prostaty (BHP). Vo veku 85 rokov je to už 95% mužov, ktorí musia žiť s BHP.

Dobrou správou je, že strava bohatá na určité vitamíny a minerály môže udržať vašu prostatu zdravú a zároveň znížiť riziko BHP. A pretože nadváha je ďalším rizikovým faktorom BHP, je voľba výživne hodnotných potravín výborným spôsobom, ako znížiť oboje, hmotnosť aj riziko.

Sezamové semienka

Sezamové semienka sú bohaté na zinok, prvok, ktorý je pre zdravie prostaty nutný. [1] Muži, ktorí trpia buď na BHP alebo rakovinu prostaty majú vo svojich telách nižšie hladiny zinku. Niekedy až o 75 percent nižšie, než u mužov so zdravou prostatou.

Zinok, ktorý pochádza z potravín sa jednoduchšie vstrebáva, než zinok z výživových potravinových doplnkov. Pomôžte svojmu telu a doprajte si maškrtu v podobe sezamových semien. Prípadne skúste ustrice, fazuľu adzuki, tekvicové semienka a mandle, ktoré všetky obsahujú vysoké množstvá zinku.

Losos

Losos je bohatý na omega 3 mastné kyseliny. Sú to zdravé tuky, ktoré vás dokážu ochrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou a reumatoidnou artritídou. [2] Mastné kyseliny pomáhajú aj pri syntéze prostaglandínu. Nedostatok mastných kyselín môže viesť k problémom s prostatou.

Ak nie ste fanúšikom rýb, môžete vaše omega 3 získať z vlašských orechov, ľanových semiačok, repkového oleja a z fazule.

Tofu

Podľa jednej štúdie sú muži z Ázie oproti mužom zo západného sveta vystavení menšiemu riziku vzniku BHP. Jeden z možných dôvodov je ten, že Ázijci jedia viac sóje. [3] Izoflavóny zo sóje sú podľa všetkého zodpovedné za nižšie riziko zväčšenia prostaty. Konzumáciou väčšieho množstva sóje dokonca môžete zredukovať riziko vzniku rakoviny prostaty.

Ako iné zdroje sójových izoflavónov vyskúšajte nízkotučné sójové mlieko, tempeh, pražené sójové bôby, sójový jogurt a náhrady mäsa zo sóje.

Červená paprika (kápia)

Vitamín C je antioxidant, ktorý môže zohrávať úlohu pri boji s BHP. Nie každý vitamín C je ale rovnaký. Iba vitamín C získaný zo zeleniny znižuje podľa výskumov riziko zväčšenej prostaty. Ovocie rovnaký benefit neprináša.

Kápia obsahuje viac vitamínu C než iná zelenina. Jeden pohár surovej kápie obsahuje 195 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu C. Ďalšia zelenina, ktorú môžete vyskúšať, je brokolica, karfiol, kel a ružičkový kel.

Rajčiny

Rajčiny sú bohaté na lykopén, karotenoid, ktorý dáva rajčinám ich červenú farbu. Lykopén môže znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty. Môže pomôcť aj mužom s BHP. Lykopén tiež pomáha znížiť krvné hladiny antigénu, proteínu spájaného so zápalom prostaty a BHP. [4]

Rajčiny a produkty z rajčín (ako rajčinová šťava a rajčinová omáčka), sú najlepšími zdrojmi lykopénu. Tento karotenoid môžete získať aj z vodného melóna, marhule, ružového grepu a z papáje.

Avokádo

Avokádo je bohaté na beta-sitosterol, čo je rastlinný sterol. Beta-sitosterol dokáže pomôcť zmierniť symptómy spájané s BHP. Muži, ktorí užívajú beta-sitosterolové výživové doplnky majú lepší prúd moču a menší objem reziduálneho moču.

Beta-sitosterol môže pomôcť posilniť imunitný systém. Vie tiež zredukovať zápal a bolesť.

Popri avokáde patria k potravinám bohatým na beta-sitosterol aj tekvicové semienka, pšeničné klíčky, sójové bôby a pekanové orechy.

Zelenina

Konzumáciou väčšieho množstva zeleniny môžete pomôcť znížiť vaše riziko BHP. Zelená listová zelenina je obzvlášť dôležitá, pretože je bohatá na antioxidanty. Kapustová zelenina ako brokolica znižuje aj riziko problémov s prostatou, vrátane BHP a rakoviny prostaty.

Ľudia, ktorí jedia pravidelne cibuľu a cesnak, môžu tiež znížiť riziko vzniku BHP. Cibuľa aj cesnak sa často využíva v prírodnom liečiteľstve na boj s infekciami a na posilnenie imunitného systému.

Zdroje

  • GELLER, J. a kol., 1998. Genistein inhibits the growth of human-patient BPH and prostate cancer in histoculture [Abstrakt]. Prostate [online]. Feb, 34 (2), 75–79 [cit. 23.1.2017]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9465938
  • CHRISTUDOSS, P. a kol., 2011. Zinc status of patients with benign prostatic hyperplasia and prostate carcinoma. Indian Journal of Urology [online]. Jan-Mar, 27 (1), 14-18 [cit. 23.1.2017]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3114577/
  • SCHWARZ, S. a kol., 2008. Lycopene inhibits disease progression in patients with benign prostate hyperplasia [Abstrakt]. The Journal of nutrition [online]. Jan, 138 (1), 49–53 [cit. 23.1.2017]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18156403
  • SIMOPOULOS, A.P., 2016. An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity. Nutrients [online]. Mar, 8 (3), 128 [cit. 23.1.2017]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808858/
Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy