Vývar z kostí a jeho vplyv na trávenie, artritídu a celulitídu

Posledná úprava 22.11.2022

Už po tisícročia sú pre zdravotné prínosy obľubou rôzne tradičné potraviny ako kvasená zelenina, či kvasené mliečne výrobky. Jedným z jedál, ktoré sa dostalo pre jeho skvelé zdravotné prínosy do popredia, je vývar z kostí. Prečo práve vývar z kostí? Pretože jeho účinkov na zdravie je veľmi veľa a sú priam ohromujúce.

Tu je pár starovekých tajomstiev, ktoré robia vývar z kostí tak výnimočným.

Prínosy vývaru z kostí

Vývar z kostí je číslom 1 na:

  • Liečbu „deravého čreva“
  • Zlepšenie zdravia kĺbov
  • Redukciu celulitídy
  • Podporenie imunitného systému

Kuracia polievka nie je výborná iba kvôli svojej chuti. Na to, že ju odporúčajú lekári aj naše mamy, ak sa necítime najlepšie, existuje dôvod. Všetky kostné vývary, či už z hovädziny, kuraciny, rýb, jahňaciny či iného mäsa – sú základom tradičných jedál v každej kultúre. Dôvodom je, že vývary z kostí sú plné živín, sú ľahko stráviteľné, bohaté na chuť a podporujú uzdravenie.

Varením kostného vývaru naši predkovia využívali každú časť zvieraťa. Kosti a kostná dreň, kože a nohy, šľachy a väzy, ktoré nemožno jesť priamo, ale ktoré môžeme uvariť a potom vždy zohriať, vývar vydrží aj niekoľko dní. Toto varenie spôsobuje uvoľnenie liečivých látok ako je kolagén, prolín, glycín a glutamín, ktoré dokážu podporiť vaše zdravie.

Výskumníci z oblasti výživy poukazujú na to, že vývar z kostí obsahuje minerály vo formách, ktoré telo dokáže ľahko absorbovať. Týmito minerálmi sú: vápnik, horčík, fosfor, kremík, síra a iné. Vývar z kostí taktiež obsahuje chondroitín sulfát a glukosamín, zlúčeniny, ktoré sa predávajú ako drahšie výživové doplnky, ktoré zmierňujú zápal, artritídu a bolesť kĺbov.

Čo teda robí túto polievku tak účinnú pri prechladnutí a chrípke?

Aminokyseliny, ktoré vznikajú pri varení kuracieho vývaru, zmierňujú zápal dýchacích ciest a zlepšujú trávenie. Kurací vývar je účinný aj pri alergiách, astme, artritíde a posilňuje imunitný systém.

Mnoho ľudí sa domnieva, že „mäsové vývary“ ktoré si môžeme zakúpiť v potravinách sú „ozajstné“. Potravinárske firmy však používajú laboratórne vyrobené mäsové príchute ako polievkové kocky, či polievkové a omáčkové zmesi. Výrobcovia taktiež začali používať glutaman sodný, ktorý je známy ako mäsová príchuť, avšak v skutočnosti je to neurotoxín.

Ak by ste si chceli dopriať ten pravý kostný vývar s jeho blahodarnými účinkami, môžete si ho spraviť doma (postup je popísaný na konci článku). Na jeho prípravu potrebujete kosti (hovädzie, hydina).

Vývar z kostí je skvelým zdrojom aminokyselín, kolagénu, želatíny a stopových prvkov.

Obsahuje mnoho živín, niektoré nie je možné získať z bežných jedál, ktoré jeme. To je čiastočný dôvod, prečo je kostný vývar tak pozoruhodný.

Konzumáciou kostného vývaru dokážete podporiť zdravie vašich čriev, zatiaľ čo zabránite ich priepustnosti a zápalu. Tu je 6 najväčších zdravotných prínosov kostného vývaru.

Chráni kĺby

Vývar z kostí je jedným z najlepších zdrojov prírodného kolagénu, bielkoviny, ktorú môžeme nájsť u stavovcoch – v ich kostiach, koži, chrupavke, väzoch, šľachách a kostnej dreni. Ako starneme, naše kĺby sa prirodzene opotrebúvajú a stanú sa menej flexibilnými.

Prečo je teda kolagén tak dôležitý? Ako starneme, naša chrupavka sa zmenšuje pri napadnutí protilátkami (degradácia chrupavky súvisiaca s vekom). Ako sa vývar z kostí varí, kolagén z kostí sa extrahuje do vývaru a stane sa ľahko vstrebateľným na pomoc obnovy chrupaviek.

Jednou z najvzácnejších zložiek kostného vývaru je želatína, ktorá slúži ako mäkká vložka medzi kosťami a pomáha im tak „kĺzať“ bez trenia. Želatína nám taktiež poskytuje stavebné bloky, ktoré sú potrebné na vytvorenie a udržanie si silných kostí, pomáha odstraňovať tlak zo starých kĺbov a podporuje tak zdravú hustotu kostného minerálu.

Prínosný pre črevá

Želatína je nápomocná v obnovení pevnosti črevnej sliznice a v boji proti potravinovej intolerancii (ako je intolerancia na pšenicu alebo mliečne výrobky), pomáhajúc tak rastu probiotík (dobrých baktérii) v črevách a podporujúc zdravý tráviaci trakt. Želatína efektívne podporuje zdravé črevá a ich integritu.

Vývar z kostí je ľahko stráviteľný a má na rozdiel od niektorých jedál, ktoré vedia byť ťažko stráviteľné, upokojujúci účinok na tráviaci systém. Koniec koncov, jedlo je pre nás účinné iba ak vieme ako z neho získať živiny.

U ľudí so zažívacími ťažkosťami sú sérové koncentrácie kolagénu znížené. Dôvodom je, že aminokyseliny v kolagéne budujú tkanivo, ktoré lemuje hrubé črevo a celý gastrointestinálny trakt, preto suplementácia kolagénom dokáže podporiť zdravé trávenie.

Udržiava zdravú pleť

Kolagén pomáha k tvorbe elastínu a iných zlúčenín v pleti, ktoré sú zodpovedné za jej mladistvý vzhľad a textúru. Kolagén je všeobecne známy tým, že pomáha redukovať viditeľné známky vrások, zmierňuje opuchy a bojuje proti ďalším rôznym známkam starnutia. Mnoho ľudí badá pri konzumácii jedál a výživových doplnkoch obsahujúcich kolagén zmiernenie celulitídy. K celulitíde totiž dochádza pri nedostatku spojivového tkaniva, umožňujúc tak pokožke stratiť jej pevnosť.

Podporuje imunitný systém

Jednými z tých najlepších vlastností vývaru z kostí sú jeho blahodárne účinky na črevá, ktoré ako už bolo spomenuté vyššie, majú holistický účinok na telo a podporujú zdravý imunitný systém.

K syndrómu tzv. „deravého čreva“ dochádza, ak nestrávené zvyšky jedla prenikajú drobnými otvormi oslabenej črevnej výstelky a vstupujú do krvného riečiska, kde ich deteguje imunitný systém a stáva sa hyperaktívnym. To zvyšuje riziko zápalu a vedie k celkovej dysfunkcii, keďže imunitný systém uvoľní veľké množstvo protilátok, ktoré spôsobujú akoby autoimunitnú reakciu a útočia na zdravé tkanivá.

Vývar z kostí je jedným z najúčinnejších jedál na obnovenie črevného zdravia a tým pádom aj na podporu imunitného systému a obranu proti zápalom. Kolagén/želatína a aminokyseliny prolínu, glutamínu a arginínu pomáhajú zatesniť otvory v črevnej výstelke a podporiť integritu čriev. Tradične spravený vývar z kostí sa pokladá za liek na zápaly a zdravý imunitný systém.

Vývar z kostí dokáže dokonca podporiť zdravý spánok, nabudiť energiu počas dňa a podporiť dobrú náladu.

Podporuje detoxikáciu organizmu

V dnešnom západnom svete je priemerný človek vystavený množstvu toxínov, pesticídov, umelým prísadám a chemikáliám všetkého druhu. Aj napriek tomu, že ľudské telo má schopnosť vlastnej detoxikácie od ťažkých kovov a iných toxických látok, často to má pri ohromujúcom množstve chemikálií ťažké. Vývar z kostí sa považuje za skvelý detoxikant, keďže pomáha tráviacemu systému vylúčiť odpadové látky, podporuje schopnosť pečene odstrániť toxíny, pomáha so zachovaním integrity tkaniva a zlepšuje využitie antioxidantov v tele.

Vývar z kostí obsahuje draslík a glycín, ktoré podporujú detoxikáciu buniek a pečene.

Kostný vývar podporuje detoxikáciu organizmu zásobovaním síry (najmä ak do vývaru pridáte zeleninu, cesnak a bylinky) a glutatiónu, čo je 2. fáza detoxikácie, v ktorej dochádza k zmierneniu oxidačného stresu. Taktiež pomáha s absorpciou viacerých živín, s využitím antioxidantov a s čistiacou funkciou pečene. Vývar z kostí taktiež zvyšuje príjem esenciálnych minerálov, ktoré sa správajú ako chelátory, ktoré zabraňujú ťažkým kovom pripojiť sa k minerálnym receptorom a tak odstraňujú toxíny.

Pomáha s metabolizmom a podporuje anabolizmus

Vývar z kostí je skvelým spôsobom ako získať viac glutatiónu, ktorý zohráva dôležitú rolu v antioxidačnej obrane, metabolizme živín a regulácii bunkových procesov.

Aminokyseliny, ktoré môžeme nájsť v kostnom vývare majú množstvo metabolických funkcií, vrátane budovania a opravovania svalových tkanív, podporovania hustoty kostného materiálu, vstrebávania živín a syntézy a udržovania zdravých svalových a spojivových tkanív. Glycín obsiahnutý v kolagéne pomáha k tvorbe svalového tkaniva a to konverziou glukózy na využiteľnú energiu. Navyše spomaľuje poškodenie chrupavky, tkanív a svalov, ktorých strata sa spája so starnutím, a to tak, že podporujú využitie antioxidantov v tele. Glycín chráni pred poškodením kostrových svalov a zabraňuje expresii génov, ktorá sa spája s rozkladom svalových bielkovín spojených so starnutím.

Glutamín je ďalšou aminokyselinou, ktorá je dôležitá pre zdravý metabolizmus, keďže nám posielaním živín, vrátane dusíka, do našich buniek, pomáha udržať si energiu. Arginín taktiež zohráva rolu v rozklade oxidu dusnatého, ktorý pomáha v podpore cirkulácie a odvádza krv a živiny do buniek tela, zlepšuje integritu svalov a tkanív a podporuje liečenie rán.

Živiny vo vývare z kostí

Vývar z kostí by sme mohli volať „prírodným multivitamínom.“ A prečo? Je plný rôznych výživných látok:

  • Viac ako 19 ľahko vstrebateľných, esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín (stavebné bloky).
  • Kolagén / želatína, ktoré pomáhajú v tvorbe spojivového tkaniva.
  • Živiny, ktoré podporujú tráviace funkcie, imunitu a zdravie mozgu.

Vidíte? Vývar z kostí má priaznivé účinky na doslova každú časť tela, cez črevá po váš mozog, od vašich svalov až po väzy.

Je dokonca relatívne nízkokalorický a predsa bohatý na minerály a iné chemické zlúčeniny, ktoré chýbajú mnohým ľuďom. Nie je pochýb, že vývar z kostí je skvelou voľbou, ktorú môžete zahrnúť do vášho každodenného jedálnička.

Tu je 6 kľúčových výživných látok, ktoré sa nachádzajú v kostnom vývare a robia ho tak zdraviu prospešným.

Glykosaminoglykány (GAG)

Glykosaminoglykány hrajú primárnu rolu v udržiavaní a podpore kolagénu a elastínu, ktoré zaberajú miesta medzi kosťami a rôznymi vláknami. GAG podporujú zdravé trávenie, keďže pomáhajú v obnove črevnej výstelky, čo je dôvodom prečo nedostatok týchto živín môže viesť k zažívacím ťažkostiam.

Mnoho dôležitých GAG sa nachádzajú v kostnom vývare, ako napríklad glukosamín, kyselina hyalurónová a chondroitín sulfát.

Glukosamín

Existujú dva typy prírodne sa vyskytujúceho glukosamínu: hydrochlorid a sulfát. Obe pomáhajú v udržaní integrity chrupavky, gumovitej látky nachádzajúcej sa v kĺboch. Glukosamín sa može s pridbúdajúcim vekom vyčerpať, takže jeho suplementácia sa často využíva na zdravie kĺbov.

Ľahkým a zároveň lacným spôsobom, ako prirodzene získať glukosamín, je konzumácia kostného vývaru, ktorá pomáha podporiť stratu zdravia chrupavky a je skvelou alternatívou drahých doplnkov glukosamínu. Užívanie glukosamínu dokáže podporiť zdravie kĺbov, flexibilitu a pohodlie.

Kyselina hyalurónová

Vyskytujúca sa v spojivových, epiteliálnych (pokožka) a nervových tkanivách, kyselina hyaluronová prispieva k bunkovej proliferácii, diferenciácii, umožňujúc naším bunkám vykonávať rôzne potrebné funkcie. Poskytuje podporu pre rôzne typy pleti a podporuje zdravé starnutie, obnovenie a pevnosť pokožky.

Chondroitín sulfát

Chondroitín sulfát je blahodarný glykosaminoglykán, ktorý sa nachádza v chrupavke vnútri kĺbov všetkých zvierat. Často sa využíva na podporu zdravých kĺbov, najmä v kombinácii s glukosamínom.

Suplementácia chondroitínom podporuje obranu proti zápalom, tak ako aj kardiovaskulárne zdravie, zdravie kostí, pleti a zdravú hladinu cholesterolu.

Minerály a elektrolyty

Vývar z kostí poskytuje telu mnohé minerály vrátane elektrolytov, a to dostupných v ľahko vstrebateľnej forme. Elektrolyty obsiahnuté v kostnom vývare zahŕňajú vápnik, horčík a draslík (nehovoriac o mnohých iných mineráloch ako je fosfor), ktoré sú dôležité pre správnu cirkuláciu, hustotu kostí, nervový systém, zdravie srdca a správne trávenie. Ak máte zníženú hladinu sodíka v krvi, práve vývar z kostí obsahuje ideálny pomer sodíka a draslíka na podporu zdravia a účinnosti buniek.

Kolagén

Kolagén je hlavnou štrukturálnou bielkovinou v ľudskom tele, ktorá dopomáha k tvorbe spojivového tkaniva a „utesňuje“ ochrannú výstelku gastrointestinálného traktu. Má taktiež gélovitú, jemnú konzistenciu, ktorá pokrýva a udržuje kosti pohromade, umožňujúc nám voľný pohyb.

Syndróm, ktorý spôsobuje ťažké trávenie a spôsobuje zvýšenú priepustnosť čreva, sa nazýva syndróm deravého čreva.

Ako bohatý zdroj želatíny, vývar z kostí chráni a utesňuje slizničnú výstelku GI traktu, čo znamená, že zlepšuje absorpciu živín a pomáha zabrániť časticiam preniknúť na miesta, kde nepatria.

Zdravotné prínosy vývaru z kostí: Čaro kolagénu a želatíny

Pravý kolagén je zdrojom mnohých vlastností podporujúcich imunitu. Pravdepodobne ste videli tú pohyblivú vrstvu na povrchu vývaru a rýchlo ste sa jej zbavili – avšak zbavili ste sa toho, čo je na kostnom vývare skvelé pre celkové zdravie.

Kolagén je bielkovina, ktorú môžeme nájsť v spojivovom tkanive stavovcov. Nachádza sa hojne v kostiach, dreni, chrupavkách, šľachách a väzoch. Rozklad kolagénu v kostnom vývare je to, čo vytvára želatínu.

Želatína (rozložený kolagén) bola jednou z prvých funkčných potravín, ktoré sa používali ako liek. Želatína má rôzne zdravotné prínosy:

  • Pomáha ľuďom s alergiami a intoleranciou na mnohé potraviny, ako je kravské mlieko a lepok.
  • Kolagén chráni a upokojuje výstelku tráviaceho traktu a môže viesť k liečbe syndrómu dráždivého čreva, Crohnovej choroby, ulceróznej kolitídy a refluxu.
  • Želatína udržuje rovnováhu probiotických baktérii a ich rast.
  • Kostný vývar zvyšuje tvorbu kolagénu, zmierňuje príznaky vrások a bojuje s celulitídou.
  • Keďže želatína pomáha rozkladu bielkovín a upokojuje črevnú výstelku, môže byť nápomocná aj pri syndróme deravého čreva a autoimunitných ochorení, ktoré ho sprevádzajú.
  • Želatína poskytuje telu minerály, ktoré budujú kosti a to v ľahko vstrebateľných formách, zabraňujúc poškodeniu kostí a znižujúc bolesť kĺbov.

Tu je ďalší skvelý zdravotný prínos kolagénu v kostnom vývare: Dokáže zlepšiť vzhľad vašej pleti! Vývar z kostí má totiž priaznivé účinky na pleť, pretože podporuje jej elasticitu a dokáže zmierniť celulitídu!

K celulitíde dochádza z dôvodu nedostatku spojivového tkaniva, a keď má niekto jemnú pokožku, je to z dôvodu, že je jeho pokožka bohatá na spojivové tkanivo. Konzumáciou kostného vývaru, bohatého na kolagén, dokážete zmierniť celulitídu a spevniť vašu pokožku– čo je ďalším zdravotným prínosom kostného vývaru.

Zdravotné prínosy kostného vývaru: Liečenie aminokyselinami

Želatína v kostnom vývare obsahuje „podmienečné“ aminokyseliny arginín, glycín, glutamín a prolín. Tieto aminokyseliny taktiež prispievajú k zdravotným prínosom kostného vývaru.

Podmienečne esenciálne aminokyseliny sú neesenciálne aminokyseliny, ktoré sú esenciálne za určitých podmienok. Ich produkcia je narušená ak ste chorí alebo v strese. Nezdravá strava západného sveta, zaťažená umelými sacharidmi s nízkou kvalitou živočíšnych produktov a nedostatku domácich polievok a vývarov, je dôvodom prečo sú tieto aminokyseliny chronicky esenciálne.

Čo tieto podmienečne esenciálne aminokyseliny robia?

Arginín

  • Nevyhnutný pre činnosť imunitného systému a hojenie rán
  • Potrebný pre produkciu a uvoľňovanie rastového hormónu
  • Pomáha v regenerácii poškodených buniek pečene
  • Potrebný pre produkciu spermií

Glycín

  • Predchádza rozkladu bielkovinových tkanív ako je svalové tkanivo
  • Používaný na tvorbu žlčových solí a glutatiónu
  • Pomáha detoxikácii tela od chemikálii a pôsobí ako antioxidant
  • Je neurotrasmiterom, ktorý podporuje spánok, pamäť a výkon

Prolín

  • Pomáha regenerácii chrupavky a lieči kĺby
  • Zmierňuje celulitídu a robí pokožku elastickejšou
  • Pomáha liečiť deravé črevo

Glutamín

  • Chráni črevnú výstelku
  • Je metabolickým palivom pre bunky v tenkom čreve
  • Podporuje metabolizmus a budovanie svalov

Práve pre tieto skvelé zdravotné prínosy sa vývar z kostí konzumuje ako čiastočný, rýchly detox alebo ako súčasť obeda na pomoc liečby čriev a detoxikáciu buniek pečene.

Ako si spraviť vývar z kostí

Je tu pár dôležitých vecí, ktoré by ste mali pri varení kostného vývaru zvážiť. Môžete spraviť vývar čisto zo zvieracích kostí alebo môžete pridať aj zeleninu, čím ho spravíte ešte efektívnejším.

Dôležitými ingredienciami sú kosti, tuk, mäso, zelenina a voda. Ak si robíte hovädzí vývar alebo jahňací vývar, mali by ste mäso najprv uvariť do hneda predtým, než ho pridáte do hrnca. Rybu alebo hydinu je v poriadku pridať do hrnca bez varenia. Pridajte do hrnca trochu jablčného octu pre lepšie využitie minerálov z kostí.

Návrh na prípravu

  1. Uložte kosti do veľkého hrnca a zalejte vodou.
  2. Pridajte 2PL jablčného octu. Jablčný ocot pomáha vyťaženiu všetkých dôležitých živín z kostí.
  3. Naplňte hrniec vodou.
  4. Pomaly pridajte teplotu. Priveďte vývar k varu a potom znížte teplotu a nechajte vrieť po dobu najmenej 6 hodín. Penu pri náraste odstráňte.
  5. Varte pomaly a pri nízkej teplote. Kuracie kosti môžete variť po dobu 24 hodín. Hovädzie kosti môžete variť po dobu 48 hodín. Pomalé varenie pri nízkej teplote je dôležité práve pre získanie všetkých živín z kostí.
  6. Môžete do vývaru taktiež pridať zeleninu, ako je cibuľa, cesnak, mrkva alebo zeler pre väčšiu nutričnú hodnotu.
  7. Po uvarení sa vývar ochladí a vrstva tuku na vrchu stvrdne. Táto vrstva chráni vývar pod ňou. Odstráňte túto vrstvu až keď sa budete chystať vývar skonzumovať.

Záverečné myšlienky

Pamätajte, že vývar z kostí je bohatý na minerály, ktoré podporujú imunitný systém a obsahujú liečivé zlúčeniny ako je kolagén, glutamín, glycín a prolín.

Kolagén v kostnom vývare lieči črevnú výstelku a zmierňuje črevné zápaly. Kolagén navyše podporuje zdravie pokožky a zmierňuje príznaky celulitídy. Glycín v kostiach taktiež dokáže detoxikovať vaše bunky od chemikálii a podporiť činnosť mozgu.

Odporúčaných je približne 230 ml kostného vývaru raz až dvakrát denne v podobe polievky, pre rýchle získanie všetkých jeho blahodarných účinkov.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Vyskúšali sme a odporúčame

Krém proti celulitíde

Naše hodnotenie:

  • Zpevňuje a vyhladzuje pokožku
  • Zlepšuje cirkuláciu krvi v pokožke
  • Viditeľné výsledky po čase používania

Čítajte viac