Domov / / Čo je kolagén? 7 spôsobov ako...

Čo je kolagén? 7 spôsobov ako môže kolagén zlepšiť vaše zdravie

Posledná úprava 21.03.2017

Môžete si ho všimnúť ako prísadu vo vašom obľúbenom telovom mlieku alebo ako súčasť výživových doplnkov. Ale čo presne je kolagén? Ešte lepšie povedané, ako ho môžete zaradiť do svojho života?

Kolagén je bielkovina, ktorá sa v tele vyskytuje najhojnejšie, najmä kolagén typu 1. Nachádza sa vo svaloch, kostiach, koži, žilách, tráviacom systéme a v šľachách. Pomáha dodávať pokožke jej pevnosť a pružnosť, tiež nahrádza odumreté kožné bunky. Pokiaľ ide o kĺby a šľachy, jednoducho povedané, je kolagén „lepidlom“, ktoré pomáha držať telo pokope.

Tvorba kolagénu v tele sa prirodzene začína spomaľovať s pribúdajúcim vekom. Tomuto degeneratívnemu procesu vďačíme za objavovanie sa príznakov staroby, ako sú vrásky, ovísajúca koža a bolesti kĺbov kvôli oslabeným a ubúdajúcim chrupavkám. Ďalšie faktory životného prostredia, ako je jedálniček plný cukrov, fajčenie a prílišné vystavovanie sa slnku, tiež prispievajú k vyčerpávaniu zásob kolagénu. Zistilo sa, že ochorenia súvisiace s kolagénom vznikajú najčastejšie kvôli kombinácii buďto genetických porúch, slabému príjmu potravín bohatých na kolagén, nedostatkov v príjme živín a zažívacích ťažkostí – to všetko má vplyv na tvorbu, teda syntézu, kolagénu.

Našťastie, konzumácia jedál ako vývar z kostí, vám môže poskytnúť hojne tohto životne dôležitého proteínu. Ak sa pýtate, na čo všetko je kolagén dobrý, čítajte ďalej.

1) Zlepšuje zdravie pokožky a vlasov

S pribúdajúcim vekom tvorba kolagénu klesá. Zbadáte to na svojom fyzickom vzhľade. Voľnejšia pokožka, viac vrások a menej pružnosti. Zvýšenie hladín kolagénu môže pomôcť pri vypnutí pokožky, zvýšení jej hladkosti. Kožné bunky sa potom môžu normálne obnovovať a opravovať.

Dvojite zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia skúmala vlastnosti kolagénu súvisiace s prejavmi pribúdajúceho veku a odborníci zistili, že použitie iba 2,5 až 5 gramov hydrolyzátu kolagénu, ktorý užívali ženy vo veku 35 – 55 rokov raz denne po dobu ôsmich týždňov, výrazne zlepšilo pružnosť pokožky, stratu transepidermálnej vody (teda suchosť) a drsnosť kože. To všetko s malými alebo žiadnymi vedľajšími účinkami. To robí z kolagénu jednu z najlepších prísad pre prirodzenú starostlivosť o kožu, ktorá je k dispozícii.

Kolagén tiež redukuje celulitídu a strie. Keď pokožka stratí svoju pružnosť kvôli poklesu kolagénu, dochádza aj k ďalšiemu vedľajšiemu účinku. Celulitída sa stane viditeľnejšou. Pretože je vaša koža teraz tenšia, stáva sa celulitída výraznejšou. Už viac neskryjete, čo sa deje pod povrchom. Môžete zlepšiť pružnosť pokožky pomocou kolagénu, ktorý zmierni priehlbinky v koži.

2) Znižuje bolesti aj degeneráciu kĺbov

Mali ste niekedy pocit, že máte „drevené nohy“, teda nohy stuhnuté a navyše vás každý pohyb bolel? Ak áno, je pravdepodobné, že prichádzate o kolagén. Pretože keď strácame kolagén, dávajú sa naše šľachy a väzy do pohybu ťažšie, čo vedie k stuhnutosti, opuchom kĺbov a ďalším problémom.

So svojou gélovitou, hladkou štruktúrou, ktorá pokrýva a drží naše kosti pohromade, nám kolagén umožňuje hýbať a pohybovať sa bez bolesti. Predstavte si užívanie kolagénu ako namazanie vŕzgajúcich pántov na dverách. Pomôže vašim kĺbom ľahšie sa pohybovať, zmierňuje bolesť súvisiacu so starnutím a dokonca znižuje riziko poškodenia kĺbov. Niet potom divu, že nedávna štúdia zistila, že je kolagén účinnou liečbou na ošetrovanie osteoartritídy a iných bolestí a problémov kĺbov.

Vedci v jednej štúdii zistili, že suplementácia kolagénu typu 2 pomohla pacientom trpiacim na reumatoidnú artritídu. Uľavilo sa im od bolesti kvôli zmierneniu opuchu kĺbov. Ďalšia štúdia zistila, že sa u ľudí s osteoartritídou po liečbe kolagénom 2. typu výrazne zlepšila schopnosť vykonávať každodenné činnosti, ako je chôdza do schodov či zo schodov, spánok a došlo k celkovému zlepšeniu ich kvality života.

3) Pomáha hojiť deravé črevo

Ak trpíte syndrómom deravého čreva, čo je stav, kedy pre človeka škodlivé toxíny dokážu prejsť zažívacím traktom, môže byť kolagén veľmi nápomocný. Pomáha štiepiť proteíny a upokojuje sliznicu čreva, hojí poškodenú bunkovú stenu a napúšťa ju liečivými aminokyselinami.

Najväčší prínos väčšieho množstva kolagénu pre trávenie je to, že pomáha budovať spojivové tkanivo a teda „utesňuje a hojí“ ochrannú vrstvu gastrointestinálneho traktu. Dnes vieme, že mnoho chorôb možno spätne vystopovať k zápalu alebo podráždeniu vyplývajúcemu z nezdravého čreva. Slabé zdravie čriev, vrátanie zmien v mikróboch a priepustnosti črevnej výstelky, umožňuje časticiam prenikať do krvného riečišťa, kde môžu spustiť zápalovú kaskádu a môže vzniknúť syndróm deravého čreva.

Podľa štúdií sa pri zápalovom ochorení čriev znižuje sérová koncentrácia kolagénu. Pretože aminokyseliny v kolagéne budujú tkanivo, ktoré vystiela hrubé črevo a gastrointestinálny trakt, pomôže dopĺňanie kolagénu prostredníctvom výživových doplnkov pri liečbe gastrointestinálnych problémov a ochorení. A to aj vrátane syndrómu deravého čreva, syndrómu dráždivého čreva, refluxu žalúdočných štiav, Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy. Okrem pomoci pri liečbe deravého čreva, pomáha kolagén aj so vstrebávaním vody v črevách a pomáha voľnejšiemu pohybu pri presúvaní obsahu čriev von z tela.

4) Posilňuje metabolizmus, svalovú hmotu a výdaj energie

Posilnenie kolagénu môže pomôcť zlepšiť váš metabolizmus pridaním svaloviny telu a pomocou pri premene esenciálnych živín. Jedna z najdôležitejších úloh glycínu je pomáhať tvoriť svalové tkanivo premenou glukózy na energiu, ktorá živí svalové bunky. Nezabúdajte, že zachovanie svalovej hmoty je veľmi dôležité s pribúdajúcim vekom, pretože vám umožňuje udržať si správne držanie tela, zdravé kosti a spaľuje viac kalórií. Pri konzumácii kolagénu môžete pridať aj vitamín C, takto zaistíte, že sa kolagén zmení na použiteľný proteín. Potom sa môžu začať obnovovať jeho zdroje, vaša energia a vitalita.

To nie je všetko, čo môže glycín urobiť pre váš metabolizmus. Podľa výskumu zohráva glycín dôležitú úlohu v správnom fungovaní ako tráviaceho, tak aj centrálneho nervového systému. Tie zohrávajú významnú úlohu pri udržiavaní zdravého, mladistvého tela. Zdá sa, že glycín spomaľuje účinok starnutia zlepšením schopnosti tela využívať antioxidanty a používa sa aj v procese budovania zdravých buniek z DNA a RNA.

Okrem toho bolo tiež zistené, že arginín zlepšuje schopnosť tela tvoriť proteíny z iných aminokyselín, čo je dôležité pre opravu svalového tkaniva, pre hojenie rán, šetrenie plytvania tkanivom, podporu metabolizmu a pre pomoc pri správnom raste a vývoji. Glutamín pomáha aj udržiavať dostatočnú energiu uľahčením syntézy mnohých látok. Táto aminokyselina poskytuje „palivo“ pre naše bunky, vrátane uhlíka a dusíka.

5) Posilňuje nechty, vlasy a zuby

Mali ste už lámavé a štiepiace sa nechty? Problémom môže byť aj nedostatok kolagénu. Kolagénový proteín je stavebný blok vašich nechtov, vlasov a zubov. Pridať kolagén do stravovacieho režimu môže pomôcť posilniť nechty a dosť možne aj zvrátiť príznaky vypadávania vlasov.

Jedna štúdia zistila, že existuje dôležitý vzťah medzi extracelulárnou matrix a regeneráciou vlasového folikulu. Preto by mohol byť kolagén potenciálnym terapeutickým riešením pri vypadávaní vlasov a iných ochoreniach súvisiacich s kožou.

6) Zlepšuje zdravie pečene

Ak si chcete očistiť telo od škodlivých látok, zlepšiť cirkuláciu krvi a zachovať si mladé srdce, je kolagén veľmi nápomocný. Je to preto, že glycín pomáha minimalizovať poškodenie, ktoré sa týka pečene kvôli vstrebávaniu cudzích látok, toxínov alebo alkoholu, ktoré by cez ňu ani nemali prechádzať.

Jeden z najjednoduchších spôsobov ako prečistiť pečen je vývar z kostí. Niektorí odborníci odporúčajú trojdenný detox z vývaru z kostí, ktorý rýchlo upraví deravé črevo. Pomôže telu zbaviť sa chemických látok a „zresetovať“ črevá, čím sa zlepší celková imunita. Podľa štúdií možno glycín používať na zmiernenie poškodenia pečene alkoholom a inými formami akútneho alebo chronického poškodenia pečene.

7) Chráni kardiovaskulárne zdravie

Aminokyselina prolín pomáha cievnym stenám uvoľňovať nahromadený tuk do krvného riečišťa, čím zmenší množstvo tuku v artériách a minimalizuje akumuláciu tuku. Prolín je potrebný na opravu tkaniva v rámci kĺbov a žíl, plus pomáha kontrolovať krvný tlak. Ako súčasť kolagénu nachádzajúceho sa v kĺboch, tlmí naše telá od vibrácií alebo nárazov a pomáha zachovať chrupavky aj s pribúdajúcim vekom. Spája sa tiež s prevenciou arteriosklerózy (kôrnatenie tepien), pretože pomáha tepnám zostať bez nánosov nebezpečného plaku.

Arginín navyše pomáha s tvorbou oxidu dusnatého, čo umožňuje lepšiu vazodilatáciu – čo znamená rozšírenie tepien a uvoľnenie svalových buniek a krvných ciev. Tým je umožnená lepšia cirkulácia.

Čo je kolagén? Typy a zdroje kolagénu

Málo známy je fakt, že v ľudskom tele existuje aspoň 16 rôznych typov kolagénu. Patria sem kolagén typu 1, 2, 3, 5 a 10. Avšak väčšina kolagénu, čo je približne 80 až 90 percent, tvorí typ 1, 2 a 3. Kolagén prvého typu tvorí takmer 90% zásob tela. Existujú tiež rôzne typy kolagénu nájdené v niektorých potravinách, či v kolagénových produktoch a výživových doplnkoch.

Tu je prehľad rôznych typov kolagénu, zdrojov kolagénu a ich primárnych prínosov:

Kolagén typu 1

Ide o zďaleka najhojnejší typ kolagénu, ktorý je súčasne považovaný aj za najsilnejší, aký sa nachádza v ľudskom tele. Je vytvorený z eozinofilných vlákien, ktoré formujú časti tela vrátane šliach, väzov, orgánov a kože (dermis). Kolagén typu 1 tiež pomáha formovať kosti a nachádza sa aj v gastrointestinálnom trakte. Je veľmi dôležitý pri hojení rán, dodáva koži jej pružnosť a elasticitu, drží pokope tkanivo, aby sa netrhalo.

Kolagén typu 2

Kolagén typu 2 primárne pomáha budovať chrupavky, ktoré sa nachádzajú v spojivových tkanivách. Zdravie našich kĺbov spočíva na chrupavkách vytvorených z kolagénu typu 2. To je dôvod, prečo je prospešný pri prevencii bolesti kĺbov súvisiacej s vekom či pri rôznych príznakoch artritídy.

Kolagén typu 3

Kolagén typu 3 je tvorený retikulárnymi vláknami a hlavnou zložkou extracelulárnej matrix, ktorá tvorí naše orgány a kožu. Vyskytuje sa zvyčajne spolu s typom 1 a pomáha dodať koži jej pružnosť a pevnosť. Tiež tvorí žily a cievy a tkanivo v srdci. Z týchto dôvodov sa nedostatok kolagénu typu 3 spája s vyšším rizikom prasknutia ciev a dokonca predčasnou smrťou (podľa výsledkov z niektorých výskumov na zvieratách).

Kolagén typu 4

Kolagén typu 4 má dôležitú úlohu vo vytváraní bazálnej membrány nachádzajúcej sa v endotelových bunkách, ktoré tvoria tkanivá obklopujúce orgány, svaly a tuk. Bazálna membrána je potrebná pre rôzne funkcie nervov a ciev. Lemuje väčšinu tráviaceho ústrojenstva a povrchu respiračných orgánov. Bazálnu membránu možno nájsť v priestore medzi hornou vrstvou kože (tkaniva) a najhlbšou vrstvou. Sú to tenké vrstvy gélovitej tekutiny, ktorá poskytuje akýsi vankúš či vypchávku pre tkanivá nad nimi.

Kolagén typu 5

Tento typ kolagénu je potrebný na tvorbu povrchu buniek, aj na pramene vlasov a tkanivá nachádzajúce sa v ženskej placente (orgán vyvíjajúci sa v maternici počas tehotenstva, poskytuje kyslík a živiny pre rastúce dieťa a zároveň odstraňuje odpad).

Kolagén typu 10

Typ 10 pomáha s tvorbou nových kostí a chrupaviek kĺbov. Je zapojený do procesu endochondrálnej tvorby kostí, čo je tvorba kostného tkaniva u cicavcov. Je prospešný pri hojení zlomenín kostí a oprave synoviálnych kĺbov.

Zdroje kolagénu

Pokiaľ ide o zdroje kolagénu, ktoré môžeme získať zo stravy, hlavným sú potraviny s vysokým obsahom proteínov, kam patrí hovädzina, kuracie mäso, ryby a vaječné škrupiny. Povieme si niečo bližšie o tom, ako sa tieto zdroje odlišujú a v čom sú pre ľudí prospešné.

Bovinný kolagén

Bovinný, teda hovädzí alebo prasací kolagén pochádza z kráv, hlavne z ich kože, kostí a svalov. Je z väčšiny tvorený kolagénom typu 1 a 3, čo je veľmi dobré, ak vezmeme do úvahy, že ide o najčastejšie sa tvoriace a vyskytujúce typy v ľudskom tele. Je to bohatá zásoba glycínu a prolínu a preto je užitočný pri tvorbe kreatínu, budovaní svalov a tiež pomáha telu tvoriť svoj vlastný kolagén.

Kurací kolagén

V kuracom kolagéne sa najhojnejšie nachádza kolagén typu 2, ktorý je najlepší pre budovanie chrupaviek. Preto je prínosný pre zdravé kĺby. Navyše tento zdroj poskytuje aj chondroitín sulfát a glukosamín sulfát, pričom oba z nich pôsobia proti starnutiu. Väčšina výživových doplnkov obsahujúcich kolagén zvyčajne používa kurací kolagén a poskytuje práve kolagén typu 2.

Rybí kolagén

Kolagén derivovaný z rýb je ľahko vstrebateľný, poskytuje prevažne kolagén typu 1, ktorý obsahuje aminokyseliny glycín, prolín a hydroxyprolín. Pretože kolagén typu 1 možno nájsť po celom tele, je vyššia konzumácia rybieho kolagénu spájaná s prínosmi pre kĺby, kožu, životne dôležité orgány, žily a cievy, trávenie a kosti. Hydroxyprolín je dôležitou zložkou kolagénovej trojitej špirály, jeho nižšie hladiny sú spájané s degradáciou kĺbov a teda príznakmi a symptómami starnutia. Hydroxyprolín je potrebný pre stabilitu kolagénu a je vytvorený modifikáciou normálnych prolínových aminokyselín po tom, čo je vybudovaný kolagénový reťazec. Na túto reakciu je tiež potrebný vitamín C (dodáva kyslík), čo je dôvodom na to, prečo môže aj nedostatok vitamínu C spôsobiť abnormality v hladinách kolagénu.

Kolagén z vaječných škrupín

Vaječný kolagén, ktorý sa nachádza v škrupinách a bielkoch vajec, obsahuje prevažne kolagén typu 1. Má tiež typ 3, 4 a 10, ale zďaleka naviac typ 1, tak ako v ľudskom tele (asi 100 krát viac typu 1 než typu 4). Poskytuje glukosamín sulfát, chondroitín sulfát, kyselinu hyaluronovú a rôzne aminokyseliny, ktoré sú prospešné pre tvorbu spojivového tkaniva, hojenie rán, budovanie svalovej hmoty a zmiernenie bolesti a stuhnutosti.

Nutričné fakty o kolagéne

Ako moc sú v skutočnosti pre vás zdravé kolagén a ďalšie súvisiace proteíny ako napríklad želatína? Veľmi!

Kolagén sa označuje často ako „komplexný proteín“, čo nie je vôbec prekvapujúce, pokiaľ vezmeme do úvahy, že obsahuje neuveriteľných 19 rôznych aminokyselín. Ide o zmes neesenciálnych (nazývaných aj podmienených) a esenciálnych typov. Kolagén je mimoriadne skvelý spôsob ako získať viac podmienených aminokyselín ako je arginín, glutamín, glycín a prolín.

Kolagén sa skladá z troch reťazcov poprepletaných spolu v pevnej trojitej špirále. Každý reťazec je dlhý viac ako 1400 aminokyselín! Prolín a glycín sú primárne typy aminokyselín nachádzajúcich sa v kolagénovom reťazci. Oboje, ako prolín tak aj glycín, sú dve dôležité aminokyseliny, ktoré sa však v mäse príliš hojne nenachádzajú. Ale západný spôsob stravovania získava bielkoviny práve z týchto zdrojov. To znamená, že ľuďom tieto aminokyseliny chýbajú, pretože zvyčajne odmietajú jesť niektoré z ich najlepších prírodných zdrojov, ako sú vnútornosti.

Z dôvodov, ktoré sú uvedené nižšie, sú „neesenciálne“ aminokyseliny vlastne strašne dôležité. Takže sa nenechajte zmiasť ich pomenovaním. Za normálnych okolností ich tvorí ľudské telo. Ak ste však chorý, pod veľkým fyzickým alebo psychickým stresom, či nezdravý iným spôsobom, nemusí byť vaše telo schopné dostatok týchto aminokyselín vytvárať. V tomto prípade potrebuje telo pomoc z vonkajších zdrojov, predovšetkým zo stravy alebo výživových doplnkov.

Kolagén obsahuje najvyššie percentuálne zastúpenie nasledovných aminokyselín:

Prolín: prolín tvorí takmer 15 percent kolagénu. Prolín a glycín zohrávajú hlavnú úlohu pri zabezpečovaní hladkého fungovania tela. Prolín pomáha chrániť integritu žíl a ciev, zlepšuje zdravie kĺbov a má rôzne prínosy pre kardiovaskulárny systém.

Glycín: približne jedna tretina proteínu nachádzajúceho sa v kolagéne je glycín. Hoci čo do veľkosti ide o najmenšiu aminokyselinu, má glycín obrovský účinok. Pomáha budovať zdravé DNA vlákna, aby mohli bunky správne fungovať. Je tiež jednou z troch aminokyselín, ktorá tvorí kreatín. Ten podporuje zdravý rast svalovej hmoty a dodáva energiu počas cvičenia či tréningov.

Glutamín: je považovaný za jednu z najdôležitejších a najhojnejších aminokyselín v tele. Glutamín sa tvorí jednak v našich svaloch a tiež ho získavame z potravinových zdrojov. Výskum ukazuje, že je glutamín prínosný pri prevencii úzkosti, napätia, spánkových porúch, nespavosti, nedostatku koncentrácie, nesprávneho trávenia, oslabeného imunitného systému a nedostatku energie. Podľa výsledkov jednej štúdie má pozitívny účinok na produkciu rastového hormónu, ktorý dokáže zlepšiť aspekty duševného zdravia. Napríklad pomáha s uvoľnovaním GABA, ktorá zosilňuje pocity vnútorného pokoja a pohody. Dusík, ktorý vo veľkých množstvách vytvára práve glutamín, pomáha tiež s hojením rán a zabraňuje ochabovaniu svalov a bolesti kĺbov.

Arginín: arginín (nazývaný aj L-arginín) sa v tele štiepi na oxid dusnatý, čo je dôležitá látka pre zdravie artérií a srdca. Arginín tiež preukázateľne zlepšuje krvný obeh, prispieva k posilneniu imunitného systému a má pozitívny vplyv na mužské libido.

A čo želatína?

Ste zvedavý, či je rozdiel medzi kolagénom a želatínou? Ako sa líši od iných proteínov, ktoré sa nachádzajú v našich telách? Skutočne nutne potrebujeme kolagénovú suplementáciu, aby sme si boli istí, že ho máme dostatočné množstvo?

Možno ste už počuli hovoriť o kolagéne a želatíne ako o jednej a tej istej veci. Je to preto, že je želatína odvodená od kolagénu. Keď sa kolagén rozštiepi, stáva sa z neho želatína. Názorný príklad toho, ako to funguje je nasledovný: tento proces možno vidno pri kostnom vývare. Kosti sú plné kolagénu a ak by ste ich vo vývare dusili jeden či dva dni, rozloží sa kolagén pomaly na želatínu.

Želatína bola vlastne jednou z prvých potravín používaných v starovekej Číne na liečbu. Želatína je vynikajúca pre ľudí s potravinovými alergiami alebo citlivosťou na určité potraviny. Tiež pomáha telu zvládnuť stráviť ťažko stráviteľné pokrmy, a to dlhodobo, pretože upravuje a hojí gastrointestinálny trakt.

Ako bohatý zdroj želatíny dokážu zdroje kolagénu ako bujón z kostí uľahčiť hojenie slizničnej výstelky, čo znamená zlepšenie vstrebávania živín aj menšie riziko „deravého čreva“, kedy unikajú častice z čreva do miest, kde by nemali byť. Inými slovami, želatína je plná rovnakých dobrých vecí ako kolagén, akurát v inej forme.

Dostaňte do svojho života kolagén

Najvhodnejšie spôsoby ako konzumovať viac kolagénu:

  • Konzumácia alebo pitie ozajstného nefalšovaného vývaru z kostí.
  • Pri varení používať vývar. Kostný vývar môžete konzumovať samotný, alebo pridávať do najrôznejších receptov, sladkých či slaných.
  • Užívanie výživových doplnkov s kolagénom.
  • Konzumácia vyváženej stravy, ktorá pomáha zvýšiť vstrebávanie kolagénu, ktorý do tela dostanete.

Naši dávni predkovia akosi automaticky jedli dostatok kolagénu, pretože bolo bežné konzumovať zvieratá vlastne celé. Inak povedané, jedli rôzne časti ako kožu, šľachy a väzy, ktorým sa dnes vyhýbame alebo ich jednoducho vyhadzujeme.

Našťastie je relatívne ľahké „vrátiť sa ku svojim základom“. Jednoduchý spôsob ako zvýšiť konzumáciu kolagénu je domáci vývar z kostí. Je to zdravý, chutný a finančne nenáročný spôsob ako použiť aj tie časti zvieraťa, ktoré sa nedajú jesť priamo. Ak tieto časti dusíte niekoľko hodín, dokonca dní, uvoľní sa z nich kolagén do vývaru, ktorý je skutočne ľahko vstrebateľný.

Kolagénové výživové doplnky, ako napríklad kolagénový proteínový prášok, sú ďalším jednoduchým spôsobom ako zvýšiť príjem kolagénu. Dbajte na to, aby ste získali kolagénový prášok zo zvierat z pastvín kŕmených trávou, to znamená bez antibiotík alebo iných chemických látok. Kolagénové výživové doplnky možno vmiešať do smoothie, do polievok, dokonca aj do pečiva. Takto si doprajete zdravú dávku kolagénu bez pridania akejkoľvek ďalšej či bez zmeny chuti svojho obľúbeného jedla.

Záverečné zhrnutie o kolagéne

Je dôležité uvedomiť si, že existuje mnoho faktorov, ktoré podporujú tvorbu a použitie kolagénu v tele. Je to napríklad vitamín C, mangán, meď, prolín a potraviny s vysokým obsahom anthokyanidinov (napríklad čučoriedky, čerešne a černice). Aby sa kolagén v tele aktivoval, mali by ste svoje kolagénové doplnky vždy užívať aj so zdrojom aminokyselín a vitamínu C. Prípadne si kúpte taký doplnok, ktorý tieto aktivujúce zložky už obsahuje. Zaistíte si tak vstrebateľnosť a užitočnosť samotného kolagénu.

Navyše, zatiaľčo mnohé krémy a prášky tvrdia, že dokážu oživiť pleť pridaním kolagénu, molekuly v týchto lokálnych topických prípravkoch sú obvykle príliš dlhé pre vašu pokožku, aby ich dokázala skutočne absorbovať. Inými slovami, môžete si ušetriť peniaze, pokiaľ ide a aplikovanie kolagénu priamo na kožu.

A nakoniec, majte na pamäti, že niektoré potraviny, hlavne s množstvom aminokyselín, podporujú rast kolagénu viac než iné. Živočíšne produkty ako vajcia, hydina, ryby a mlieko môžu prispieť k tvorbe kolagénu. Ani vegetariáni sa však nemusia obávať. Môžete použiť kolagén aj v receptoch a jedlách pre vás či vašu rodinu. Napríklad domáce želé alebo prírodné ovocné drene a chuťovky.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa


Zatiaľ bez hodnotenia

Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac