Cibuľa bojuje proti rakovine prostaty
Cibuľa a pór poskytujú najlepšiu ochranu proti rakovine prostaty. Konzumácia mäsa je na druhú stranu, podľa nového výskumu, najväčším rizikovým faktorom tohto ochorenia.
Vedci, ktorí študovali stravovacie návyky a životné prostredie v rámci 32 krajín a tieto porovnávali s národnými hodnotami výskytu rakoviny prostaty, boli schopní identifikovať, čo mužov chráni a čo riziko rozvinutia rakoviny prostaty zvyšuje.
Výsledky ukazujú, že živočíšne produkty sú rizikovým faktorom pre rakovinu prostaty a zelenina riziko znižuje.
Mortalita v prípade rakoviny prostaty sa z celosvetového hľadiska výrazne líši. Hodnoty v Anglicku, v severnej Európe aj v Amerike sú približne päťkrát vyššie než v Honkongu, Iráne, Japonsku a Turecku.
O rakovine prostaty takmer nechyrujú v oblastiach Grónska, kde je najčastejšou potravinou ryba. Veľmi nízky výskyt je aj v oblastiach Číny, kde je hlavným nápojom zelený čaj. Obyvatelia sa teda prirodzene a automaticky bránia proti rakovine prostaty.
Výskum ukazuje, že najväčším rizikovým faktorom pri mortalite na rakovinu prostaty predstavujú živočíšne produkty, vrátane mäsa a mliečnych výrobkov. Naopak najprínosnejšími potravinami sú cibuľa, cesnak a pór, nasledované cereáliami, zrnami, strukovinami, ovocím a zeleninou. Alkohol sa ukázal ako málo rizikový.
Výskumníci sa zamerali aj na množstvo slnečného svetla v každej krajine a zistili, že aj vitamín D poskytuje určitú ochranu. Zdá sa, že tento vitamín zohráva úlohu pri spomalení postupu ochorenia. Naväzuje na seba rakovinové bunky a buď ich zabíja alebo ich pretvára na viac benígne a menej malígne.
Žiaden nezávislý účinok nebol pozorovaný pri rajčinách ako zdroji lykopénu, ktorý znižuje riziko rakoviny prostaty.