Omladenie pleti - 5 zelených smoothie nápojov pre žiarivú pleť
Zelené smoothie sú veľmi nutrične hutné a pridávajú sa do nich druhy zeleniny, ktoré väčšina z nás neje v dostatočnom množstve – je to hlavne tmavá listová zelenina! Táto „dobrá“ zelenina (myslí sa kel a špenát) obsahuje menej cukru než väčšina ovocia, takže nespôsobí rovnaký masívny prudký nárast krvného cukru. Vysoký obsah vlákniny je zase zodpovedný za to, že sa budete cítiť dlhšie sýty.
Tiež zbadáte účinok týchto bohatých zásobární živín na omladenie pleti. Doslova nadbytok vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v listovej zelenine, pomáhajú v prevencii zápalov, ktoré inak môžu spôsobiť rôzne kožné problémy od ekzémov až po akné. Plus vitamíny ako C a E, karotenoidy, luteín a iné silné fytochemikálie (chemické zlúčeniny z rastlín, ktoré majú liečebné účinky), ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, chránia pokožku pred poškodením buniek, ktoré môže spôsobiť vrásky a dokonca rakovinu.
Ak sa aj nepovažujete za niekoho, kto by dokázal vypiť zelený džús, nemusíte sa báť ani farby ani prísad. Recepty sú vyberané so zreteľom na vyrovnanie zelených zložiek so správnym množstvom sladkého. Ak vás neodradí farba, tak skutočne iba ťažko uveríte, že je v nich toľko zeleniny. A nezabúdajte, že s ostatnými plus tiež podporíte omladenie pleti!
1) Zelené smoothie z mangoldu
Prísady (na 5 porcií):
- 2 šálky očisteného mangoldu (bez stoniek, iba nahrubo nasekané listy)
- 1 šálka zeleného hrozna bez kôstok
- 1 zelená hruška bez jadra a kôstok
- 1 pomaranč, olúpaný a rozkrájaný
- 2 olúpané banány
- 1 čajová lyžička chia semienok
- ¼ šálky vody
- 2 kocky ľadu
Postup prípravy:
Všetky prísady vložte do mixéra na smoothie a na nízkej rýchlosti mixujte 15 sekúnd. Potom zvýšte na strednú rýchlosť a nakoniec na vysokú. Mixujte 45 sekúnd alebo až pokým nie je zmes riadne rozmixovaná. Banán a hruška musia byť vždy zrelé, inak nebude smoothie chutné. Pomaranč musí byť riadne olúpaný, odstrániť treba aj biele „nitky“ a šupku z mesiačikov. Sú totiž veľmi horké a ak chcete, aby si toto zelené smoothie dali aj deti a nechcete doň pridávať cukor, pomôžu tieto opatrenia v tom, aby bola výsledná zmes sladšia iba vďaka obsiahnutému ovociu.
2) Zelené smoothie z kelu, ananásu a kokosového mlieka
Prísady (na dve porcie):
- 1 kopček vanilkového srvátkového proteínového prášku
- ½ šálky nesladeného kokosového mlieka alebo kokosovej vody
- 2 šálky baby kelu alebo baby špenátu
- 1 ½ šálky nasekaného ananásu
- 1 olúpaný banán, zamrazený a nakrájaný na kolieska
- ľad
Postup prípravy:
Zmiešajte všetky prísady, ako prvé dávajte tekutiny. Rozmixujte na vysokej rýchlosti, až kým nebude zmes hladká, teda približne jednu minútu.
3) Zelené smoothie z kiwi, špenátu a avokáda
Prísady (na 1 porciu):
- 1 ½ šálky kokosovej vody
- 1 šálku špenátu
- 2 kiwi, olúpané
- ½ avokáda, olúpaného
Postup prípravy:
Vložte všetky prísady do mixéra a riadne rozmixujte. Aby ste získali nápoj, ktorý vás zasýti a povzbudí, pridajte kopček čistého hrachového proteínového prášku s príchuťou vanilky.
4) Zelené smoothie na imunitu
Prísady (na 1 porciu):
- 1 šálka kokosovej vody
- 2 listy rímskeho šalátu
- ½ zeleného jablka
- ¼ uhorky
- ¼ avokáda, olúpaného
- ½ citrónu, olúpaného
- 1 cm plátok čerstvého zázvoru
- ½ šálky čerstvého petržlenu
- 1 porcia probiotického prášku alebo obsah probiotickej kapsuly
- 3-4 kocky ľadu, nie sú povinné
Postup prípravy:
Vložte všetky prísady okrem ľadu do mixéra. Ak máte vysokorýchlostný mixér, môžete na uhorke a jablku nechyť šupku aj jadro. Ak nie, musíte ich odstrániť. Mixujte na vysokej rýchlosti, kým sa zo všetkých prísad nevytvorí hladká tekutina. Pridajte kocky ľadu (ak ich chcete použiť) a mixujte ďalších 10 sekúnd. Môžete podávať.
5) Mrazené zelené smoothie
Prísady (na 1 porciu):
- ½ šálky chladeného mätového čaju
- ½ šálky špenátu
- ½ šálky alebo 2 listy rímskeho šalátu
- 5 mätových listov
- 1 citrón, olúpaný
- 5 kvapiek alebo 1 balenie stévie
- 1 šálku ľadu
Postup prípravy:
Vložte všetky prísady, ale iba ½ šálky ľadu, do mixéru a riadne rozmixujte. Potom pridajte zvyšný ľad a ešte niekoľko sekúnd mixujte.