Domov / / / Kolagén na pleť - 20 receptov...

Kolagén na pleť - 20 receptov s obsahom kolagénu pre mladistvú pokožku

Posledná úprava 29.11.2017

Kolagén pochádza z gréckeho slova kólla, čo v preklade znamená „lepidlo“. Je významným štrukturálnym proteínom, ktorý sa nachádza v ľudskom tele – v kostiach, šľachách, rohovke, pleti, chrupavke, v cievach, svaloch a v tráviacom systéme.

Existuje najmenej 16 typov kolagénu, ale najvýznamnejšie sú v ľudskom tele typy kolagénu 1,2 a 3. Zatiaľ čo kolagén typu 2 je skvelý na tvorbu chrupavky a podporu zdravia kĺbov, typy 1 a 3 sú zodpovedné za posilnenie spojivového tkaniva, hojenie rán a podporu štruktúry pokožky, zanechávajúc pokožku silnú, elastickú a jemnú. Kolagén 1 a 3 môžeme preto označiť ako kolagén na pleť. Aminokyseliny, ako je prolín a glycín podporujú funkciu buniek a schopnosť tela produkovať vlastný kolagén.

Ako starneme, množstvo kolagénu, ktoré naše telo produkuje podstatne ubúda. Príznaky starnutia ako sú vrásky a ovisnutá pokožka sú dôsledkom nedostatku kolagénu v tele.

Našťastie zásoby kolagénu môžete doplniť konzumáciou jedál bohatých na bielkoviny. Zelenina bohatá na vitamín C, tmavá listová zelenina ako je špenát a kel, jedlá s obsahom omega mastných kyselín a sója dokážu stimulovať schopnosť tela produkovať kolagén, aj napriek tomu, že samotný kolagén neobsahujú.

Čistý kolagén sa nachádza v koži, kĺboch, väzoch a kostnej dreni zvierat. Môžete si pripraviť vývar z kostí, alebo doplniť zásoby kolagénu pomocou výživového doplnku ako sú kolagénové peptidy, alebo želatínový proteín, ktoré môžete použiť v mnohých receptoch a zároveň zvýšiť množstvo kolagénu vo vašom tele a samozrejme nezabúdajme na kolagén na pleť.

1) Hovädzí vývar

Ľahkým (a lacným) spôsobom ako doplniť zásoby kolagénu je príprava vývaru z kostí. Bovinný kolagén je predovšetkým bohatý na bielkoviny vyživujúce pleť a aminokyseliny. Je ho dostatok v typoch kolagénu 1 a 3, ktoré pomáhajú zbaviť sa jemných liniek a vrások, zatiaľ čo podporujú elasticitu pokožky. Konzumujte ho ako samostatné jedlo, ako polievku či pridaním vývaru do omáčky.

Na 3 až 4 porcie potrebujete nasledovné ingrediencie:

  • 1,5 – 2 kg hovädzích kostí ( hovädzie chvosty, krčné kosti a/alebo krátke rebrá)
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 3 zelerové stopky
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 1 bobkový list
  • 10-12 pohárov vody

Príprava silného vývaru:

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  2. Uložte kosti v jednej vrstve na plech na pečenie alebo pekáč. Pečte 60 minút, každú kosť po polhodine pretočte.
  3. Kým sa budú kosti piecť, môžete pokrájať nahrubo zeleninu (nemusíte sa trápiť šúpaním) a vložte ju spoločne s bobkovým listom a jablčným octom do hrnca. Pridajte kosti hneď po upečení v rúre a následne zaplňte hrniec vodou.
  4. Varte pri nízkej teplote, hrniec zakryte a nechajte variť 18 až 36 hodín, alebo kým vývar nenadobudne peknú hnedú farbu a nenaplní váš domov opojnou vôňou.
  5. Opatrne vyberte všetky kosti. Následne preceďte vývar cez kvalitné sitko alebo cedidlo.
  6. Prelejte vývar do sklenených nádob a ihneď ich ochlaďte. Tuk sa vyplaví na povrch a vytvorí ochrannú vrstvu, ktorá zabráni kontaktu vzduchu s vašim vývarom.
  7. Keď už vývar úplne vychladne, môžete tukovú vrstvu, ktorá sa vytvorila na povrchu vývaru odstrániť a môžete ju použiť pri ďalšom varení.

2) Hamburger s vývarom

Lepším spôsobom ako si pripraviť hamburger je uvarenie hovädzieho, morčacieho alebo kuracieho mäsa do hamburgeru spolu s vývarom. Takýmto chutným spôsobom môžete zvýšiť množstvo kolagénu v tele a to aj bez hamburgerovej žemle.

Potrebné ingrediencie:

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa ( alebo morčacieho, kuracieho či bravčového)
  • soľ, čierne korenie, cesnakový prášok, bylinky na dochutenie
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja, loju alebo bravčovej masti
  • voliteľné prísady: ¼ šálky zeleninového pyré, 1 vajce, ¼ šálky fazuľového pyré
  • ½ - 1 šálka kuracieho alebo hovädzieho vývaru
  • ½ stredne veľkej cibule, nakrájať

Inštrukcie na prípravu:

  1. Zohrejte olej na liatinovej panvici alebo na panvici z nerezovej ocele.
  2. Zmiešajte mleté mäso s prísadami a zeleninou/vajíčkom (podľa vlastnej voľby).
  3. Vytvorte si z mletého mäsa 4-6 placiek do hamburgerov.
  4. Smažte v horúcej panvici na miernom ohni približne 5 minút, kým mäsá nezhnednú. Zároveň na panvici usmažte aj cibuľu.
  5. Vyberte mäsá z panvice a prikryte ich, aby ostali teplé.
  6. K cibuli na panvici pridajte aj vývar.
  7. Zosilnite oheň a varte približne 3 minúty, kým sa množstvo vývaru nezmenší a nezhustne.
  8. Spoločne s burgermi podávajte omáčku z vývaru a cibule.

3) Zdravá domáca želatína

Prípravou čistej hovädzej želatíny s ovocnou šťavou a bez cukru si môžete vytvoriť zdravú domácu želatínu, ktorú môžete konzumovať ako zdravý snack.

Potrebné ingrediencie:

  • ¾ šálky 100% ovocného džúsu
  • ¼ šálky prevarenej vody
  • 1 polievkovú lyžicu živočíšnej želatíny (ideálne z dobytku kŕmeného trávou)

Postup na prípravu:

  1. V prvom kroku potrebujete želatínu trochu oživiť chladnejším ovocným džúsom alebo džúsom izbovej teploty. V stredne veľkej miske zmiešajte polievkovú lyžicu želatíny s ¼ šálkou ovocného džúsu (napríklad 100% grapefruitový džús) a miešajte, kým zmes nenadobudne hustejšiu konzistenciu.
  2. Keď zmes nadobudne hustú a jemnú konzistenciu, polejte ju ¼ šálky teplej (uvarenej) vody a dôkladne zmiešajte. Ak je už zmes jemná, pridajte zvyšnú ½ šálku ovocného džúsu a dôkladne zmiešajte.
  3. Vlejte zmes na omastenú panvicu alebo panvicu obložte pergamenovým papierom na pečenie, aby ste zabránili zlepeniu a vložte do chladničky najmenej na 2 hodiny.
  4. Hotovú želatínu spoznáte podľa pevného povrchu na dotyk!
  5. Nakrájajte na štvorce a okamžite podávajte, alebo uskladnite v chladničke v uzavretej nádobe.

4) Mliečny koktail z čučoriedok a smotanového proteínu

Tento hustý a výživný proteínový koktail vás svojim obsahom prospešných ingrediencií zasýti a posilní na začiatok (či koniec) dňa. Hustá smotana, biely jogurt a čučoriedky so šľahačkou na vrchu sú nepochybne príjemným spôsobom ako podporiť mladistvý vzhľad pokožky, a to všetko vďaka prítomnosti kolagénových peptidov.

Na prípravu 2 malých mliečnych kokteilov budete potrebovať:

  • ½ šálky mrazených malín
  • ½ šálky smotany (môžete tiež použiť kokosové mlieko pre bezmliečnú verziu)
  • ½ plnotučného mlieka, bieleho jogurtu alebo kokosového jogurtu pre bezmliečnu verziu
  • 2 polievkové lyžice kolagénových peptidov
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • šľahačka, čokoládové hobliny alebo kakaový prášok na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

  1. Pridajte všetky ingrediencie do mixéru a mixujte, kým zmes nenadobudne jemnú konzistenciu. Vlejte do dvoch pohárov.
  2. Môžete ozdobiť šľahačkou, čučoriedkami a čokoládovými hoblinami.

5) Pizza s barbecue kuracím mäsom

Táto domáca pizza, ktorú upečiete už za 30 minút má ako hlavnú ingredienciu želatínu, ktorá drží pizzové cesto pohromade a výsledkom je chrumkavá a chutná pizza.

Potrebné ingrediencie na pizzové cesto:

  • 1-1/2 šálky tapiokového škrobu
  • ½ šálky kokosovej múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice kvasníc (voliteľné)
  • ½-1 čajovej lyžičky sušeného rozmarínu
  • ½-1 čajovej lyžičky sušeného oregana
  • 4-5 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice želatíny (nie kolagénu)
  • ¾ šálky vody

Ingrediencie na náplň na pizzu:

  • 1 šálka nakrájaného kuracieho mäsa (približne)
  • ½ šálky barbecue omáčky
  • približne ½ šálky červenej cibule, na tenko pokrájanej
  • 3-4 drobné huby (voliteľné)
  • 1 šalotka
  • koriander, mletý

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 230 stupňov.
  2. Pripravte si želatínu: pridajte vodu do malej panvice a pridajte na vrch trochu želatíny na zvláčnenie. Pridajte približne ½ polievkovej lyžice želatíny. Nechajte stáť pár minút a pripravte si zatiaľ suché ingrediencie.
  3. Pridajte múky, soľ, koreniny a kvasnice do veľkej misky. Dôkladne zmiešajte, kým nedosiahnete homogénnu zmes.
  4. Varte želatínu pri stredne nízkej teplote, kým sa všetka nerozpustí.
  5. Vlejte rozpustenú želatínu a olej na suché ingrediencie a použitím mixéra na cesto zmiešajte s cestom. Ak nemáte mixér na cesto, môžete kľudne použiť ruky (ale dávajte pozor aby ste sa nepopálili horúcou vodou!)
  6. Po zmiešaní všetkých tekutých ingrediencií a po vytvorení cesta, nechajte zmes chvíľu stáť, aby trochu vychladla. Zmes bude veľmi lepkavá, ale po vychladnutí už trochu menej. Ak je aj po vychladnutí stále príliš lepkavá, vsypte k nej trochu yucca múky a dôkladne s cestom zmiešajte. Lepkavosť je prevažne zo želatíny, ktorá sa jednoducho nevytratí, nezáleží na tom koľko múky pridáte. Vytvorte cesto na pizzu a uložte ho do stredu 30 cm panvice na pizzu alebo na veľký plech na pečenie. Rovnomerne rozložte a pečte 10 až 12 minút. Kôrka by sa mala odtrhnúť od okrajov a nadobudnúť zlatistú farbu. Zatiaľ čo sa kôrka pečie, zmiešajte nakrájané kuracie mäso so 4 polievkovými lyžicami barbecue omáčky a dajte túto zmes na chvíľu bokom.
  7. Pripravte si všetku zeleninu, ktorú chcete použiť na vašu pizzu. Vložte ju do misky a polejte olivovým olejom a premiešajte. Je potrebné, aby ste tento krok nevynechali, keďže na vrchu pizze nebude žiaden syr.
  8. Po upečení kôrku polejte 4 polievkovými lyžicami barbecue omáčky. Odporúča sa pizzové cesto natrieť omáčkou čo najdôkladnejšie, keďže bez nej bude veľmi tvrdá. Nepreháňajte to však, stačí jedna tenká vrstva omáčky.
  9. Rovnomerne pizzu pokryte všetkými ingredienciami, ktoré na nej chcete mať, okrem koriandru. Na pizzu dajte ingrediencie až po jej okraj.
  10. Pečte ďalších 10 minút.
  11. Pred podávaním pizzu štedro posypte čerstvým nakrájaným koriandrom. Neaplikujte však koriander na kúsky pizze, ktoré nebudú podávané okamžite.

6) Domáca želatína z rybacej kože

Okrem omega 3 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v rybách a podporujú schopnosť tela produkovať kolagén, koža z ryby je tiež zdrojom kolagénu typu 1. Na prípravu želatíny, ktorú môžete pridať do polievky alebo omáčky, dôkladne umyte rybaciu kožu, aby ste sa zbavili zápachu. Varte na miernom ohni niekoľko hodín, pridajte pandánové listy pre neutralizáciu zápachu a nakoniec červené datle a sušený longan pre chuť a väčšie množstvo antioxidantov.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 miska rybacej kože
  • 3 misky vody
  • pár pandanových listov
  • 150 g sušeného Longanu
  • 150 g červených datlí

Postup:

  1. Po vyčistení rybacej kože pridajte pandanové listy do hrnca a spolu s vodou nechajte variť. Varte pár hodín, kým sa koža kompletne nerozpustí vo vode, môžete použiť tlakový hrniec.
  2. Po rozpustení rybaciu kožu z vody sceďte, priveďte k varu, pridajte sušený longan a varte približne 30 minút. Následne nechajte vychladnúť a vlejte do želatínovej formy. Vložte do chladničky najmenej na 4 hodiny. Podávajte iba studené.

Poznámka:

  1. Rybaciu kožu môžete z hrnca scediť, ak sa prstom presvedčíte, že sa úplne rozpustila vo vode.
  2. Mrazené rybie želé bude hotové už po 7 dňoch. Nemusíte sa obávať zápachu.

7) Vápnik z vaječných škrupín

Ak ste si odkladali škrupiny z vajec do záhradky, určite by ste si mali nejaké schovať aj pre seba! Zatiaľ čo vaječné škrupiny sú bohaté na vápnik – o ktorom vieme, že je dobrý na zuby, kosti a svaly – vonkajší plášť a tenká vnútorná membrána sú skvelými zdrojmi kolagénu typu 1. Uvarené a následne upečené vaječné škrupiny môžete rozomlieť na prášok pomocou mixéru. Môžete užívať ako výživový doplnok pridaním čajovej lyžičky do omáčky alebo inej tekutiny.

Potrebné ingrediencie a pomôcky:

  • 1 balenie slepačích vajec
  • hrniec
  • mlynček na kávu
  • nádoba s uzatvárateľným vekom

Postup:

  1. Rozbite vajíčka, škrupiny si odložte.
  2. Následne dané škrupiny dôkladne umyte vo vode. Odstráňte zvyšky vajíčok, ktoré mohli ostať v škrupine, ale neodstraňujte membrány, tie obsahujú extra živiny.
  3. Naplňte hrniec približne 6 šálkami vody a priveďte k varu.
  4. Opatrne vložte škrupiny do vody. (Takto sa zbavíte škodlivých patogénov.)
  5. Nechajte variť 10 minút.
  6. Následne škrupiny z vody vyberte.
  7. Uložte ich na plech z nerezovej ocele alebo na sklenený plech a nechajte ich cez noc vysušiť. Ráno ich uložte do rúry na 200 stupňov, pre úplne vysušenie.
  8. Následne vezmite pár škrupín a použitím mlynčeka na kávu ich pomeľte. Pokračujte kým zo všetkých škrupín nevytvoríte prášok.
  9. Skladujte v tesne uzatvorenej nádobe v skrini, tak aby ste sa vyhli vystaveniu teplu a vlhkosti.

8) Domáce gumené medvedíky

Namiesto vysoko fruktózovaného kukuričného sirupu, umelých aróm a potravinárskych farbív si môžete vyrobiť domáce gumené medvedíky z čistej ovocnej šťavy, organického medu a hovädzej želatíny. Môžete si ich pripraviť s pomarančovou, jahodou či čučoriedkovou príchuťou.

Pomarančové gumené medvedíky:

  • 1 šálka čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 3 polievkové lyžice neochutenej želatíny
  • 1 silikónová forma na gumené medvedíky

Jahodové gumené medvedíky:

  • 2/3 šálky jahodového pyré (ak použijete mrazené jahody, uistite sa, že jahody sú rozmrazené pri izbovej teplote)
  • 1/3 šálky vody
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 3 polievkové lyžice neochutenej želatíny
  • silikónová forma na gumené medvedíky

Čučoriedkové gumené medvedíky:

  • ½ čučoriedkového pyré (ak použijete mrazené čučoriedky, rozmrazte ich pri izbovej teplote)
  • ½ šálky vody
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 3 polievkové lyžice neochutenej želatíny
  • silikónová forma na gumené medvedíky

Postup:

  1. Všetky ingrediencie okrem želatíny zmiešajte dokopy a v malej panvici varte pri stredne nízkej teplote. Miešajte pomocou šľahača.
  2. Pri neustálom miešaní postupne pridajte k zmesi želatínu. (Nepridávajte k zmesi všetku želatínu naraz, keďže takto iba urobíte hrudky želatíny vo vytvorenej zmesi)
  3. Pokračujte vo varení pri stredne nízkej teplote, až kým sa všetky ingrediencie dôkladne nezmiešajú a želatína sa úplne nerozpustí (konzistencia zmesi sa po rozpustení želatíny zmení zo zrnitej, rôsolovitej na hladkú)
  4. Uložte formu na gumené medvedíky na varnú dosku (tým ľahšia bude na prenos). Vlejte zmes do silikónovej formy a vložte do chladničky na 20 až 30 minút.
  5. Potom gumené medvedíky vytlačte z formy a skladujte vo vzduchotesnej nádobe. Môžete ich nechať v chladničke po dobu niekoľkých týždňov.

9) Lahodná citrónová torta

Použitím kokosovej múky namiesto pšeničnej vytvoríte skvelú pochúťku, ktorá bude bez gluténu, pšenice a mlieka. Citrónový tvaroh zhustíte pomocou hovädzej želatíny, takže nielenže uspokojíte svoje chúťky, ale aj rozžiarite svoju pleť.

Potrebné ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 6 polievkových lyžíc kokosového oleja
  • 3 polievkové lyžice surového medu
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • ¼ čajovej lyžičky morskej soli
  • ½ šálky a 3 polievkové lyžice kokosovej múky
  • citrónový tvaroh
  • ¼ šálky vody
  • 1 a ¼ čajovej lyžičky želatíny

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 177 stupňov.

Korpus:

  1. Dôkladne vyšľahajte vajíčka kým sa nespenia.
  2. Pridajte nejaký tuk podľa vlastného výberu, med, vanilku a soľ. Znova zmiešajte.
  3. Pridajte kokosovú múku a znova dôkladne zmiešajte, kým nebudú ingrediencie poriadne zmiešané. Premiestnite zmes do 4 tortových foriem a pečte 11 až 13 minút, alebo kým torta nenadobudne zlatistý nádych.
  4. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Torta:

  1. Pripravte si citrónový tvaroh. Následne vlejte ¼ šálky vody do malej misky a aplikujte na povrch želatínu. Nechajte stáť 5 minút.
  2. Ak už citrónový tvaroh vychladol, znova ho trochu zohrejte, pridajte zmes želatíny a vody a miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.
  3. Vlejte citrónový tvaroh na upečený korpus a vložte do chladničky najmenej na 2 hodiny.
  4. Podávajte tortu, keď nadobudne izbovú teplotu. Ozdobte čerstvými bobuľami pre pekný vzhľad a lahodnú chuť!

10) Plnená kapusta

Kapusta spoločne s ostatnou hlúbovou zeleninou obsahuje antioxidant luteín, ktorý podporuje schopnosť tela produkovať kolagén. Keďže tento recept na prípravu plnenej kapusty zahrňuje varenie kapusty v hovädzom vývare, poskytne vám tak dva spôsoby ako zvýšiť hladinu kolagénu v tele.

Potrebné ingrediencie:

  • 12 veľkých kapustových listov
  • 1 polievková lyžica masla, masla ghee alebo kokosového oleja
  • 2 tyčinky škorice
  • morská soľ a čierne korenie
  • 4 šálky hovädzieho vývaru
  • ¼ šálky čerstvo nakrájaného koriandru (na ozdobu)

Na plnku:

450 g mletého hovädzieho mäsa

¼ šálky čerstvo nakrájaného petržlenu

2 čajové lyžičky mletej rasce

2 polievkové lyžice mletej škorice

Postup:

  1. Varte 3 šálky vody v tlakovom hrnci pri stredne vysokej teplote. Kapustové listy varte v pare 3 až 5 minút, kým nezmäknú.
  2. Vo veľkej panvici roztopte maslo pri stredne vysokej teplote. Pridajte na panvicu dusené mäso a pečte do hneda zo všetkých strán približne 5 minút. Pridajte cibuľu, tyčinky škorice, štipku soli, čierneho korenia a varte ďalšie 3 minúty, alebo kým nebude cibuľa sklovitá.
  3. Polejte zmes hovädzím vývarom, priveďte k varu a pokryte pokrievkou. Potom odložte pokrývku a varte pri miernom ohni 30 minút.
  4. Zatiaľ čo sa dusené mäso varí, zmiešajte ingrediencie na vyplnenie vo veľkej miske. Uložte ¼ šálky zmesi na náplň do stredu uvareného kapustového listu. Stočte list do polovice, zalomte boky a pokračujte v stáčaní. Uložte stočený list na bok na tanier so švom dole. Opakujte kým neminiete všetku zmes na náplň.
  5. Použitím kliešťov opatrne uložte plnené kapustové listy na panvicu. Zakryte pokrievkou a varte pri miernom ohni 15 až 20 minút. Odstráňte tyčinky škorice a ochuťte na koniec čerstvým koriandrom.

11) Kolagénové proteínové tyčinky zo slnečnice a čokolády

Bez orechov, vajíčok, mlieka či umelých sladidiel, je táto energetická tyčinka skvelým zdrojom bielkovín, antioxidantov a prospešných tukov. Maslovitá jemná náplň je zo slnečnicových semien, kokosových vločiek, javorového sirupu, kokosového oleja, soli a vanilky, so štipkou kolagénových peptidov a čokoládovou polevou.

12) Medovo-banánové proteínové palacinky

Spoločne s pár lyžičkami kolagénových peptidov, všetky ingrediencie vložte do mixéra (najprv tekutiny). Získate ľahké raňajky obohatené o bielkoviny.

Potrebné ingrediencie:

  • 3 vajíčka
  • ½ šálky plnotučného mlieka podľa vlastného výberu
  • 1 veľký banán, nakrájaný
  • 2 polievkové lyžice surového medu (dobrovoľné)
  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica roztopeného masla, masla ghee alebo kokosového oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 6 polievkových lyžíc kokosovej múky
  • 2-4 naberačky kolagénových peptidov
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička morskej soli

Postup:

  1. Vložte všetky ingrediencie do veľkého mixéra, tak, aby tekuté ingrediencie boli na spodku. Mixujte pri vysokej rýchlosti 30 až 60 sekúnd alebo kým zmes nenadobudne jemnú konzistenciu.
  2. Nechajte zmes v mixéri 2 až 3 minúty, aby kokosová múka zhustla. Znova zmixujte pri stredne vysokej rýchlosti 30 sekúnd pre opätovné zjemnenie. Výsledkom je husté cesto.
  3. Ohrejte veľkú panvicu na strednom ohni. Namažte ju tukom a nalejte cesto ako na palacinku, smažte kým sa na povrchu nevytvoria bublinky a konce začnú hnednúť. Potom palacinku obráťte a pečte druhú stranu. Palacinky naskladajte na tanier a nechajte vychladnúť 2 až 3 minúty. Podávajte s maslom, medom a banánmi.

13) Pomaly varené čili

Neváhajte a pustite sa do tohto obeda s čili, mäsom a zeleninou, ktorý vás zasýti počas chladných dní a omladí vašu pleť vďaka skrášľujúcemu hovädziemu vývaru, v ktorom sú spomínané ingrediencie pomaly a dlho dusené.

Potrebné ingrediencie:

  • 900 g duseného hovädzieho mäsa, nakrájaného na 5 centimetrové kocky
  • 4 polievkové lyžice masla, masla ghee alebo kokosového oleja
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • 340 g slaniny, upečenej do chrumkava, nakrájanej na kúsky – dobrovoľné
  • 2 žlté alebo červené cibule, nakrájanej na 2,5 centimetrové plátky
  • 7 čerstvých strúčikov cesnaku, hrubo nasekaných
  • 2 červené, žlté alebo oranžové papriky, rozpolené, očistené a nakrájané na 2,5 cm
  • 2 Jalapeño, rozpolené a očistené (iba ak nemáte radi príliš štipľavé, inak môžete semiačka nechať) a nakrájané na kocky
  • 2 šálky zeleru, nakrájaného na kocky (približne 5 stebiel) – dobrovoľné
  • 4 šálky čerstvých paradajok nakrájaných na kocky alebo 800 g konzervovaných drvených paradajok
  • 1 šálka vývaru z kostí – dobrovoľné
  • 2 vrchovaté polievkové lyžice čili prášku
  • 2 čajové lyžičky rasce
  • 2 čajové lyžičky sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu
  • ½ čajovej lyžičky korenia kurkuma
  • ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 2 polievkové lyžice kakaového prášku
  • 2-3 polievkové lyžice javorového cukru alebo javorového sirupu

Voliteľné dochutenia:

  • čerstvý koriander
  • limetka
  • jarná cibuľka
  • strúhaný syr čedar
  • kyslá smotana
  • chrumkavé kúsky slaniny
  • nakrájané jalapeños
  • kyslá kapusta

Postup:

  1. Ak chcete použiť slaninu, opečte ju do chrumkava (čo trvá približne 20 minút). Odložte bokom.
  2. Roztopte 2 polievkové lyžice masla (alebo iného tuku podľa vašej voľby). Ochuťte dusené mäso morskou soľou. Opražte polovicu duseného mäsa z oboch strán (čo trvá približne 5 minút) a následne opražené mäso vložte do hrnca. Pridajte na panvicu ešte 1 polievkovú lyžicu masla a opakujte ten istý postup ako s prvou polovicou duseného mäsa.
  3. Použitím tej istej panvice roztopte 2 polievkové lyžice masla (alebo iného tuku podľa vášho výberu) pri stredne vysokej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a soté a pražte do hneda, približne 5 až 7 minút. Opražené mäso následne pridajte do hrnca.
  4. Pridajte do variča zvyšné ingrediencie a dôkladne zmiešajte.
  5. Zakryte pokrievkou a varte pri nízkej teplote 6 až 8 hodín alebo pri vysokej teplote približne 4 hodiny, kým mäso nie je dostatočne mäkké.
  6. Ochuťte alebo upravte podľa chuti ... ak uprednostňujete viac morskej soli alebo inej koreniny kľudne ju môžete pridať.
  7. Podávajte teplé s vyššie spomenutými ochutinami podľa vašej vlastnej voľby.

14) Pastiersky koláč

Ďalším receptom pre milovníkov mäsa a zemiakov je tento pastiersky koláč, ktorý je ľahký na prípravu.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 polievkové lyžice ghee alebo obyčajného masla
  • 900 g mletého hovädzieho mäsa
  • 4 mrkvy, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 1 šálka rozmrazeného hrášku
  • 1 šálka čerstvej alebo mrazenej zelenej fazuľky nakrájanej na 2,5 cm
  • 2 čajové lyžičky sušeného rozmarínu
  • 2 čajové lyžičky sušeného tymianu
  • 1 šálka domáceho hovädzieho vývaru
  • 1 ½ čajovej lyžičky morskej soli, viac na zemiaky
  • ½ čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 6 až 7 malých zemiakov olúpaných a nakrájaných na štvrtinky

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 stupňov.
  2. Dajte zemiaky na panvicu a zalejte ich studenou vodou. Ochuťte ich približne 1 čajovou lyžičkou morskej soli. Priveďte k varu a varte pri strednej vysokej teplote. Nechajte zemiaky variť 15 až 20 minút alebo kým ich nožom ľahko neprepichnete. Zemiaky sceďte a vložte do veľkej misky. Pridajte k zemiakom 1 polievkovú lyžicu ghee alebo klasického masla a roztlačte na jemnú kašu.
  3. Kým sa zemiaky varia, roztopte 1 polievkovú lyžicu ghee alebo klasického masla vo veľkej panvici. Pridajte cibuľu a pražte 5 minút. Pridajte mleté mäso a pomocou lyžice ho oddeľte na malé kúsky. Ak je už mäso skoro uvarené (je minimálne ružové) pridajte fazuľku, mrkvu a hrášok. Zmiešajte a varte ďalších 5 minút. Ochuťte tymianom, rozmarínom a dôkladne premiešajte. Vlejte k zmesi aj hovädzí vývar a pomaly miešajte, zmes bude postupne hustnúť. Vypnite plyn a pridajte soľ a čierne korenie. Zmiešajte a premiestnite zmes na pekáč.
  4. Prikryte zmes zemiakmi a vložte do rúry na 45 až 50 minút alebo kým nezačne bublať a kraje budú opečené dohneda.
  5. Pred podávaním nechajte stáť na 5 až 10 minút.

15) Kokosová Panna Cotta

Panna Cotta je taliansky puding, ktorý si pripravíte použitím len 5 ingrediencií a môžete si ho vychutnať bez výčitiek. Budete potrebovať: plnotučné kokosové mlieko, surový med, vanilku, sezónne bobule a hovädziu želatínu na spevnenie.

Potrebné ingrediencie:

  • 4 šálky plnotučného kokosového mlieka
  • 1 polievková lyžica neochutenej želatíny
  • 1/3 šálky surového medu
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálka sezónnych bobulí

Postup:

  1. Vlejte 1 šálku kokosového mlieka do stredne veľkej panvice a aplikujte rovnomerne na vrch želatínu. Nechajte stáť 5 až 10 minút pre zmäkčenie želatíny.
  2. Varte mlieko so želatínou pri stredne vysokej teplote a stálom miešaní, kým sa želatína neroztopí a mlieko nezačne vrieť. Vmiešajte zvyšné množstvo kokosového mlieka a medu k horúcemu mlieku a miešajte kým nebudú všetky ingrediencie roztopené. Vypnite plyn a pridajte vanilku. Nechajte zmes vychladnúť na 10 minút.
  3. Rozdeľte kokosové mlieko rovnomerne na 6 pohárov alebo malých misiek. Pevne panna cotty zakryte plastovým obalom tak, aby sa nedotýkal krému. Vložte do chladničky na 5 hodín, kým sa zmes neochladí a nestuhne. Pri podávaní ozdobte sezónnymi bobuľami.

16) Polievka z praženej mrkvy

Mrkva a iná oranžová zelenina sú skvelým zdrojom lykopénu a antioxidantov beta karotén, ktoré spoločne podporujú zdravie pleti. Pridajte k nej pár vrchovatých polievkových lyžíc kolagénových peptidov a vytvoríte tak polievku proti starnutiu, ktorá obnovuje pleť.

Potrebné ingrediencie:

  • 90 dkg mrkvy
  • 2 až 3 biele mrkvy alebo 1 veľký paštrnák
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 1 a ½ čajovej lyžičky kari prášku
  • ½ čajovej lyžičky červenej mletej papriky
  • 1 veľkú cibuľu (nakrájanú na kocky)
  • 1 veľkú stonku zeleru (nakrájanú na kocky)
  • 5 polievkových lyžíc červenej šošovice
  • ¼ šálky hnedej ryže
  • 6 šálok vody alebo kuracieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice tamari
  • 1 konzerva plnotučného kokosového mlieka
  • 3 vrchovaté polievkové lyžice kolagénových peptidov
  • morská soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 400 stupňov.
  2. Umyte a ošúpte mrkvy. Narežte ich na 2,5 cm kúsky a pridajte do misky.
  3. Pridajte olivový olej, soľ a čierne korenie a dôkladne zmiešajte.
  4. Pečte v rúre približne 25 až 35 minút alebo kým okraje mrkvy nebudú trochu hnedasté.
  5. Vo veľkom hrnci roztopte kokosové mlieko pri nízkej teplote.
  6. Pridajte zázvor, kari, koriander, kumín a papriku a nechajte variť približne minútu.
  7. Pridajte nakrájanú cibuľu, dôkladne zmiešajte a nechajte cibuľu variť približne 10 minút. Pridajte zeler a varte ďalších 5 minút.
  8. Následne môžete pridať červenú šošovicu a hnedú ryžu. Ryžu najprv opláchnite.
  9. Potom pridajte vodu. Priveďte k varu, znížte teplotu a varte 20 minút.
  10. Následne môžete pridať opečenú mrkvu a nechajte polievku variť ďalších 10 minút.
  11. Nakoniec pridajte konzervu kokosového mlieka a kolagénové peptidy. Ochuťte morskou soľou a čiernym korením, ale len pokiaľ chcete.
  12. Vypnite plyn a nechajte polievku vychladnúť kým nebude teplá alebo izbovej teploty a následne z nej môžete pomocou mixéra spraviť pyré.

17) Merlotová redukčná omáčka

Túto všestrannú omáčku môžete pridať k mnohým mäsitým jedlám, všetko, čo potrebujete na jej prípravu je vývar z hovädzích kostí, víno merlot, maslo, šalotku, tymian a trochu soli a čierneho korenia. Túto omáčku si môžete uskladniť zmrazením vo formičke na ľad, a tak ju použiť kedykoľvek sa vám to bude hodiť.

Potrebné ingrediencie:

  • 3 polievkové lyžice masla (alebo ak ste práve upiekli hovädzie mäso použite 3 polievkové lyžice šťavy)
  • 1 šalotka, nasekaná
  • ¼ šálky vína odrody Merlot
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1 polievková lyžica tymianu
  • morská soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup na prípravu:

  1. V panvici roztopte maslo alebo použite 3 polievkové lyžice výpeku z mäsa.
  2. Odstráňte panvicu z ohňa, pridajte víno pre zriedenie.
  3. Priveďte znova k varu, nastavte teplotu na mierne vysokú a pridajte hneď šalotky. Nechajte ich variť kým sa víno nezredukuje na polovicu. Šalotky miešajte, aby sa nepripálili a spodok panvice ostal čistý.
  4. Po zredukovaní vína na požadovanú konzistenciu pridajte vývar z kostí. Zrieďte vývar na minimálne polovicu alebo viac, ak chcete mať omáčku hustú (približne 25 až 30 minút).
  5. Ochuťte soľou a čiernym korením.
  6. Pridajte tymian a podávajte.

18) Krémova tekvicovo-jablková polievka

Túto polievku plnú živín pripravíte pomocou týchto prospešných ingrediencií: tekvica, jablká, maslo ghee, kokosový olej, čistý javorový sirup, klinčeky a cesnak. Okrem spomínaných antioxidantov, zdravých tukov a vlákniny sa do tejto polievky pridávajú aj morské kolágenové peptidy, ktoré sú nositeľmi mnohých prospešných účinkov na pleť a telo.

Potrebné ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice nerafinovaného kokosového oleja
  • 1 veľkú tekvicu
  • 2 polievkové lyžice ghee masla
  • 1 sladkú cibuľu, olúpanú a nakrájanú na kocky
  • 4 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • štipku mletých klinčekov
  • čerstvé mleté čierne korenie na dochutenie
  • 2 sladké jablká, vykrájané a narezané
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 konzerva plnotučného kokosového mlieka
  • 1 polievková lyžica čistého javorového sirupu
  • 1 naberačka morského kolagénu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  2. Rozrežte tekvicu na polovicu a odstráňte z prostriedku semená. Pokropte 1 polievkovou lyžicou kokosového oleja a posypte morskou soľou a čiernym korením. Pečte 30 až 45 minút a v polovici pečenia otočte.
  3. Zatiaľ čo sa tekvica pečie, roztopte maslo a zostatok polievkovej lyžice kokosového oleja na panvici s ťažkým dnom. Pridajte cibuľu a pražte pri mierne vysokej teplote 10 minút alebo kým nebude cibuľa sklovitá. Pridajte nasekaný cesnak a pražte ďalšiu minútu. Následne pridajte koreniny (morskú soľ, škoricu, muškátový oriešok, klinček a čierne korenie) a premiešajte.
  4. Pridajte nakrájané jablká, zeleninový vývar a kokosové mlieko. Prikryte a varte pri stredne nízkej teplote zatiaľ čo sa dovarí tekvica (približne 30 minút.) Po uvarení a miernom vychladnutí tekvice pomocou lyžice vyberte dužinu a preložte ju do polievky. Nechajte variť ďalších 30 minút.
  5. Ak je už polievka hotová, vypnite plyn a pridajte 1 polievkovú lyžičku javorového sirupu a naberačku kolagénového prášku. Následne použitím buď vysokorýchlostného mixéra alebo ručného mixéra polievku rozmixujte, čím nadobudne krémovú konzistenciu.

19) Káva s maslom

Možno ste už počuli o prospešných účinkov masla v káve. Všetko, čo potrebujete spraviť, je pridať polievkovú lyžicu ghee masla alebo kokosového oleja do horúcej šálky kávy, pridať štipku škorice a maca prášku a v neposlednom rade polievkovú lyžicu kolágenových peptidov.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 šálka kávy
  • 1 polievková lyžica ghee masla
  • 1 naberačka kolagénového proteínu
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička surového maca prášku

Postup:

  1. Uvarte si kávu.
  2. V mixéri zmiešajte kávu s maslom, kolagénom, macou a škoricou. Mixujte, kým zmes nenadobudne jemnú konzistenciu a všetky ingrediencie sa rozpustia. Káva bude vyzerať ako latté s penou na vrchu.
  3. Prelejte do šálky a vychutnajte!

20) Hovädzia polievka so zeleninou

Táto stará dobrá polievka je zmesou chudého hovädzieho mäsa, mrkvy, zeleru, paradajok a cesnaku s 8 šálkami vývaru z kostí. Pre skvelú polievku podporujúcu zdravie pleti použite čo najviac zeleniny podporujúcej produkciu kolagénu.

Potrebné ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 600-700 g hovädzej roštenky alebo duseného hovädzieho mäsa (alebo hocijaké chudé mäso), nakrájajte na 2,5 cm kocky
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 šálka nakrájanej mrkvy
  • 1 šálka nakrájaného zeleru
  • 450 g zemiakov, nakrájaných a olúpaných
  • 8 šálok hovädzieho vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 konzerva nakrájaných paradajok so šťavou
  • 1 polievková lyžica talianskeho korenia, domáceho alebo kúpeného
  • 1 čajová lyžička soli (množstvo prispôsobte podľa chuti)
  • ½ čajovej lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
  • dobrovoľné: čerstvý nasekaný petržlen

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci varte 1 polievkovú lyžicu oleja pri stredne vysokom ohni. Pridajte polovicu množstva roštenky a varte pri stálom miešaní, kým mäso nebude hnedasté (približne 2 minúty). Vyberte z hrnca a premiestnite na tanier. Pridajte zvyšné množstvo roštenky a varte do hnedasta, potom vyberte a preložte na tanier.
  2. Znížte oheň na stredne nízky a pridajte do hrnca zvyšné množstvo polievkovej lyžice oleja. Pridajte cibuľu a varte pri stálom miešaní približne 5 minút. Pridajte cesnak, mrkvu, zeler a zemiaky a pokračujte vo varení ďalšie 3 minúty.
  3. Pridajte zvyšné ingrediencie spolu s uvarenou roštenkou do hrnca a dôkladne zmiešajte. Priveďte k varu a varte pri stálom miešaní. Znížte oheň na mierne nízky, pokryte hrniec pokrývkou a varte najmenej 20 až 30 minút, alebo kým roštenka a zelenina nebudú mäkké. Ochuťte zvyšnou soľou a čiernym korením ak je to potrebné.
  4. Pred podávaním odstráňte bobkové listy. Podávajte polievku teplú, ozdobenú čerstvým petržlenom (tento krok je však dobrovoľný).
Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa


Kolagén na pleť - 20 receptov s obsahom kolagénu pre mladistvú pokožku Priemerné hodnotenie: 5 1 hodnotení

Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy