Potraviny, ktoré podporujú tvorbu kolagénu v pokožke

Posledná úprava 27.05.2022

Čo je kolagén?

Kolagén je hlavný štrukturálny a najhojnejšie sa vyskytujúci proteín, ktorý sa nachádza v živočíšnych spojivových tkanivách. Je tvorený aminokyselinami a obsahuje špecifické aminokyseliny ako je glycín, pralín, hydroxyprolín a arginín.

28 rozdielnych typov kolagénu

Označenie „kolagén“ sa používa ako všeobecný pojem pre proteíny, ktoré vytvárajú charakteristickú trojitú špirálu z troch polypeptidových reťazcov. Všetci členovia zo skupiny kolagénov vytvárajú takúto supramolekulárnu štruktúru v extracelulárnej matrici, hoci sa ich veľkosť, funkcia aj rozloženie v tkanivách značne líšia. Doteraz bolo popísaných 28 geneticky rozdielnych typov kolagénu. Na základe ich štruktúry a supramolekulárnej organizácie ich možno zoskupiť do viacero skupín. Sú to kolagény tvoriace vlákna, kolagény spájané s vláknami, kolagény tvoriace siete, kotviace vlákna, transmembránové kolagény, kolagény bazálnej membrány a ďalšie kolagény s jedinečnými vlastnosťami.

Rôzne typy kolagénu sú charakteristické značnou zložitosťou a rozmanitosťou štruktúr, variantami prepletenia, prítomnosťou dodatočných, nešpirálových domén, rôznou stavbou aj funkcionalitou. Najhojnejšou a najrozšírenejšou skupinou kolagénov, ktorá tvorí až 90% kolagénov, sú kolagény tvoriace vlákna. Kolagénové vlákna typu I a V sú súčasťou štrukturálneho základu kostí. Typ II a XI prispievajú prevažne k fibrilárnej matrici kĺbových chrupaviek. Ich torzná stabilita a pevnosť ťahu zabezpečuje stabilitu a integritu tkaniva.

Kolagén typu IV má oveľa pružnejšiu trojitú špirálu, je preto súčasťou sieťoviny vytvárajúcej základové membrány. Mikrofibrilárny typ kolagénu VI obsahuje množstvo disulfidových väzieb, je súčasťou siete zvinutých vlákien previazaných s inými kolagénovými vláknami.

Vláknité kolagény s prerušenými trojitými špirálami sú napríklad typ IX, XII a XIV. Tieto sa pripájajú ako jednotlivé molekuly s veľkými kolagénovými vláknami a pravdepodobne zohrávajú úlohu pri regulácii priemeru kolagénových vlákien.

Kolagény typu VIII a X tvoria šesťuholníkové siete, kolagény typu XIII a XVII dokonca prekrývajú bunkové membrány. [1] [2]

Ak to zjednodušíme, možno to vyjadriť aj nasledovne: Kolagén typu II je skvelý na tvorbu chrupavky a podporu zdravia kĺbov, typy I a III sú zodpovedné za posilnenie spojivového tkaniva, hojenie rán a podporu štruktúry pokožky. Vďaka nim je pokožka silná, elastická a jemná. Kolagén I a III môžeme preto označiť ako kolagén na pleť.

Prečo je pre nás dôležitý?

Pomáha vytvárať takmer 30% proteínov v tele a nachádza sa v šľachách, kostiach, väzivách a v koži. Možno ho nájsť aj v chrupavkách, rohovke, cievach, črevách, medzistavcových platničkách a v zuboch. Dodáva pokožke pevnosť a pružnosť. Pomáha v neustálej obnove kožných buniek. To zároveň znamená, že je pre našu kožu nevyhnutný.

Väz je pružné spojivové tkanivo, ktoré spája dve kosti alebo chrupavky. Šľachy sú spojivovým tkanivom, ktoré spája svaly s kosťou a sú schopné odolávať napätiu. Šľachy a svaly navzájom spolupracujú a pohybujú kosťami. Kosti, väzy, šľachy, kostrové svalstvo sú tvorené kolagénom, jedným z najpočetnejších proteínov.

Tkanivá na báze kolagénu poskytujú podporu, silu a vývoj tkaniva a pružnosť pokožky. Znížené množstvo kolagénu v tele môže nastať v dôsledku podvýživy alebo genetických abnormalít, ktoré ovplyvňujú syntézu kolagénu. V dôsledku toho môžu niektoré potraviny zvýšiť produkciu kolagénu v tele a pomáha zvládnuť a predísť kolagénovým ochoreniam.

Kolagén bráni rýchlemu starnutiu pokožky

Starnutie je prirodzený proces a jeho vonkajším prejavom je výskyt jemných línií a vrások. Kolagén je jedným z najdôležitejších proteínov, ktorý robí našu kožu elastickou, pružnou a dodáva jej mladistvý vzhľad. Ako už bolo spomenuté, nachádza sa po celom tele, vedci identifikovali 28 typov kolagénu. Kolagén typu I, ktorý je vytvorený z aminokolagénu C a kyseliny hyaluronovej, zohráva hlavnú úlohu vo výživových doplnkoch určených pre pokožku. Redukuje príznaky starnutia a dodáva našej pleti silu a pružnosť.


Vyskúšajte kolagénové tabletky proti vráskam

Recenzia produktu:

Tablety so 100% kolagénom dopĺňajú potrebné zásoby kolagénu do organizmu, čím podporujú zdravie a pružnosť pokožky

Pokračovanie článku:

Prečo vznikajú vrásky a ako tomu zabrániť?

S pribúdajúcimi rokmi klesá v tele produkcia kolagénu, tým sa zvyšujú šance na vznik vrások a jemných línií. Keďže kolagén nemožno vstrebať cez kožu, užívajú ľudia výživové doplnky, vďaka ktorým navýšia hladiny kolagénu v tele. Kolagénové doplnky sú pre našu kožu skutočne prínosné, pretože pomáhajú pri redukcii vrások a jemných línií. Dokážu zvrátiť starnutie kože, pokožku dokážu napnúť a zaobliť, zlepšujú jej pružnosť.

Ako stimulovať kolagén v tvári?

  • Užívajte vitamín C. Je nevyhnutný pri tvorbe kolagénu. Tento vitamín pomáha znížiť výskyt vrások a dodáva pokožke pevnosť. Vysoké dávky vitamínu C sú ale pre telo škodlivé, takže ho treba užívať s mierou.
  • Skúste peptidy medi. Meď pomáha koži zvýšiť tvorbu kolagénu. Aby bolo možné meď na pokožku aplikovať bezpečne, musí byť najskôr naviazaná na malé proteíny nazývané peptidy, ktoré vytvárajú organickú zlúčeninu peptidov medi, ktorá je pre kožu bezpečná. Vysoké hladiny medi sú pre telo toxické, neaplikujte alebo neužívajte viac, než je odporúčaná dávka.
  • Jedzte potraviny bohaté na alfa-hydroxykyseliny, známe aj ako AHA. AHA sa nachádza v niektorom ovocí, zelenine a mlieku. Kyseliny v potravinách bohatých na AHA sú zodpovedné za uvoľnenie a vypudenie starých kožných buniek, ktoré môžu byť nahromadené na vrchnej vrstve kože. Staré kožné bunky spôsobujú, že aj pleť vyzerá staro. Ovocie ako grep, ananás, hrozno a pomaranče, rovnako ako kyselina mliečna nachádzajúca sa v mlieku, obsahujú alfa-hydroxykyseliny. AHA pomáha znížiť výskyt vrások a pleť nepôsobí staro.

Najlepšie potraviny, ktoré prirodzene navyšujú množstvo kolagénu v koži

Potraviny na pleť nabité živinami, ktoré pomáhajú bojovať so starnutím.

Kapusta

Existuje mnoho druhov kapusty, napríklad kapusta obyčajná, čínska biela kapusta (pak-choy), čínska kvitnúca kapusta (choy-sum), skorá kapusta, červená kapusta, pekinská kapusta, kučeravá kapusta, hlávková kapusta, jerseyjská (obrovská) kapusta, ružičková kapusta. Diéta pre rozžiarenú pokožku by mala obsahovať kapustu, pretože je jednou z najznámejších potravín, ktorá obsahuje látky na produkciu kolagénu. Prítomnosť antioxidantov a fytoživín ako je luteín, tiokyanáty, zeaxantín, izotiokyanáty a sulforafán, zlepšujú hydratáciu a pružnosť pokožky. Brokolica a špenát sa tiež nedajú zahanbiť.

Kapusta je zdrojom vlákniny, vitamínu B6, kyseliny listovej, mangánu a poskytuje tiež železo, magnézium, fosfor, kalcium pre silné kosti a draslík, ktorý pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Kapusta je bohatá aj na vitamín K, takže pomáha pri kostnom metabolizme a zabraňuje vzniku Alzheimerovej choroby.

Produkty zo sóje

Diéta pre žiariacu pokožku by mala obsahovať sójové produkty ako je sójové mlieko a syr, pretože vám pomáhajú zbaviť sa vrások a jemných línií. Prítomnosť genisteínu, prirodzeného rastlinného hormónu, v sóji zlepšuje tvorbu kolagénu, ktorý dodáva pokožke jej pevnosť a pružnosť.

Prítomnosť antioxidantov v sóji pôsobí pri starostlivosti o pleť ako zázrak. Antioxidanty chránia pokožku tým, že kontrolujú tvorbu voľných radikálov, ktoré môžu byť hlavnou príčinou poškodenia alebo zničenia buniek. Jedným z najdôležitejších prínosov antioxidantov v starostlivosti o pleť je ich schopnosť spevniť pokožku.

Červené ovocie a zelenina

Červené ovocie ako jablká, pomaranče, čerešne, jahody a červená zelenina ako repa, červená paprika, červené zemiaky, rajčiny fungujú ako anti-aging potraviny, ktoré zvyšujú hladiny kolagénu. Prítomnosť antioxidantu lykopén v červenom ovocí a zelenine zvyšuje tvorbu kolagénu. Lykopény chránia DNA buniek pred poškodením a napomáhajú lepšej funkcii buniek. Znižujú riziko rakoviny, degenerácie makuly a srdcových chorôb. Zlepšením zdravia pokožky pomáhajú antioxidanty ako lykopén zvrátiť vplyv starnutia. Vzhľad pokožky bude atraktívny a mladistvý.

Pol pohára nakrájaných červených paprík vám dodá viac než 100% dennej odporúčanej dávky vitamínu C, ktorý dokáže bojovať s vráskami. Viac vitamínu C môže prispieť k menej vráskam a menej vysušenej pokožke.

Fazuľa

Ak chcete mať zdravú pokožku, zaraďte do svojho jedálnička fazuľu. Obsahuje kyselinu hyaluronovú, čo je životne dôležitá anti-aging látka. Kyselina hyaluronová zadržiava vodu, ktorá napína vašu pokožku, takže vrásky a línie sú menej viditeľné.

Kyselina hyaluronová zlepšuje hydratáciu kože, udržiava pokožku vlhkú a hladkú, zvyšuje pružnosť pokožky, zlepšuje syntézu kolagénu, pomáha pri zdravom raste kožných buniek, podporuje stabilný tón pleti a zdravé kĺby. Je jednou z najdôležitejších zložiek, ktoré hrajú dôležitú úlohu v bunkovej proliferácii a migrácii. Fazule možno konzumovať v akejkoľvek forme, veľmi zdravou možnosťou je, nechať ich naklíčiť.

Mrkva

Mrkva je bohatá na vitamín A, ktorý pomáha zvýšiť tvorbu kolagénu a spomaľuje rozpad kolagénu a elastínu, čo spôsobuje starnutie pokožky. Vitamín A spevňuje a stimuluje dermu, teda vrstvu kože, kde sa nachádza kolagén, elastín a cievy. Napomáha tiež zlepšiť prietok krvi k povrchu kože.

Opravuje bunkovú štruktúru epidermy, ktorá nás chráni pred UV lúčmi a znižuje zhlukovanie melanínových granúl, čím sa redukuje výskyt hnedých škvŕn a pigmentácie. Vďaka tomuto vitamínu je pokožka zdravá, pretože znižuje tvorbu mazu a zmenšuje aj problémy s akné. Pomáha pri likvidácii predrakovinových kožných lézií a udržiava pevnú bunkovú stenu.

Ľanové semienka a vlašské orechy

Ľanové semienka sú úžasným zdrojom omega-3-mastných kyselín. Štvrť pohára vlašských orechov obsahuje približne 2,7 gramov a štvrť pohára ľanových semienok obsahuje 6,3 gramov omega-3-mastných kyselín. Omega-3-mastné kyseliny patria medzi esenciálne mastné kyseliny. Pre zdravie sú nesmierne dôležité, no ich jediným zdrojom je naša strava, pretože telo si ich samo nedokáže vytvoriť.

Vlašské orechy znižujú riziko srdcových chorôb a pomáhajú pri správnej funkcii mozgu, jeho raste a vývoji. Pri poškodení DNA kožných buniek, vyvoláva nadmerné UV žiarenie genetické mutácie, čo môže spôsobiť rakovinu kože. Tipy pre krásnu pokožku by mali zahŕňať potraviny bohaté na omega-3-mastné kyseliny, ktoré zvyšujú tvorbu kolagénu a znižujú riziko rakoviny kože.

Čierne alebo zelené olivy

Zaradenie čiernych alebo zelených olív do jedálnička je jednou z najlepších vecí, akú môžeme pre zdravú pokožku urobiť. Čierne alebo zelené olivy sú bohatým zdrojom síry, ktorá podporuje tvorbu kolagénu. Síra sa v staroveku používala na ošetrovanie problematickej pokožky, napríklad pri dermatitíde. Pomáha redukovať mastnú pleť, akné a zabraňuje upchávaniu pórov.

Akné je stav pokožky, na ktorej sa tvoria pupienky, čierne bodky a zapálené, červené škvrny. Síru obsahujú mnohé produkty starostlivosti o pleť, ako mydlá, či čistiace a pleťové vody. Síra je tiež potrebná pre správnu štruktúru a biologickú aktivitu enzýmov, podporuje aj metabolizmus.

Citróny a pomaranče

Prítomnosť vitamínu C v citrónoch a pomarančoch pomáha zvýšiť tvorbu kolagénu. Vitamín C je antioxidant, ktorý spomaľuje rýchlosť poškodenia pokožky voľnými radikálmi a je zároveň kľúčom k zamedzeniu skorbutu. Medzi ovocie, ktoré prospieva zdravej pokožke a ktoré obsahuje vitamín C, patria jahody, ananás, pomaranče a papája.

Vitamín C redukuje tvorbu vrások tým, že zvyšuje produkciu kolagénu. Je tiež mocným antioxidantom, ktorý redukuje riziko spálenia kože a zároveň podporuje prirodzené opaľovanie. Tiež dokáže zvrátiť poškodenie kože vyplývajúce z pribúdajúceho veku.

Avokádový olej

Avokádový olej je bohatý na rastlinné steroidy, ktoré pomáhajú výrazne zredukovať starecké škvrny. Avokádový olej obsahuje veľa vitamínu E, ktorý chráni našu pokožku pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a chráni kožné bunky pred oxidáciou. Je to bohatý zdroj omega-3-mastných kyselín.

Diéta pre krásnu pleť by mala zahŕňať potraviny bohaté na omega-3-mastné kyseliny, ktoré zvyšujú tvorbu kolagénu a znižujú riziko vzniku rakoviny kože. Avokádový olej je ideálny pre suchú a poškodenú pleť, pretože pomáha pri jej regenerácii a pri omladení poškodených kožných buniek.

Morčacie mäso

Prítomnosť karnozínu v morčacom mäse znižuje tvorbu vrások na koži. Karnozín je aminokyselina, ktorú si telo dokáže prirodzene vytvoriť a zamedzuje starnutiu kože, či tvorbe vrások. Podporuje pružnosť kože, a to omladením kožných buniek. Morka je úžasný zdroj zinku, ktorý redukuje suchú pokožku, zápaly na koži a podporuje rast kožných buniek zvýšením tvorby kolagénu a elastínu. Zinok povzbudzuje náš imunitný systém a znižuje vysoký krvný tlak, čím zároveň znižuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice. Pomáha tiež brániť vzniku infekcií ucha a dolných dýchacích ciest.

Aloe Vera

Aloe Vera je rastlina, ktorej používanie sa v oblasti starostlivosti o pokožku datuje až do čias Kleopatry. Dužinaté listy tejto rastliny produkujú číry gél, dobre známy pre jeho schopnosť hojenia rán, najmä popálenín. Aloe Vera gél nájdeme v množstve výrobkov na pleť ako napr. hydratačné krémy. Táto rastlina má tiež schopnosť produkovať kolagén. Gél nepoužívajte na podráždenú alebo popraskanú pokožku.

Nechtík

Nechtík je populárna okrasná rastlina známa ako nechtík lekársky, ale nie je to rovnaký druh kvetu ako nechtíkový kvet obľúbený medzi záhradkármi. Kvety nechtíka sa používajú v bylinnej medicíne. Nechtík nájdeme v mnohých pleťových krémoch, pretože stimuluje tvorbu kolagénu v pokožke, čím pomáha vyplňovať jemné vrásky. Nechtík taktiež poskytuje niektoré antibakteriálne a hydratačné výhody, tým že lieči infekcie a poranenú pokožku. Pri lokálnej aplikácii teda dokáže hojiť rany. Poraďte sa so svojim ošetrovateľom o používaní nechtíka a nepoužívajte počas tehotenstva alebo v prípade alergií na rastliny.

Čučoriedka obyčajná

Čučoriedka obyčajná je divoko rastúci ker príbuzný čučoriedke chocholíkatej. Produkuje malé, tmavé bobule, ktoré sa používajú v bylinnej medicíne, ale tiež sa z nich vyrábajú džemy a marmelády. Čučoriedky obyčajné sa najčastejšie používajú pri hnačkách a žalúdočných problémoch. Obsahujú veľké množstvo antokyanov, antioxidantov, ktoré sú zodpovedné za ich sýte farby. Antokyany sú prospešné pre posilnenie kolagénu, hlavne toho, ktorý nájdeme v oku. (Čučoriedky obyčajné sa využívajú pri glaukómii a diabetickej retinopatii, ale len pod dohľadom lekára.) Okrem toho posilňujú aj žily a cievy, podporujú tvorbu kvalitných červených krviniek, stabilizujú kolagénové tkanivá v šľachách, väzivách, chrupavkách. Ako bonus znižujú napríklad hladiny cholesterolu.

Zjedením pol pohára čučoriedok môžete zdvojnásobiť množstvo antioxidantov, ktoré bežne denne skonzumujete. Ak chcete pomôcť spomaliť proces starnutia spôsobený voľnými radikálmi, mali by byť čučoriedky vašou prvou voľbou.

Hloh

Hloh je tŕnistý ker, príbuzný kru ruže, ktorého plody, kvety a listy sa používajú na výrobu bylinných liekov. Hloh sa používa na liečbu srdcových ťažkostí po celé stáročia, ale taktiež má ďalšie výhody. Môže sa používať na liečbu poškodenej chrupavky z artritídy. Plody hlohu sú bohaté na niektoré antioxidanty, antokyany a proantokyany, ktoré stimulujú a stabilizujú kolagén v chrupavke a kostiach. Veľké dávky hlohu môžu spôsobiť sedáciu a nízky krvný tlak, preto by sa mal užívať iba na odporúčanie lekára.

Eukómia

Eukómia je strom s kaučukovou látkou, ktorý pochádza z Číny. Listy a kôra stromu Eucommia ulmoides obsahujú zlúčeninu, ktorá podporuje tvorbu kolagénu. Oveľa väčšie množstvá tejto látky sa nachádzajú v čerstvých listoch a čerstvej kôre, počas sušenia sa postupne ničia. Eukómia dokáže posilniť kolená aj bedrá. Možno ju používať na prevenciu a hojenie poranení kĺbov.

Gotu kola

Gotu kola alebo pupočník ázijský tiež zvyšuje produkciu kolagénu. Aj preto bola táto rastlina po stáročia používaná na hojenie rán. Veľmi užitočná je pri tvorbe zdravých spojivových tkanív pri hojení rán. Podporuje rýchlejšie hojenie poranení na koži, napríklad drobných či väčších rezných rán.

Praslička

Praslička obsahuje veľké množstvá kremíku. Ten telo potrebuje na tvorbu kolagénu aj na opravu a obnovu spojivových tkanív. Tiež posilňuje kosti, pretože pomáha telu využívať vápnik.

A na dovysvetlenie niektorých zložiek:

Antioxidanty

Antioxidanty sú chemické látky, ktoré chránia tkanivá a bunky v tele pred škodlivými účinkami voľných radikálov a pomáhajú predchádzať rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam a ďalším chronickým poruchám. Voľné radikály sú často produkované z dymu a zo žiarenia radiácie okrem rôznych metabolických procesov v tele. Potraviny ako brusnice, granátové jablká, maliny a jahody môžu pomôcť predísť silnému poškodeniu pokožky a podporovať produkciu zdravých kožných buniek. Ďalší antioxidant - genistein podporuje biosyntézu kolagénu. Pochádza z rastlinných zdrojov, ako je napr. sója.

Napríklad granátové jablko je plné vitamínu C a obsahuje viac antioxidantov, než červené víno a zelený čaj. Vďaka nemu môže pokožka žiariť a zostať dlhšie bez vrások.

Omega-3 mastné kyseliny

Známe ako základné živiny, Omega-3 mastné kyseliny znižujú telesný zápal a pomáhajú predísť artritíde, rakovine, ochoreniam srdca a ďalším chronickým ťažkostiam. Môžu tiež zlepšiť poznávacie funkcie vnútri mozgu. Omega-3 môžeme nájsť v lososovi, tuniakovi a v ďalších rybách. Tieto mastné kyseliny napomáhajú pri posilnení väzov a spojivových tkanív s cieľom zvýšiť produkciu kolagénu.

Mastné ryby, ako je losos, tiež prispievajú k tlmeniu zápalov a môžu pomôcť uľaviť pri chronických kožných problémoch, ako sú prudké vzplanutia psoriázy.

Vitamín C

Vitamín C, ktorý je dôležitá živina, môžeme získať z paradajok, melónov, citrusových plodov, zelenej listovej zeleniny, jahôd a zelenej papriky. Okrem podpory rozvoja a rastu v tele, vitamín C sa podieľa na biosyntéze kolagénu. Kvôli tomuto dôvodu, deriváty vitamínu C vrátane palmitátovej kyseliny, sa často pridávajú do kožných krémov. K dispozícii sú aj orálne formy týchto doplnkov, ale nepomáhajú s produkciou kolagénu, pretože sú chemicky lámané počas trávenia.

Každý chce mať mlado pôsobiacu pleť, no plynúci čas nás nakoniec vždy dobehne a prejaví sa vo vráskavej pokožke a šedivých vlasoch. Prirodzený proces starnutia, známy aj ako vnútorné starnutie, začína za normálnych podmienok vo veku okolo dvadsať rokov. Chronologické starnutie je inherentný degeneratívny proces.

Faktory ako stres, nezdravý životný štýl, prílišná závislosť na škodlivých polotovaroch a jedlách z fast foodov, kofeín, alkohol, fajčenie, znečistenie životného prostredia a nedostatok pohybu, to všetko urýchľuje proces starnutia pokožky. Postupom veku začína naša koža kvôli zníženej produkcii kolagénu a elastínu jednoducho ovísať.

Zdroje

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy