7 overených prínosov chlorely

Posledná úprava 31.01.2023

Hľadáte prírodný potravinový doplnok, ktorý vám dodá energiu, podporí chudnutie a pomôže pri odstránení ťažkých kovov, ako je olovo a ortuť, z tela? Ak je to tak, môže vám pomôcť sladkovodná riasa nazývaná chlorela.

Táto superpotravina pochádza z Taiwanu a Japonska a je bohatá na fytoživiny vrátane aminokyselín, chlorofylu, betakaroténu, draslíka, fosforu, biotínu, magnézia a vitamínov B komplexu.

Podľa výskumov je chlorela prínosná pre celé telo. Podporuje hormonálne funkcie, dobré kardiovaskulárne zdravie, pomáha zamedziť negatívnym efektom chemoterapie a ožarovania. Znižuje tlak krvi aj cholesterol, pomáha pri detoxikácii našich tiel.

Sýta zelená farba je spôsobená vysokou koncentráciu chlorofylu. Lekári a odborníci na výživu nám radia jesť viac listovej zeleniny. No niekedy je zložité zjesť odporúčaných 5 až 7 porcií zeleniny za deň. Druhou možnosťou je piť rôzne zeleninové šťavy, no odšťavovanie zaberie dosť veľa času. A úprimne povedané, väčšina zelenej listovej zeleniny bledne v porovnaní so zdravotnými prínosmi, ktoré nám ponúka chlorela.

Organické výživové doplnky s chlorelou, ktorá bola extrahovaná pri nízkych teplotách, umožnia získať všetky plusy v jednoduchej práškovej alebo tabletkovej forme.

Nutričné hodnoty chlorely

Ako sami uvidíte, chlorela patrí k nutrične najhutnejším potravinám na svete. Tri polievkové lyžice chlorely obsahujú:

  • Proteíny: 16 g
  • Vitamín A: 287% ODD
  • Vitamín B2: 71% ODD
  • Vitamín B3: 33% ODD
  • Železo: 202% ODD
  • Magnézium: 22% ODD
  • Zinok: 133% ODD
  • Chlorela obsahuje aj množstvo vitamínu B1, vitamínu B6 a fosforu.

Je ľahko pochopiteľné, prečo je chlorela radená medzi 10 najzdravších potravín na svete, ak pozeráme na jej skóre výživových hodnôt. Na jeden gram obsahuje oveľa viac živín ako iná zelená zelenina, vrátane kelu, špenátu a brokolice.

7 prínosov chlorely potvrdených výskumom

Detoxikácia od ťažkých kovov

Ak máte v zuboch výplne s obsahom ortute, ak ste boli očkovaní, ak pravidelne konzumujete ryby, ak ste boli vystavený ožiareniu, alebo ak konzumujete potraviny z Číny, môžu sa vo vašom tele ukrývať ťažké kovy. Pre vaše celkové zdravie a pohodu je dôležité, aby ste sa k detoxikácii od ťažkých kovov a toxínov postavili aktívne.

Jeden z najvýznamnejších prínosov chlorely je to, že na seba dokáže naviazať dokonca aj ťažko odstrániteľné toxíny, ktoré sa nachádzajú v tele, vrátane olova, kadmia, ortute a uránu a zabráni im znovu sa absorbovať do tela. Pravidelná konzumácia chlorely zabraňuje ťažkým kovom v hromadení sa v telesných tkanivách a orgánoch. [1] [2]

Detoxikácia po ožarovaní a po chemoterapii

Terapia ožarovaním alebo chemoterapia sú dnes najčastejšími spôsobmi liečby rakoviny. Každý, kto niektorú z týchto terapií podstúpil, alebo niekoho takého pozná, vie, čo to znamená pre organizmus. (viď tiež ako zvládať únavu pri rakovine) Vysoké hladiny chlorofylu v chlorele dokážu chrániť telo pred ultrafialovým žiarením, pričom z tela odstraňuje rádioaktívne prvky.

Počas dvoch rokov výskumníci sledovali pacientov s gliómom a došli k záveru, že pri užívaní chlorely pacienti netrpeli tak často na respiračné infekcie ani na chrípkam podobné ochorenia. [3]

Podpora imunitného systému

Podľa výskumu z roku 2012 sa po ôsmych týždňoch užívania chlorely u sledovaných osôb zlepšila aktivita NK buniek. Podľa výsledkov rôznych štúdií, chlorela podporuje zdravú imunitnú odpoveď a napomáha pri aktivite NK buniek. [4]

Chudnutie

Znížiť hmotnosť je zložité, hlavne s postupujúcim vekom. Podľa vedcov vedie užívanie chlorely k zjavnej redukcii telesného tuku, hladín cholesterolu a hladín glukózy v krvi. Chlorela pomáha pri regulácii hormónov, pomáha metabolizmu, zlepšuje cirkuláciu, zlepšuje hladiny energie. Pomáha aj pri redukcii váhy a telesného tuku, odstraňuje toxíny. [5]

Keď naše telo chudne, uvoľňujú sa toxíny a môžu byť znovu absorbované. Je preto dôležité vyplaviť tieto toxíny čo najskôr preč zo systému. Chlorela dokáže toxíny a pozostatky ťažkých kovov obkľúčiť, pomôcť telu eliminovať ich a tiež zabrániť v ich opätovnej reabsorpcii.

Mladší vzhľad

Podľa názoru odborníkov dokáže chlorela spomaliť proces starnutia, resp. dokáže zachovať mladistvý vzhľad človeka. Výrazne znižuje oxidačný stres, ktorý môže byť spôsobený znečistením, stresom a nesprávnym stravovaním. [6]

Dôvod, prečo vďaka chlorele môžete vyzerať mladšie je ten, že prirodzene zvyšuje hladiny vitamínu A, vitamínu C a glutatiónu v tele. A práve oni eliminujú voľné radikáli a chránia bunky. Ak užijete iba jednu čajovú lyžičku chlorely denne, môžete vidieť výsledky už za dva týždne.

Rakovina

Tvrdí sa, že každé ľudské telo si časom vytvorí rakovinové bunky. Správne fungujúci imunitný systém dokáže tieto bunky napadnúť a zničiť ich ešte predtým, ako sa uchytia a vytvoria rakovinu. Medicínske štúdie tvrdia, že chlorela dokáže bojovať s rakovinou viacerými spôsobmi. [7]

Po prvé, ak ju užívame preventívne, posilňuje imunitný systém, takže naše telá reagujú správne.

Po druhé, keďže odstraňuje ťažké kovy a toxické látky z tela, máme menší sklon dostať rakovinu vyvolanú nevhodným životným prostredím.

Po tretie, u ľudí s diagnostikovanou rakovinou umocňuje chlorela činnosť T buniek, pomáha tak v boji s novovytvorenými abnormálnymi bunkami.

A ako už bolo spomenuté vyššie, ak bola diagnostikovaná rakovina a pacient podstúpil chemoterapiu a ožarovanie, môže chlorela pomôcť pri boji s ich nežiadúcimi vedľajšími účinkami. Navyše pomáha pri prírodnej liečbe rakoviny.

Krvný cukor a cholesterol

Cukrovka typu 2 a vysoký cholesterol sú dve zo závažných chronických civilizačných ochorení. Roky nevhodného stravovania, stres a nedostatok spánku doviedli mnohých ľudí k jednej alebo obom diagnózam.

Podľa odbornej štúdie dokáže 8000 mg chlorely denne (rozdelené na dve dávky), znížiť hladiny cholesterolu a glukózy v krvi. Ako prvé pozorovali odborníci pokles hladiny cholesterolu, následne sa zlepšili aj hodnoty krvnej glukózy. Predpokladajú, že chlorela aktivuje množstvo génov na bunkovej úrovni. Tým sa zlepšuje citlivosť na inzulín a dochádza k zdravej rovnováhe. [8]

Nežiadúce účinky chlorely a preventívne opatrenia

Chlorela môže u niektorých ľudí vyvolať nežiadúce účinky. Niektoré zo symptómov zahŕňajú zapuchnutie tváre alebo jazyka, citlivosť na slnečné svetlo, zažívacie ťažkosti, akné, únavu, letargiu, bolesti hlavy, závraty a trasenie.

Väčšina vedľajších účinkov chlorely sú typické pre každý detoxikačný program. Avšak osoby, ktoré sú alergické na jód, a tí, ktorí užívajú antikoagulačné lieky, by užívanie chlorely mali prekonzultovať so svojím lekárom.

Ako užívať výživový doplnok z chlorely

Ak užívate chlorelu, môžete ju konzumovať dvoma spôsobmi.

Smoothie: chlorela má veľmi výraznú chuť, takže si môžete vmiešať približne pol polievkovej lyžice chlorely do koktejlu z banánu, kokosovej vody, vanilkového proteínového prášku a limetkovej šťavy. Takto dokážete prekryť chuť samotnej chlorely.

Tabletky: jednoducho užite tri až šesť tabliet chlorely jeden až tri krát denne a zapite ich vodou.

Zdroje

  • AZAMAI, E.S.M. a kol., 2009. Chlorella vulgaris triggers apoptosis in hepatocarcinogenesis-induced rats. Journal of Zhejiang University Science B [online]. Jan, 10 (1), 14-21 [cit. 15.6.2015]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613958/
  • KWAK, J.H. a kol., 2012. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of Natural Killer cell activity and early inflammatory response (Randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutrition journal [online]. (11), 53 [cit. 15.6.2015]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3511195/
  • MERCHANT, R.E. a kol., 2003. Dietary Chlorella pyrenoidosa for patients with malignant glioma: Effects on immunocompetence, quality of life, and survival [Abstrakt]. Phytotherapy Research [online]. Dec, 4 (6), 220–231 [cit. 15.6.2015]. Abstrakt získaný z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2650040605
  • MIZOGUCHI, T. a kol., 2008. Nutrigenomic Studies of Effects of Chlorella on Subjects with High-Risk Factors for Lifestyle-Related Disease [Abstrakt]. Journal of Medicinal Food [online]. 11 (3) [cit. 15.6.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800884
  • PANAHI, Y. a kol., 2013. Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation on the modulation of oxidative stress in apparently healthy smokers [Abstrakt]. Clinical laboratory [online]. 59 (5-6), 579-587 [cit. 15.6.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23865357
  • QUEIROZ, M.L. a kol., 2003. Protective effects of Chlorella vulgaris in lead-exposed mice infected with Listeria monocytogenes [Abstrakt]. International immunopharmacology [online]. Jun, 3 (6), 889–900 [cit. 15.6.2015]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12781705
  • SHIM, J.A. a kol., 2009. Effect of Chlorella intake on Cadmium metabolism in rats. Nutrition research and practice [online]. 3 (1), 15-22 [cit. 15.6.2015]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20016697
Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy