Domov / / Prospešnosť bobúľ goji

Prospešnosť bobúľ goji

Posledná úprava 10.01.2018

Dodávatelia goji vypúšťajú do sveta veľmi odvážne tvrdenia o moci ich produktov. Goji dokáže zabrániť, či dokonca vyliečiť rakovinu. Obsahuje viacej oxidantov než akékoľvek iné ovocie. Povzbudzuje sexuálne funkcie a ľudia vďaka nej vyzerajú a zároveň sa cítia mladšie. Samozrejme, nie všetky tieto tvrdenia sú pravdivé, niektoré z nich sa dajú len ťažko overiť. No sú niektoré veci, ktoré môžeme zistiť s istotou.

Bobule goji sú neuveriteľne výživné. Na svoju váhu – denná porcia je iba 10 až 30 gramov – obsahujú viac vitamínu C ako pomaranče, viac beta-karoténu než mrkva a viac železa než rezeň. O beta-karoténe sa tvrdí, že pomáha pri boji so srdcovými chorobami, chráni tiež kožu pred poškodením spôsobeným slnkom. Goji je rovnako dobrým zdrojom vitamínu B a antioxidantov, ktoré nás chránia pred škodlivými voľnými radikálmi (tie ničia bunky v tele). Bobule sú zároveň bohaté na polysacharidy, ktoré sú potrebné pre fungovanie imunitného systému, obsahujú 18 druhov aminokyselín a sú bohatým zdrojom draslíka. A ak vám nestačí ochrana srdca, kože a imunitného systému, beta-karotén a antioxidanty údajne pomáhajú pri boji s rakovinou.

Pestovatelia goji často tvrdia, že toto ovocie dokáže poraziť rakovinu. Podľa ich vyjadrení, táto schopnosť vyplýva z vysokého obsahu antioxidantov v bobuliach goji. Antioxidanty sa radia do triedy vitamínov, ktorá zahŕňa beta-karotén a vitamíny E a C. Goji sa radí vysoko z hľadiska ORAC, teda absorpčnej kapacity kyslíkových radikálov (test vyvinutý v oblasti poľnohospodárstva). Nižšie sú uvedené hodnoty ORAC (v jednotkách na 100 gramov) pre niektoré potraviny s vysokým obsahom antioxidantov:

  • Slivky (poloslivka čačanská lepotica) – 5770
  • Hrozienka – 2830
  • Čučoriedky – 2400
  • Kel – 1770
  • Jahody – 1540
  • Špenát – 1260
  • Ružičkový kel – 980
  • Slivky – 949
  • Pomaranče – 750

Podľa rôznych zdrojov, hodnota ORAC pre bobule goji dosahuje vyše 25000 jednotiek! Ale čo to znamená?

V roku 1999 zverejnilo americké Ministerstvo poľnohospodárstva detaily štúdie, podľa ktorej by mali potraviny s vysokou hodnotou ORAC dokázať spomaliť proces starnutia a chrániť bunky pred oxidačnými poškodeniami (zo strany voľných radikálov). Číslo 25000 sa dá len ťažko overiť, ale ak mu máme veriť, neznamená to, že zavrhneme všetky ostatné „antioxidačné“ ovocia. Antioxidanty sú pre telo dobré, ale rovnako ako u iných minerálov a vitamínov, ľudské telo ich dokáže absorbovať iba určité množstvo. Všetko nad určitú hodnotu cez telo prejde v nespracovanej forme. V prípade draslíka, ktorý sa v goji nachádza, pomáha správne množstvo udržiavať zdravú pečeň. Priveľa draslíka už ale môže byť toxické. Preto je dobré dodržať denné dávkovanie goji (10 – 30 gramov) a do jedálnička zaradiť aj iné zdravé a výživné potraviny.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa


Zatiaľ bez hodnotenia

Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy