Chlorela alebo spirulina. Ktorá z nich je lepšia?

Posledná úprava 26.04.2022

Riasy sú podľa mnohých čosi, čo pozorovali na hodinách biológie cez mikroskop. Čosi, čo sa im nepríjemne lepí na telo, keď sa kúpu v prírodnom jazere. Považujú ich za nedôležité či obťažujúce. V skutočnosti patria riasy k fascinujúcej skupine mikroorganizmov, ktoré využívajú na udržanie života a reprodukciu iba slnečné žiarenie, oxid uhličitý a minerálnu vodu. Je to nutrične komplexný mikrokozmos energetických systémov, ktorý slúži nám všetkým. V kultúrach sveta sú rôzne druhy rias považované, ba priam uctievané ako posvätné superpotraviny. Ľudia si z nich robia nátierky na tortily, alebo ich vysušia a podávajú ich spolu s obilninami či zeleninou. Niekedy majú komplikované a príliš odborne znejúce názvy, a k tomu tá ich výrazná zelená farba. No netreba sa im brániť. Na trhu existuje veľké množstvo produktov z rôznych rias. My sa pozrieme bližšie na dve najviac skúmané a najpredávanejšie riasy dneška – chlorelu a spirulinu.

Chlorela

Chlorela je druh jednobunkovej sladkovodnej zelenej riasy. Organizmus, ktorý ako životná forma existuje už milióny rokov. Tieto jednobunkové mikroskopické organizmy sú primárne zložené z chlorofylu. Jej schopnosť reprodukovať sa je veľká. Za púhych dvanásť hodín dokáže zväčšiť svoju „populáciu“ až štvornásobne. To z nej robí zdroj potravy s neuveriteľnou udržateľnosťou. Poskytuje nám mnoho dôležitých výživných látok, patria k nim aj vysokohodnotné proteíny. Keďže bunková stena chlorely je pre ľudí nestráviteľná, je mechanicky „rozbíjaná“. Chlorelu výrobcovia najskôr vystavia vhodným zvukovým vlnám (kvôli narušeniu bunkovej steny), následne ju jemne pomelú a z tohto prášku pripravia optimálny výživový prostriedok, ktorý je v takejto forme pre ľudí biologicky dostupný. Konzument dostane kvantum unikátnych a účinných živín s obrovským množstvom zdravotných prínosov.

Prečisťujúci chlorofyl

Farbivo chlorofyl tvorí takmer 7% z biomasy chlorely. Tým sa chlorela stáva vynikajúcim prečisťujúcim prostriedkom pre telo. Táto zložka riasy bola dôsledne skúmaná a možno povedať, že jednoznačne pomáha pri okysličovaní, významne podporuje kľúčový vylučovaní systém tela a podporuje rast a opravu telesných tkanív.

Mohutná detoxikácia ťažkých kovov a pesticídov

Chlorela výrazne pomáha pri detoxikácii, dokáže na seba naviazať ťažké kovy ako kadmium, urán, ortuť a dokonca aj rádioaktívny materiál. Urýchľuje tak ich odstránenie z organizmu. Štúdie preukázali, že má jedinečný potenciál odstrániť toxíny a zároveň posilniť imunitnú odpoveď pri ďalšom vystavení tela týmto škodlivinám. Chlorela vo forme výživového doplnku bola využívaná pri liečbe ľudí z ťažobných oblastí a z oblastí s vysokým znečistením ovzdušia, či dokonca pre ľudí, ktorí nemajú prístup k pitnej vode.

Veľmi bohatá na nukleové kyseliny

Chlorela je extrémne bohatá na nukleové kyseliny, čo je kľúčový faktor pre RNA a DNA, chráni bunky a zvyšuje hladiny energie.

Hojnosť betakaroténu

Tento vplyvný karotenoid funguje ako silný antioxidant, ktorý znižuje škodlivý vplyv voľných radikálov a minimalizuje škody spôsobené oxidačným stresom. Ako provitamín rozpustný v tuku pomáha aj pri fungovaní reprodukčného systému. Podporuje tiež zdravý zrak a pokožku.

Zlepšuje činnosť čriev

Chlorela stimuluje rast priateľských aeróbnych baktérií, ktoré majú veľmi prospešný vplyv na celkové zdravie čriev. Navyše, bunkové steny chlorely absorbujú toxické zložky z čriev, obnovujú správne pH a pomáhajú udržiavať správnu peristaltiku.

Spirulina

Spirulina je blízka príbuzná chlorely a radí sa do rodiny obrovskej morskej vegetácie, kam patria riasy kelp, dulse, nori, arame a wakame. Spirulina je unikátna modrozelená riasa, hoci z pohľadu biológie nejde o skutočnú riasu, ale o sinicu (cyanobaktériu). Táto osobitná klasifikácia je spôsobená tým, že jej genetický materiál nie je organizovaný v jadre obklopenom membránou. Ako zdroj energie však využíva slnko a to spôsobom, ako to robia rastliny. Prirodzene sa vyskytuje v alkalických sladkovodných jazerách Mexika a kontinentálnej Afriky. Populárnou superpotravinou sa však stala celosvetovo, najviac konzumovaná a produkovaná je v Japonsku.

Ľahko stráviteľná

Keďže bunková stena spiruliny pozostáva z mukopolysacharidov a nie z nestráviteľnej celulózy, dokáže ju ľudský tráviaci systém ľahko rozložiť. Jej živiny sú preto ľahko biologicky dostupné a rýchlo vstrebateľné do biochemických procesov v tele.

Bohatá na komplexné proteíny a B12

Spirulina má o niečo vyšší obsah proteínov ako chlorela. Zatiaľ čo chlorela obsahuje približne 50% proteínov, u spiruliny ide až o 70%. Často sa používa ako výživový doplnok pre ľudí, ktorí konzumujú mäso slabej kvality, alebo ho vo svojom jedálničku nemajú vôbec. Spirulina je tiež jedným z mála rastlinných zdrojov esenciálneho vitamínu B12. Kvôli jej veľmi dobre stráviteľnému zloženiu je čisté a efektívne využitie proteínu nachádzajúceho sa v tejto riase veľmi vysoké. Keďže nie je potrebné spirulinu tepelne upravovať, dokážeme z nej využiť všetky obsiahnuté aminokyseliny.

Veľké množstvá kyseliny gamalinolénovej (GLA)

Len málo potravín obsahuje túto zložku. Je to omega-6 mastná kyselina, ktorá hrá ústrednú rolu pri správnom fungovaní mozgu, pri reprodukčnom zdraví, raste a vývoji, raste vlasov a kože, pri zdraví kostí a regulácii metabolizmu. Väčšinou ju konzumujeme vo forme kyseliny linolénovej a potom ju v rámci tela meníme na GLA. Spirulina však obsahuje už konečnú formu tejto mastnej kyseliny, čo umožňuje jej efektívne absorbovanie a silný výsledný efekt.

Jedinečná fytochemikália fykocyanín

Táto významná fytochemikália je tým farbivom, ktoré dáva spiruline jej modré sfarbenie. Tento pigment je jedinečný a rôzne štúdie preukázali, že je užitočná pre mozgové funkcie, zdravie srdca, posilnenie imunitného systému a pre podporu kostnej drene pri tvorbe krviniek. U cicavcov sa fykocyanín mení na fykocyanorubín, teda antioxidant, ktorý pomáha pri ochrane tkanív pred voľnými radikálmi.

Ktorá riasa vyhráva?

Ako vidíte, vyššie spomínané superpotraviny majú veľa spoločných znakov, každá poskytuje špecifický súbor ohromných zdravotných benefitov. Pravdou je, že spirulina aj chlorela majú rôzne nutričné profily a mnohí lekári odporúčajú ich užívanie skombinovať, aby sa dosiahla maximálna rovnováha. Môžete ich užívať jednotlivo alebo vo forme zmesi. Avšak, keďže sa tieto doplnky stali veľmi populárnymi v konzumnej spoločnosti zameranej na zisk, je tiež dôležité overiť si, že produkty pochádzajú z čistých zdrojov a nie sú masovo vyrábané v kontaminovanej vode. Finálny produkt by mal byť bez prídavných a konzervačných látok. Svoje zdravie máme vo svojich rukách.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy