Potraviny s obsahom kyseliny hyalurónovej

Posledná úprava 04.01.2022

Predstavte si, aké vzrušujúce by bolo, keby naozaj existoval "prameň mladosti," niečo, čo môžete piť alebo jesť, aby ste vyzerali a cítili sa mladšie po zvyšok svojho života. Kyselina hyaluronová je prirodzene produkovaná telom a môže byť kľúčom k mladému vzhľadu. Niektoré potraviny obsahujú kyselinu hyaluronovú a môžu pomôcť stimulovať jej produkciu v tele pre dosiahnutie hladkej, mladšej pleti, lepšieho zraku a pružnejšieho, zdravého tela.

Základné informácie o kyseline hyaluronovej

Kyselina hyalurónová je látka prirodzene nachádzajúca sa v koži, očiach, kĺboch a srdcových chlopniach, ktorá ich maže a chráni. Kyselina hyalurónová je vodu kryštalizujúca molekula, ktorá je prítomná v hojnom množstve u malých detí a žien, ktoré ešte stále produkujú estrogén. Ako človek starne, množstvo kyseliny hyalurónovej v tele poklesne. Pokožka začne vráskavieť a zrak a kĺby začnú prejavovať prvé príznaky starnutia.

Ako už bolo spomenuté, kyselina hyaluronová, známa aj ako hyaluronan a často označovaná skratku HA, sa nachádza prakticky vo všetkých telesných bunkách. Najhustejšie sa však zhlukuje v koži, v chrupavkách a v iných spojivových tkanivách. Tiež v synoviálnej tekutine, ktorá lubrikuje kĺby v tele. Niekedy sa jej hovorí aj „prírodný zvlhčovač“. Kyselina hyaluronová priťahuje a zadržiava vodu. S pribúdajúcim vekom sa prirodzené zásoby HA v tele vyčerpávajú. Práve to zohráva úlohu pri prejave niektorých z najviditeľnejších známok starnutia. Môže ísť o chybné fungovanie kĺbov, o vysušovanie a stratu elasticity, pružnosti pleti. Konzumácia niektorých potravín môže telu pomôcť zachovať alebo doplniť zásoby HA.

Bunková špongia

Kyselina hyaluronová je jednou z kľúčových zložiek extracelulárnej matrix (prostredia), ktorá obklopuje a podporuje všetky ľudské bunky. Pretože dokáže nabrať a udržať až tisícnásobok svojej váhy vo forme vody, pôsobí kyselina hyaluronová aj ako akási bunková špongia. Keď sa s pribúdajúcim vekom zásoby HA míňajú, začína extracelulárne prostredie strácať na svojej mase. Tým vznikajú vrásky a dokonca hlboké ryhy aj v tých najokrajovejších vrstvách kože.

V ktorých potravinách sa nachádza kyselina hyaluronová

Živočíšne produkty

Červené hrebene kohútov a sliepok sú jedným z najbohatších zdrojov molekuly cukru hyaluronanu, zlúčeniny, ktorú niektorí lekári považujú hneď po Botoxe za ďalší veľký objav na odstraňovanie vrások.

Okrem červených hrebeňov, ďalšie časti zvierat ako sú kĺby a šľachy sú tiež bohaté na kyselinu hyalurónovú, rovnako ako aj ľudské kĺby a šľachy. Urobte si vývar alebo dusené jedlo zo zvieracích kĺbov, kostí, šliach a kože. Kuracia polievka pripravená s kuracími nohami je ideálny zdroj kyseliny hyalurónovej.

Vnútornosti

Vysoké hladiny HA sa prirodzene nachádzajú vo vnútorných orgánoch väčšiny zvierat, vrátane hovädzieho, jahňacieho, bravčového mäsa a tiež hydiny. Vysoké koncentrácie sa nachádzajú aj v očných buľvách rýb a iných zvierat. Je však otázne, či by takýto pokrm oslovil európskych stravníkov. Jedálniček zostavený poväčšine z vnútorností síce môže dodávať telu potrebné množstvá kyseliny hyaluronovej. Nemali by sme však zabúdať na fakt, že vnútornosti obsahujú aj veľké množstvá tukov. Pravidelná konzumácia vnútorností v malých množstvách však jednoznačne môže pomôcť telu udržať či dokonca mierne zvýšiť rezervy HA.

Sója

Sójové bôby obsahujú vysoké množstvo fytoestrogénov - rastlinných zdrojov estrogénu, ktoré v tele fungujú ako estrogén. Estrogén pomáha telu produkovať viac kyseliny hyalurónovej. Konzumujte sójové potraviny, ako je tofu, sójové syry a sójové mlieko.

Červené víno

Resveratrol v červenom víne, nachádzajúci sa vo vysokých koncentráciách v hroznovej koži, je fytoestrogén. Pite červené víno alebo šťavu z červeného hrozna aby ste si tak zvýšili hladinu estrogénu, ktorý produkuje viac kyseliny hyalurónovej v tele.

Koreňová zelenina

V Japonsku sa nachádza dedina Yuzurihara, nazývaná aj "dedina dlhého života." Všetci tam majú hladkú kožu bez vrások, dobrý zrak, zdravie a energiu a dožívajú sa viac než 80 alebo 90 rokov. Ľudia z Yuzurihara pestujú a jedia koreňovú zeleninnu, vrátane malého druhu zeleniny podobnému sladkým zemiakom, ktoré stimulujú telo k produkcii kyseliny hyalurónovej,

Korenie a koreniny

Iné meno pre vitamín C je kyselina askorbová, ktorá zohráva veľkú úlohu pri stimulácii tvorby kyseliny hyaluronovej v tele. Jedlo si môžete ochutiť rôznymi koreninami, získate tak dávku prepotrebného vitamínu C. Stavte na červenú, žltú, oranžovú a zelenú papriku, pretože sú najlepšími zdrojmi vitamínu C. Mnohé bylinky ako petržlen a koriander sú tiež bohatým zdrojom vitamínu C.

Extrakt z plodov lopúcha väčšieho (arctium lappa)

Nemeckí výskumníci odhalili, že liečba extrakt môže čiastočne zredukovať známky starnutia. A. lappa, ktoré obsahuje kyselinu hyaluronovú, bolo časťou formuly aplikovanej lokálne. Vedci dospeli k záveru, že A. lappa účinne regeneruje kožné štruktúry a tým redukuje vrásky.

Čerstvé ovocie

Pomaranče, citróny, grepfruity, limetky a iné citrusové plody obsahujú vitamín C, čím sa z nich stávajú najlepšie potraviny na tvorbu kyseliny hyaluronovej. Nielen šťavy z týchto ovocí môžu zvýšiť hladiny kyseliny hyaluronovej, ich šupky sú rovnako účinné. Šupky môžete namixovať do nápojov, alebo ich dokonca použiť pri varení. Jedlá bohaté na vitamín C môžu obsahovať aj kúsky manga, guavy, kivi, čerešní, rovnako aj čučoriedky, pomaranče, maliny a hrozno.

Aj niektoré ovocia obsahujúce magnézium (horčík) môžu pomôcť navýšiť hladiny HA, je totiž nevyhnutný pre syntézu kyseliny hyalurónovej. (Nízka hladina kyseliny hyalurónovej bola zistená aj u jedincov s nízkou hladinou zinku.) Najlepšou voľbou sú banány, jablká, avokádo, rajčiny, melón, ananás, hrušky a broskyne. Banány obsahujú aj priamo kyselinu hyaluronovú, takže konzumácia banánov je vlastne lacný spôsob ako zlepšiť hladiny HA. Dajú sa bežne kúpiť a môžete ich jesť kedykoľvek. Obsahujú množstvo vlákniny, takže nezvyšujú hladiny krvného cukru.

Potraviny bohaté na naringenín

Naringenín je bioaktívna zložka nachádzajúca sa v grepfruitoch, pomarančoch a rajčinách. Má silný inhibičný účinok na hyaluronidázu, čo je enzým, ktorý štiepi kyselinu hyaluronovú v tele. Je preto vhodné jesť potraviny bohaté na naringenín, čo pomáha telu šetriť svoje vlastné prirodzené zásoby kyseliny hyaluronovej.

Zdravotné prínosy potravín obsahujúcich kyselinu hyaluronovú

Ako môžu potraviny s kyselinou hyaluronovou zlepšiť celkové zdravie? Ďalšími benefitmi potravín bohatých na HA sú:

  • Pomoc pri osteoartritíde: môžete si zvýšiť hladiny HA a budete tak bojovať proti osteoartritíde. Kyselina hyaluronová vyplní medzery medzi kĺbmi kolien, čím sa eliminujú špecifické príznaky osteoartritídy. Na zlepšenie hladín kyseliny v kĺboch možno brať injekcie kyseliny hyaluronovej.
  • Zlepšenie stavu pokožky: môžete zlepšiť kvalitu pokožky a pleti pridaním potravín bohatých na kyselinu hyaluronovú. Hyaluronan je dôležitou súčasťou kožných tkanív. Takže čím viac potravín bohatých na HA budete konzumovať, tým sú šance na opravu a obnovu kožných buniek vyššie. HA je zodpovedná za rýchlejšie hojenie rán. Pravidelná konzumácia týchto jedál pomôže tiež zabrániť v objavovaní sa vrások. Zlepšujú hladiny kolagénu a ten dodáva flexibilitu pokožke.
  • Zachovanie dobrého zdravia očí: kyselina hyaluronová je rovnako prínosná pre oči a zabraňuje vysúšaniu očí. Kyselina je neoddeliteľná súčasť mnohých krémov proti starnutiu. Ak sa vpichne do vrások blízko očí, môžete sa zbaviť vrások okolo očí.

Tipy a upozornenia

Ak chcete kožu bez vrások, prestaňte alebo obmedzte fajčenie. Fajčenie cigariet odčerpáva kyselinu hyaluronovú v tele.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy