11 jednoduchých tipov na kontrolu veľkosti porcií

Posledná úprava 25.01.2023

Ak sa po každom jedle dostanete do potravinovej kómy, je to dosť zlé. Ale našťastie, posledné výskumy dokazujú, že zo svojej diéty nemusíte vylučovať žiadne potraviny. Namiesto toho sa pohrajte s veľkosťou porcií jedál, ktoré sú pre vás „dobré“ a „nie až tak dobré“. Je to oveľa udržateľnejšia technika, ktorá môže pomôcť zastaviť zbytočné vyjedanie. Napríklad si môžete dať menšiu porciu čipsov s väčším množstvom šalátu alebo ovocia.

Ak bojujete s prejedaním sa a ustrážením si porcií vo všeobecnosti, je čas, aby ste sa zamysleli nad svojimi starými zvykmi a prehodnotili svoj vzťah k jedlu. Tu je jedenásť tipov, ako na to.

Poznajte svoje potreby

Ak váš jedálniček nebude vyzerať ako lotéria, bude sa vám jednoduchšie dodržiavať rozvrh jedál. Naučte sa správne rozhodovať, čo jesť, aj s ohľadom na kalórie a proteíny.

Odmeriavajte si veci

Nemôžete si byť úplne istý, čo vlastne jete, pokiaľ si správne neodvážite a neodmeriate jednotlivé dávky. Miesto naberania „od oka“ si vyberte nejakú odmernú pomôcku, aby ste boli presný. Môže to byť váha, odmerné misky a rôzne nádobky alebo lyžičky.

Nikdy nezostaňte príliš hladný

Ak pôjdete jesť až vtedy, keď ste už hladný ako vlk, tak je väčšia pravdepodobnosť, že to s veľkosťou porcie zase preženiete. Doprajte si kvalitné občerstvenie počas dňa, ktoré bude váš hlad držať na uzde.

Uvarte si len jednu porciu

Vyvarujte sa pokušeniu tým, že si zo svojho obľúbeného jedla uvaríte len jednu porciu. Takto sa vyhnete lákaniu zvyškov z chladničky.

Zvoľte menšie taniere

Hlavný chod si naservírujte na šalátový alebo dezertový tanier. Používanie malých tanierov pomáha pri chudnutí a pri kontrole veľkosti porcií.

Počas jedla si sadnite

Vypnite vonkajšie ruchy, sadnite si za stôl a zamerajte sa na svoje jedlo. Budete schopný spomaliť, vychutnať si jedlo a budete sa cítiť zasýtený z toho, čo máte na tanieri.

Skontrolujte si dýchanie

Je vaše dýchanie rýchle a napäté? Búši vám srdce? Tri krát sa zhlboka nadýchnite, ešte než vôbec začnete rozmýšľať nad jedlom. Ak pôjdete na obed s ustráchanou mysľou, plány s kontrolu porcií sa vám skôr vymknú z rúk.

Jedlo si nakrájajte

Ak si jedlo rozkrájate na menšie kúsky, môžete preľstiť mozog, ktorý si bude myslieť, že je na tanieri viac jedla. Mozog si to následne preloží tak, že hoci zjete menej, aj tak sa budete cítiť sýty.

Odíďte od stola

Ak máte pocit, že jete príliš rýchlo, alebo nie ste schopný odložiť vidličku, ospravedlňte sa a odíďte od stola. Choďte sa nadýchať čerstvého vzduchu. Naspäť sa potom vrátite s osvieženou perspektívou.

Zabaľte si zvyšky

Hneď, ako je vaše jedlo hotové, naložte si jednu porciu a zvyšok zbaľte. Keď zvyšky nestoja pred vami, bude jednoduchšie povedať nie.

Popíjajte čaj

Keď ste už dojedli porciu, ktorú ste si naložili, dajte si variť vodu na čaj. Keď už ste pre seba získali čas, aby ste po jedle trochu zrelaxovali, je šanca, že nebudete cítiť potrebu hneď znovu jesť.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac