5 najlepších druhov letného ovocia na chudnutie

Posledná úprava 28.12.2022

Leto, obdobie dovoleniek a oddychu, opaľovania a nekonečných posedení pri západe slnka. A napriek všetkým tým drinkom a dovolenkovým lákadlám je práve leto tým správnym ročným obdobím, kedy sa vám môže podariť oveľa jednoduchšie chudnúť. Pýtate sa prečo?

Niekedy stačí vymeniť zopár kornútkov zmrzliny za ovocie. Ovocie je samozrejme od prírody sladké. Obsahuje tiež najviac výživných látok, výborne chutí a počas sezóny nie je ani príliš drahé. Najlepšími druhmi ovocia pre účely chudnutia sú tie, ktoré vás na jednu stranu zasýtia a na druhú stranu nedonútia znižovať počet prijatých kalórií. Preto by ste sa mali poobzerať po ovocí, ktoré obsahuje iba minimálne množstvo kalórií na jednu porciu. Ovocie podporujúce úbytok hmotnosti by malo zároveň obsahovať veľké množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov. Vďaka tomu môžete podporiť rýchlejší metabolizmus. Nahliadnite do zoznamu piatich letných druhov ovocia, ktoré vás nabijú živinami, no vaše telo zostane bezo zmien.

Letné ovocie na chudnutie

Jahody

Jahody sú tým ovocím, ktoré ľudia snažiaci sa schudnúť jedávajú najčastejšie. Je v nich zbalené značné množstvo živín, na druhú stranu však iba veľmi málo kalórií. Jedna šálka jahôd má približne iba 50 kalórií. Dodá vám však až 3 gramy vlákniny, čo značí viac ako 12% dennej potreby vlákniny. Vysoký obsah vlákniny robí z jahôd veľmi sýte jedlo. Ak si dáte len zopár jahôd, zasýtite žalúdok na dlhú dobu. Jahody sú výborným zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej, draslíka a mangánu. Tieto živiny dokážu pomôcť zvýšiť rýchlosť metabolizmu. To znamená, že je vaše telo pri spaľovaní kalórií oveľa efektívnejšie.

Maliny

Maliny majú dokonca ešte vyšší obsah vlákniny na porciu, než jahody. Vlastne sú na vrchole zoznamu ovocia, pokiaľ ide o množstvo konzumnej vlákniny, a to až osem gramov na šálku. Ak si do jogurtu alebo šalátu dáte za hrsť malín, vynikajúcim spôsobom potlačíte apetít a zabránite prejedaniu. Maliny obsahujú iba malé množstvo kalórií. Jedna šálka vám dodá približne 64 kalórií, ale súčasne veľmi významné množstvo vitamínu C, vitamínu K, horčíka a množstva iných vitamínov a minerálov.

Pomaranče

Ak si miesto pomarančového džúsu radšej ošúpete čerstvý pomaranč, uberiete tým významné množstvo kalórií zo svojho denného prídelu. Pomaranče sú sladké, šťavnaté a mäsité. Ak si dáte samotný pomaranč, poskytnete telu hydratáciu, no žiaden cukor navyše. Čerstvé pomaranče vám poskytnú vlákninu, ktorá sa v džúse nenachádza. Každý mesiačik pomaranču znamená 85 kalórií a 5 gramov konzumnej vlákniny. Pomaranče sú nutrične veľmi hutné a husté. Obsahujú veľké množstvá vitamínu C, tiamínu a kyseliny listovej. Všetky tieto látky významne podporujú a urýchľujú metabolizmus.

Papája

Papáju možno jesť za surova alebo varenú. Je mäsitá so sladkou chuťou koláča a dokáže skvele doplniť jogurt. Šálka papáje obsahuje iba približne 55 kalórií, a súčasne 3 gramy vlákniny. Papáje obsahujú veľké množstvá vitamínu A a vitamínu C, kyseliny listovej aj draslíka. Toto ovocie obsahuje tiež papaín, jedinečný prírodný enzým. Tento enzým môže pomôcť podporiť rýchlejší presun jedla cez žalúdok. Tým sa z papáje stáva významná pomôcka na chudnutie.

Ananásový melón (cantaloupe)

Ananásové (cantaloupe) melóny sú veľmi zasycujúce. Šálka tohto melónu má iba približne 60 kalórií. Je to dosť na to, aby ste boli dlho sýty. Cantaloupe sú nutrične husté, s množstvom esenciálnych vitamínov a minerálov, obzvlášť bohaté sú na vitamín A, vitamín C a draslík. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, niacínu, kyseliny listovej, vitamínu B6 a cholínu. Práve ony pomáhajú zachovať si chladnú hlavu a zabrániť stresovému jedeniu.

Prečo je chudnutie v lete jednoduchšie?

Pekné počasie priam vyzýva k aktivite

Jar a leto sú ročné obdobia, kedy sa ľudia hýbu najviac. Na jeseň a v zime sa skôr zohrievajú pri šálke horúceho čaju. Vymeňte telocvičňu za prírodu a nechajte sa unášať letom. Je dokonca vedecky dokázané, že ľudia, ktorí aspoň niekedy cvičia vonku, sú oveľa aktívnejší než takzvaní „indooroví športovci“.

V lete sme menej náchylní na zlú náladu

Zima je tmavá a ponurá. Ľudia si ju často spájajú s obdobím depresií. Počas zimy sa viac prejedajú, mnohých kvária Vianoce. A celkovo si človek dopraje oveľa viac sladkého v zime než v lete, takže chudnúť v zime je ťažšie.

Horúce počasie potláča chuť na jedlo

Áno, zmrzlina je neoficiálnou letnou stravou. Nájazdy na chladničku sú však v teplejších mesiacoch menej časté. Prečo? Teplo tlmí apetít. Ľudia, ktorí sa zdržujú a pracujú v teplom prostredí (cca 30°C) majú menšiu chuť do jedla, než ľudia v chladnejších podmienkach (cca 10°C). To znamená, že horúčava znižuje chuť do jedla, aj keď ste práve absolvovali svoj pravidelný tréning. A nepriamo nám tak pomáha chudnúť.

V lete vystavujeme telá na obdiv

Niektoré ženy sa bikín priam hrozia. Skočiť do plaviek a dokonca sa v nich ukázať na kúpalisku alebo na pláži, to je pre mnohé veľmi silná motivácia na chudnutie. Ale to je jasné asi každému.

Obsah vody

Čerstvé bobuľovité ovocie, od čučoriedok až po maliny, černice a jahody, majú vysoký obsah vody. Väčšina ovocia a zeleniny obsahuje veľké množstvá vody, ktoré tvoria váhu, objem a šťavnatosť, no pritom nepridáva žiadne kalórie. Potraviny s vysokým obsahom vody môžu podstatne prispieť k pocitu plnosti po jedle. Podľa jedného výskumu, konzumácia jedál, ktoré boli pripravené s pridaním väčšieho množstva vody, významne zvýši pocit plnosti a zníži množstvo zjedených kalórií. Ak s jedlom vypijete pohár vody, no v samotnom jedle nie je pridaná žiadna voda navyše, nemá to žiaden vplyv na pocit plnosti alebo množstvo skonzumovaných kalórií.

Obsah vlákniny

Bobule sú tiež plné vláknin, približne štyri gramy na pol šálky černíc a malín a dva gramy na pol šálky čučoriedok, brusníc a jahôd. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny pomáhajú nabrať objem, no tiež utlmia trávenie, pretože vlákniny potrebuje na strávenie dlhšiu dobu. Pomôžu vám tak cítiť sa dlhšie plný, pri relatívne nízkom množstve skonzumovaných kalórií. Výskum naznačuje, že konzumácia celých plodov ovocia, spolu s ich prirodzenou vlákninou, vyvolá väčší pocit sýtosti, než konzumácia ovocného pyré alebo ovocnej šťavy.

Nutričné hladiny

Bobule obsahujú veľké množstvá antioxidantov, prírodných zložiek v potravinách, ktoré bojujú s oxidáciou, prirodzeným procesom spájaným s rakovinou, ochoreniami srdca a starnutím, počas ktorého môže dôjsť k poškodeniu buniek. Niektoré bobuľovité plody – čierne maliny, červené maliny, černice a jahody – sú superantioxidantami s vysokými hodnotami ORAC, teda absorpčnou kapacitou kyslíkových radikálov. Všetky tmavo sfarbené bobule tiež obsahujú veľa kyseliny elagovej, ktorá dokáže zničiť niektoré rakovinové bunky. V neposlednom rade obsahujú bobuľovité plody aj veľa vitamínu C.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac