Cibuľa na chudnutie – 3 účinné spôsoby ako použiť cibuľu na chudnutie

Posledná úprava 04.07.2023

Cibuľa je veľmi účinná v podpore chudnutia. Je bohatá na kvercetín, čo je flavonoid, ktorý bráni v akumulácii tuku a zrýchľuje metabolizmus. Ak chcete skutočne schudnúť, zaraďte cibuľu do svojej stravy, a to denne. Mali by ste ale vedieť, ako cibuľa na chudnutie účinkuje. Pozrite si 3 najvhodnejšie spôsoby, ako použiť cibuľu na účinné chudnutie, aké sú prínosy cibule a ako riešiť následné, nie práve príjemné, účinky konzumácie cibule.

3 najlepšie spôsoby ako využiť cibuľu na účinné chudnutie

1) Cibuľová šťava

K najlepším spôsobom ako využiť cibuľu na chudnutie, patrí pitie cibuľovej šťavy. Vysmážanie môže zlikvidovať výživné látky a tým odbúrať zdravotné prínosy cibule. Skúste preto práve cibuľovú šťavu.

Ako pripraviť cibuľovú šťavu na chudnutie?

Čas prípravy – 5 minút

Čas varenia – 7 minút

Počet porcií – 2

Prísady

  • 1 biela cibuľa
  • 3 šálky vody

Ako pripraviť

  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na plátky.
  2. Vlejte 1 šálku vody na panvicu s cibuľou a priveďte k varu.
  3. Po 4 minútach dajte z ohňa a vložte do mixéra.
  4. Riadne rozmixujte a pridajte ďalšie dve šálky vody.
  5. Cibuľovú šťavu prelejte do šálky a vypite.

2) Cibuľová polievka

Polievky sú výborným riešením, pokiaľ ide o chudnutie. Zasýtia vás a sú plné výživných látok. Polievku si môžete dať na obed aj na večeru. Pripravte si výbornú cibuľovú polievku, ktorá chutí výborne a pomôže vám rýchlo schudnúť.

Ako pripraviť cibuľovú polievku na chudnutie?

Čas prípravy – 15 minút

Čas varenia – 15 minút

Počet porcií – 2

Prísady

  • 4 až 5 veľkých červených cibúľ, olúpaných a nasekaných
  • 1 šálka nakrájaných rajčín
  • 1 šálka nastrúhanej kapusty
  • 3 šálky zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 3 strúčiky nastrúhaného cesnaku
  • približne 1 cm nastrúhaného koreňu zázvoru
  • štipku čierneho korenia
  • 1 lyžičku olivového oleja
  • soľ podľa chuti
  • za hrsť koriandra na ozdobenie

Ako pripraviť

  1. Do hrnca dajte olivový olej.
  2. Pridajte zázvor a cesnak a nechajte speniť.
  3. Pridajte cibuľu a zeleninu. Premiešajte a chvíľku nechajte na ohni.
  4. Pridajte zeleninový alebo kurací vývar.
  5. Potom pridajte korenie a soľ, premiešajte, zakryte a povarte 10 až 15 minút.

3) Surová cibuľa na chudnutie

Niet žiadnym divom, že keď môžu byť natoľko zdravé varené cibule, je surová cibuľa najlepšia. Fytoživiny v cibuli nepodliehajú degradácii spôsobenej teplom. Preto získate to najlepšie z cibule, čo vám môže pomôcť účinne chudnúť. Ako je najlepšie konzumovať surovú cibuľu, ak chcete schudnúť?

Ako jesť surovú cibuľu a schudnúť?

Čas prípravy – 5 minút

Čas varenia – 5 minút

Počet porcií – 2

Prísady

  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na plátky
  • 1 dielik limetky
  • štipku himalájskej soli

Ako pripraviť

  1. Nakrájajte surovú cibuľu nadrobno.
  2. Šťavu z limetky vytlačte na rozkrájanú cibuľu.
  3. Posoľte.
  4. Jedzte ako prílohu k obedu alebo večeri.

Toto sú tri najlepšie spôsoby, ako konzumovať cibuľu kvôli chudnutiu. Ponúkame ešte ďalšie cibuľové recepty.

Cibuľa na chudnutie – ďalšie možnosti

1) Cibuľa a granátové jablko

„Granátová cibuľa“ je vynikajúca príloha k mäsu aj bezmäsitému jedlu. Obsahuje prísady, ktoré podporujú chudnutie. Tento recept je navyše veľmi jednoduchý na prípravu.

Ako pripraviť cibuľu a granátové jablko na chudnutie?

Čas prípravy – 15 minút

Čas varenia – 10 min

Počet porcií – 6

Prísady

  • 4 červené cibule, olúpané a nakrájané na plátky
  • 4 lyžice melasy z granátového jablka
  • 1 lyžica pasty zo sezamových semienok – tahini
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice šťavy z granátového jablka
  • štipka namletého čierneho korenia
  • soľ
  • 1 lyžica nasekaného petržlenu

Ako pripraviť

  1. Namočte cibule v olivovom oleji a napichnite ich na ihlicu.
  2. Položte ich na gril.
  3. V miske zmiešajte melasu z granátového jablka, šťavu z granátového jablka, čierne korenie, štipku soli a tahini.
  4. Dajte cibuľu preč z ihlice a pokropte zmesou melasy z granátového jablka.
  5. Posypte petržlenom.

2) Pečená cibuľa a sladké zemiaky s klobásou a červenou paprikou

Ak chudnete, musíte si okrem iného sledovať aj to, čo jete. Jedávajte zdravé veci a zároveň ich správne pripravujte. Takto z jedla vyťažíte maximum dobrého.

Ako pripraviť pečenú cibuľu so sladkými zemiakmi?

Čas prípravy – 20 minút

Čas varenia – 25 minút

Počet porcií – 2

Prísady

  • ½ šálky klobásy nakrájanej na kolieska
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • ½ šálky sladkých zemiakov
  • ½ šálky červenej papriky
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice bieleho vína
  • ¼ šálky kuracieho vývaru
  • ½ lyžičky sušeného rozmarínu
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • soľ

Ako pripraviť

  1. Rúru predhrejte na 200°C.
  2. Zohrejte 2 lyžičky olivového oleja a osmažte klobásky.
  3. Na ďalšej panvici osmažte zeleninu a zalejte množstvom olivového oleja.
  4. Pridajte kurací vývar a ochuťte - soľ, korenie a sušený rozmarín.
  5. Pridajte klobásu a pečte 25-30 minút.

3) Cuketa a cibuľa v teriyaki omáčke

Toto chutné jedlo je plné chutí a vôní a je vynikajúce na chudnutie. Je plné antioxidantov a vlákniny. Tie bránia vstrebávaniu tukov a zlepšujú pohyby čriev.

Ako pripraviť cuketu s cibuľou v teriyaki omáčke?

Čas prípravy – 20 minút

Čas varenia – 25 minút

Porcie – 2

Prísady

  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na tenké krúžky
  • 1 ½ šálky cukety nastrúhanú na pásiky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice teriyaki omáčky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička sezamových semiačok
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • soľ podľa potreby

Ako pripraviť

  1. Rozohrejte olivový olej na panvici a opražte cibuľu.
  2. Pridajte cuketu, soľ, korenie, teriyaki omáčku aj sójovú omáčku. Varte, pokým cukety nezmäknú a nebudú uvarené.
  3. Ak je potrebné pridať soľ, jedlo prisoľte. Nakoniec prizdobte sezamovými semiačkami.

4) Karamelizovaná cibuľa a červený mangold

Šaláty patria medzi najlepšie voľby, pokiaľ chcete schudnúť. Nezaťažia vás, udržia metabolizmus v činnosti, podporia trávenie, zmobilizujú metabolizmus tukov.

Ako pripraviť karamelizovanú cibuľu a červený mangold?

Čas prípravy – 5 minút

Čas varenia – 7 minút

Počet porcií – 2

Prísady

  • 1 veľká biela cibuľa, nasekaná
  • 1 šálka červeného mangoldu, nasekaného
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ¼ šálky sušených rajčín
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 1 lyžička hnedého cukru
  • 7-8 nakladaných olív
  • ½ lyžičky čili
  • soľ

Ako pripraviť

  1. Dajte olivový olej, limetkovú šťavu, hnedý cukor, čili a štipku soli do nádoby a riadne rozmixujte.
  2. Pridajte rajčiny, červený mangold, olivy a sušené rajčiny.
  3. Pokvapkajte dresingom a môžete podávať.

Tieto 4 cibuľové recepty u vás zaženú hlad a pomôžu vám s chudnutím. Ako to ale cibuľa robí? Ako funguje cibuľa na chudnutie?

Prínosy cibule pre chudnutie

Hlavné príčiny nadmerného priberania sú sedavý životný štýl, nezdravé stravovacie návyky, nedostatok pohybu, hormonálna nerovnováha, zdravotné problémy, užívanie liekov a tak ďalej. Použitie cibule je prirodzený spôsob ako znížiť hmotnosť a odstrániť z tela nadbytočný tuk. Zvyšuje totiž metabolizmus. Rýchlosť metabolizmu je rýchlosť trávenia potravy a jej vstrebania do buniek. Ak je táto rýchlosť kvôli nejakému problému ovplyvnená, môže viesť k rôznym ďalším zdravotným problémom. Cibuľa má antioxidanty, ktoré pomáhajú zabrániť oxidačnému poškodeniu, zároveň urýchľujú metabolizmus. Má aj protizápalové vlastnosti, ktoré bránia priberaniu na váhe spôsobenému zápalom. Cibuľa obsahuje aj enzýmy, ktoré dokážu mobilizovať tuk. A nakoniec, cibuľa bráni vzniku inzulínovej rezistencie, a tým bráni riziku vzniku cukrovky.

Okrem chudnutia je cibuľa dobrá pre celkové zdravie. Tu sú niektoré z jej zdravotných prínosov.

Prínosy cibule pre celkové zdravie

  • Pomáha znižovať cukor v krvi.
  • Zlepšuje zdravie srdca.
  • Pomáha bojovať proti rakovine.
  • Pomáha posilniť kosti.
  • Podporuje tráviaci trakt.
  • Posilňuje imunitný systém.
  • Bráni zápalom, alergiám a respiračným ochoreniam.
  • Zlepšuje zdravie očí.
  • Slúži ako prevencia tvorby krvných zrazenín.
  • Pomáha pri liečbe cholery.
  • Zlepšuje pamäť a funkcie mozgu.
  • Slúži ako prevencia problémov s pleťou a s vlasmi.

Aj napriek tomu, že je cibuľa pre ľudské zdravie veľkým prínosom, po jej skonzumovaní dochádza k niektorým nie práve lákavým účinkom. Možno sa im však poľahky vyhnúť. Obzvlášť, ak budete nasledovať nižšie uvedené tipy.

Ako sa vyhnúť nepríjemnostiam po skonzumovaní cibule?

Ako sa zbaviť cibuľového dychu?

Po tom, čo zjete surovú cibuľu, alebo jedlo, v ktorom je cibule skutočne veľa, môžete mať v ústach štipľavý zápach. Aby ste sa ho zbavili, požujte 2 až 3 mentolové listy alebo mentolovú žuvačku. Môžete si tiež očistiť zuby a použiť ústnu vodu, aby ste sa zbavili cibuľového dychu.

Prečo by ste nemali používať naklíčenú cibuľu

Naklíčená cibuľa nie je nutrične natoľko dobrá ako nenaklíčená cibuľa.

Ako zabrániť slzeniu očí pri krájaní cibule?

Pri krájaní cibule si zapáľte sviečku. Prípadne si nasaďte plavecké okuliare, zabránite výparom z cibule, aby sa dostali k očiam.

Ako sa zbaviť pachu cibule na rukách?

Ruky si riadne pošúchajte suchou soľou a potom umyte. A zápach zmizne.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac