Závislosť na cukre – prečo vzniká a ako sa jej zbaviť?

Posledná úprava 02.06.2023

Nech robíte čokoľvek, nedokážete utlmiť chuť na sladké. Dezert si dáte vždy, aj keď vás hlavné jedlo zasýtilo. Čas na nejakú drobnosť si nájdete vždy. A je to výborné ospravedlnenie pre čosi sladké. Ak sa v tomto popise vidíte, pravdepodobne aj u vás ide o závislosť na cukre.

Takáto závislosť na cukre je ako každý iný nesprávny a nezdravý vzťah. Pravdepodobne ste si vedomý, že to nie je dobré, ale nedokážete jednoducho vstať a odkráčať. Možno nedokážete samy seba presvedčiť, že sa musíte cukru vzdať. Čítajte ďalej a snáď sa vám podarí svoj vzťah k cukru prehodnotiť.

Pozrime sa na rôzne druhy cukrov. Na to, prečo ste tak hlboko presvedčený, že cukor vo svojom živote potrebujete. A čo je najdôležitejšie, ako môžete poraziť závislosť na cukre raz a navždy. Zameňte zlé návyky za tie dobré.

Koľko druhov cukru vlastne skutočne existuje?

Ľudia si väčšinou nie sú dobre vedomí, aký je rozdiel medzi sacharidmi (ktoré sa v staršom názvosloví označujú ako uhľohydráty) a cukrom. Takže si to zjednodušme. Cukor je sacharid. Sacharidy sú to, čo poznáme ako makroživiny (spolu s proteínmi a tukmi). Sacharidy získavate z jedla, ktoré konzumujete. Ak raz zjete sacharidy, rozštiepi ich telo na energiu, na molekulu nazývanú glukóza. Pojem hladiny glukózy v krvi, alebo cukru v krvi označuje, koľko glukózy sa po strávení potravy nachádza vo vašej krvi.

Čo veci ešte viac komplikuje je fakt, že existuje viacero druhov sacharidov. Rôzne typy sacharidov sa v tele rôzne správajú. Spôsob, akým sú trávené, je úplne odlišný. Preto nie sú všetky sacharidy zlé. Ale na druhú stranu, ani dobré.

Povedzme si o rôznych typoch uhľohydrátov (sacharidov), aj o tom, ako ich telo štiepi.

Cukor

Ak vidíte na štítku výživných hodnôt označenie „cukor“, vzťahuje sa to na druh sacharidu. Je známy ako jednoduché cukry alebo jednoduché sacharidy. Sú zložené z jednej alebo dvoch molekúl cukru, čo ich robí veľmi ľahko stráviteľnými. Vaše telo strávi jednoduché sacharidy rýchlo, tie uvoľňujú veľké množstvá glukózy do krvného obehu. Táto záplava glukózy spôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi. Nakoniec začne u zdravých jedincov pôsobiť inzulín a hladina cukru v krvi začne klesať. Ovocie a zelenina, rovnako ako rafinované zrná, spracované potraviny a sladkosti, tieto všetky obsahujú jednoduché cukry. Nie všetky jednoduché cukry sú pre vás zlé. Mnohé sú však považované za škodlivé.

Vláknina

Vláknina sa označuje ako komplexné sacharidy. Je tvorená mnohými molekulami cukru, takže sa horšie štiepi. Telo ju trávi veľmi pomaly, preto je aj nárast glukózy v krvi oveľa nižší. Takto dochádza k oveľa miernejšiemu nárastu krvného cukru. A práve to je jedným z dôvodov, prečo sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny tak zdravé. Ide o typ sacharidu, ktorý sa nachádza v ovocí, zelenine, bôboch, mliečnych výrobkoch a obilninách. Čím je v potravine vyšší obsah vlákniny, tým je pre vás lepšia. Záleží však aj od jej nutričných výhod, teda obsiahnutých vitamínov a minerálov.

Škrob

Rovnako ako vláknina, aj škrob je komplexný sacharid, ktorý uvoľňuje glukózu do krvného obehu pomaly. Škrob sa nachádza v mnohých druhoch zeleniny a obilnín, tiež vo fazuli, chlebe a cereáliách. Škrob nie je zlý, pokiaľ sa nachádza v potravine, ktorá je veľmi výživná. Avšak tak, ako jednoduché cukry, ak sa nachádza v inak nezdravých jedlách, neurobí vám veľmi dobre.

Čo sú to pridané cukry?

Niekedy výrobcovia potravín vezmú cukor zo zdravých potravín a pridajú ich do potravín, ktoré spracovávajú. Takto sa z nich stanú pridané cukry. Pridané cukry obsahujú všetky jednoduché cukry nachádzajúce sa v ovocí a zelenine a mnohých iných zdravých potravinách. Ale bez ostatných výživných látok, ktoré sa v týchto zdravých potravinách tiež nachádzajú. Práve preto sú potraviny s pridanými cukrami, teda všetko od cukríkov cez koláčiky a keksíky, sirupy a sladené nápoje, pre vás zlé. Sú veľmi sladké, ale takmer so žiadnou nutričnou hodnotou.

Keď budeme v ďalšom texte hovoriť o cukre, myslíme pridané cukry, vysoko spracované chemické látky, ktoré sa prirodzene v potravinách nevyskytujú. Nemusíte sa báť potravín, ktoré obsahujú cukor prirodzene. V rozumných množstvách zvyčajne nespôsobujú škody, ako je tomu u spracovaných cukrov.

Závislosť na cukre – prečo nemôžete prestať jesť cukor?

Ak máte podozrenie, že ste závislý na cukre, s najväčšou pravdepodobnosťou vyhľadávate jedlá s vysokým obsahom jednoduchých cukrov a extrémne nízkym množstvom ostatných živín. Niektoré z jedál po celom svete, na ktoré vzniká najväčšia závislosť, sú plné pridaných cukrov a iných umelých prísad. Vysvetlenie, prečo sa tak jednoducho namotáte na cukor, je zložité. (pozri tiež ako poraziť závislosť od cukru) Ak ale chápete princíp závislosti od akejkoľvek látky alebo činnosti, ide aj tu o podobný princíp.

Ako funguje závislosť

Rôzne časti mozgu komunikujú prostredníctvom neurotransmiterov, ktoré putujú medzi neurónmi a prenášajú rôzne správy. Mnohé lieky a drogy do tohto procesu zasahujú, kompletne prekrývajú normálne komunikačné systémy mozgu. Niekedy to vyústi do stimulácie pocitov radosti a rozkoše. Ak droga zaplavuje mozog dopamínom, myslí si mozog, že ste skonzumovali niečo pekné. A mozog chce viac z tejto dobrej veci. Takže po nej začnete túžiť ešte viac, aj keď to vlastne nechcete.

Toto je extrémne zjednodušené vysvetlenie, aký neporiadok vám môžu drogy v hlave spôsobiť. Ale stačí to na pochopenie toho, prečo je konzumácia prílišného množstva cukru tak nebezpečná.

Mozog a závislosť na cukre

Závislosť na cukre sa od závislostí na iných látkach moc nelíši. Hoci samotný cukor nie je droga v tradičnom slova zmysle, môže tak pôsobiť. Drogy môžu v podstate stimulovať nadmernú produkciu dopamínu, vďaka čomu sa váš mozog cíti dobre. Konzumácia prílišného množstva cukru tiež zvyšuje hladiny dopamínu v mozgu. Ak to preháňate s cukrom, deje sa vlastne to isté ako keď užívate drogy.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac