8 vecí, ktoré sa stanú, keď prestanete jesť sacharidy

Posledná úprava 18.01.2023

Šialenstvo okolo diét s nízkym obsahom sacharidov bolo veľké. Mať v jedálničku chlieb vyšlo z módy. Cestoviny boli preceňované. A diétujúci experimentovali, ako hlboko môžu skresať príjem sacharidov. Nie je však zrno ako zrno. Takže ak vyradíte rafinované zrná, celé zrná, alebo sacharidy všeobecne, účinky sa môžu značne líšiť. Pozrime sa na široký rad vecí, ktoré sa stanú, ak sa zbavíte chleba a pečiva.

Prídete o váhu z vody

Prvá vec, ktorú si všimnete po znížení príjmu sacharidov je fakt, že vaša váha rýchlo, priam magicky klesá. No nie je to tuk, o čo prichádzate. Je to voda. Keď sú sacharidy v tele uskladnené vo forme glykogénov, uchováva každý gram uhľohydrátov troj až štvornásobok svojej váhy vo forme vody. Takže, keď okrešete príjem sacharidov a začnete využívať svoje zásoby glykogénov, stratíte podstatné množstvo svojej váhy pochádzajúcej z vody.

Dostanete nízkosacharidovú chrípku

Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre mozog. Keď sa človek rozhodne skresať príjem sacharidov, beží mozog „na výpary“, hlavne keď sa znížia zásoby glykogénu a zostanú zdecimované. V prípade, že sa minie všetok glykogén, začne telo rozkladať tuky a minie malé uhlíkové fragmenty nazývané ketóny. Výsledok: sťažené dýchanie, sucho v ústach, únava, slabosť, závraty, nespavosť, nevoľnosť a zastretý mozog. V podstate sa cítite, ako by ste mali chrípku. Telo sa možno adaptuje na chod na ketónoch, takže sa nebudete cítiť až tak zle. No ketóny nie sú palivom, ktoré by vaše telo preferovalo.

Vaše chute budú na ústupe

Rafinované sacharidy sú neslávne známe tým, že hladiny vášho cukru v krvi najskôr vyženú do obrovských výšok a potom ich nechajú rýchlo padnúť nadol. Táto húsenková dráha aktivuje centrá závislosti v mozgu, čo vedie k prebudeniu ďalších chutí a k maškrteniu. Zamerajte sa na celozrnné potraviny bohaté na vlákninu. Tie dokážu udržať hladiny krvného cukru vyrovnané a zabrániť jeho poklesu, čím zabránite zbytočnému vyjedaniu.

Riziko srdcovej choroby alebo cukrovky sa zvýši, alebo zníži

To, aký typ zŕn vylúčite, robí v tomto prípade veľký rozdiel. Rafinované uhľohydráty naštartujú telesné hladiny mastných kyselín (nazývaných kyselina palmitolejová), čo zvyšuje riziko ochorenia srdca a cukrovky typu 2. Naopak, celé zrná dokážu zlepšiť hladiny krvného cholesterolu a znížiť riziko srdcových chorôb, mŕtvice, obezity a cukrovky typu 2. Voľba je teda jasná.

Vaše hladiny energie klesnú

Celé zrná sú vynikajúcim zdrojom železa, magnézia a B vitamínov. Sú to všetko látky, ktoré sú na udržanie energie veľmi dôležité. Mnoho ľudí je aj za normálnych okolností s magnéziom v deficite. Plus, hoci sú uhľohydráty zdrojom paliva, ktoré ľudské telo preferuje, bez zdravých celkových zásob sa spomaľujú všetky bunky.

Nebudete mať pravidelnú stolicu

Celozrnné výrobky sú hlavným hráčom, pokiaľ ide o to, koľko vlákniny získate. Vláknina, nestráviteľná časť rastlín, teda aj zŕn, nielenže pomáha stabilizovať hladiny krvného cukru, znižuje riziko obezity a chronických ochorení, ale tiež udržiava pravidelnosť, pokiaľ ide o návštevu toalety.

Budete skutočne náladový

A to nielen preto, že všetky vaše sendviče budú pozostávať iba zo šalátových listov. Sacharidy, či už celé alebo rafinované, zvyšujú hladiny serotonínu v mozgu, čo je neurotransmiter pre dobrý pocit. Takže, keď sa zbavíte zdravých sacharidov v podobe celých zŕn, zhoršíte si zároveň aj vaše mentálne zdravie.

Utrpia aj vaše tréningy

Uhľohydráty sú primárne zdroje energie pre telo. Dodávajú palivo pri všetkých pohybových aktivitách, či už ide o tréning pre vytrvalosť alebo odolnosť. Skresajte uhľohydráty a vaša schopnosť vyprodukovať silu a energiu poklesne. A čím slabšia bude vaša pohybová aktivita, tým slabšie budú vaše výsledky.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac