Môžu výživové doplnky s termogenickým účinkom pomôcť pri spaľovaní tukov?

Posledná úprava 23.01.2023

Výživové doplnky s termogenickým účinkom obsahujú prírodné látky schopné podporiť metabolizmus tukov a navýšiť spaľovanie tukov. Medzi najpopulárnejšie termogenické látky patrí kofeín, zelený čaj, kapsaicín, ale aj rôzne iné rastlinné extrakty.

Tieto prísady majú zaiste mierny pozitívny účinok na metabolizmus, je ale ich účinok natoľko výrazný, aby pomohol pri chudnutí a odbúravaní tukov?

Pozrime sa bližšie na tie najpopulárnejšie termogenické látky, ich účinnosť, bezpečnosť a nežiadúce vedľajšie účinky.

Čo sú to termogenické látky a výživové doplnky s termogenickým účinkom?

Pojem „termogenický“ znamená doslovne „tvoriaci teplo“. Keď telo spaľuje kalórie, tvorí viac tepla, aj preto sú výživové doplnky podporujúce metabolizmus tukov a spaľujúce tuk považované za termogenické. Kúpiť sa dajú rôzne typy takýchto výživových doplnkov. Niektoré obsahujú iba jednu zložku, iné ponúkajú zmes látok podporujúcich metabolizmus. Nakoľko sú však tvrdenia o podpore chudnutia a spaľovania tukov pravdivé a hodnoverné?

Pomáhajú termogenické doplnky výživy na chudnutie pri spaľovaní tukov?

Kofeín

Kofeín je stimulant, ktorý sa prirodzene nachádza vo viac ako 60 rôznych rastlinách. Patrí sem káva, kakao, čaj, orechy kola, guarana či čaj maté (yerba mate). [1]

Kofeín zvyšuje hladiny adrenalínu, hormónu, ktorý stimuluje tukové bunky. Tieto tukové bunky následne uvoľňujú mastné kyseliny do krvného obehu, kde ich možno využiť na tvorbu energie. Tento stimulant zároveň znižuje chuť do jedla a podporuje metabolizmus tukov. To znamená, že pomáha spáliť viac kalórií pri menšom množstve skonzumovaného jedla. [2]

Výskum preukázal, že každý miligram skonzumovaného kofeínu pomáha v priebehu nasledujúcich 24 hodín spáliť dodatočnú desatinu kalórie. Inak povedané, užívanie 150 mg kofeínovej pilulky dokáže v priebehu dňa spáliť ďalších 15 kalórií. [3]

Testy na ľuďoch aj zvieratách ukazujú, že dávka 3-5 mg kofeínu na kilogram telesnej hmotnosti je pre podporu metabolizmu a zlepšenie spaľovanie tukov najúčinnejšia. [2]

Keďže je účinok kofeínu na metabolizmus relatívne malý, nemá ani jeho užívane výrazný dopad na telesnú váhu. V kombinácii so zmenami v stravovaní a cvičení však môže v snahu schudnúť pomôcť.

Zelený čaj / EGCG

Zelený čaj obsahuje dve zložky, ktoré majú termogenický účinok, a to kofeín a epigalokatechín galát (EGCG). [4] [5]

Už bolo spomenuté, že kofeín stimuluje uvoľňovanie adrenalínu, čo podporuje metabolizmus a zvyšuje spaľovanie tukov. EGCG tieto účinky ešte zlepšuje, a to spomalením rozpadu adrenalínu, čím sa jeho dopad zosilňuje. [5] [6] Podľa výskumov dokážu doplnky s kofeínom a zeleným čajom zlepšiť metabolizmus, a to približne o 4%. Spaľovanie tukov dokážu zlepšiť o 16%. Tento údaj platí pre nasledovných 24 hodín po ich užití. [3]

Nie je však celkom jasné, či tento účinok vedie k výraznému úbytku na váhe či redukcii telesného tuku.

Podľa jedného výskumu schudli obézni a ľudia s nadváhou po 12 týždňoch užívania výživového doplnku len minimálne [7] , podľa iného viac a navyše bez ohľadu na užívanú dávku. [8]

Stále je však potrebné ďalšie testovanie a skúmanie na to, aby odborníci pochopili vplyv zeleného čaju na metabolizmus tukov a stavbu tela.

Kapsaicín

Kapsaicín je molekula, ktorá dodáva štipľavosť čili a ostatným druhom štipľavých paprík. Čím je paprika štipľavejšia, tým viac kapsaicínu obsahuje.

Podobne ako kofeín, aj kapsaicín stimuluje uvoľňovanie adrenalínu, čím urýchľuje metabolizmus a núti telo spáliť viac kalórií a tuku. [9]

Kapsaicín tiež tlmí chuť do jedla, takže zjete menej kalórií. Tento efekt robí z kapsaicínu silnú termogenickú látku. [10]

Sumár 20 štúdií udáva, že výživové doplnky s kapsaicínom môžu podporiť metabolizmus približne o 50 spálených kalórií za deň, čo môže s postupom času viesť k výraznému chudnutiu. [11]

Na druhú stranu však existujú aj tvrdenia a dôkazy, že sa telo dokáže postupne na kapsaicín adaptovať, takže jeho účinky sa časom zoslabia. [12]

Garcínia kambodžská (Garcinia Cambogia)

Garcínia kambodžská je tropické ovocie, ktorého výťažok sa často používa vo výživových doplnkoch na chudnutie. Obsahuje látku nazývanú kyselina hydroxycitrónová (HCA), ktorá dokáže blokovať aktivitu enzýmu ATP citrát lyáza, ktorý sa zapája do formovania telesného tuku. [13] Celkovo však neexistuje presná zhoda, aký je skutočný dopad garcínie na telesný tuk, pretože výsledky rôznych výskumov sú zmiešané. [14] [15] [16] [17]

Yohimbín

Yohimbín je látka získavaná z kôry afrického stromu, ktorá sa bežne užíva ako termogenická látka. Dokáže podporiť činnosť mnohých hormónov, vrátane adrenalínu, noradrenalínu a dopamínu, čo môže teoreticky v konečnom dôsledku podporiť metabolizmus tukov. [18] [19]

Účinnosť yohimbínu pri chudnutí nebola príliš skúmaná, prvé výsledky sú ale sľubné. Yohimbín môže byť efektívny hlavne pri chudnutí v kombinácii s cvičením, pretože sa ukazuje, že podporuje spaľovanie tukov počas a po aeróbnom cvičení. [20]

Momentálne nie je k dispozícii dostatok výskumov na to, aby bolo možné jednoznačne potvrdiť alebo vyvrátiť schopnosť yohimbínu podporiť spaľovanie tuku.

Pomarančovník horký / synefrín

Horký pomaranč je typ citrusového ovocia, ktorý obsahuje synefrín, čo je prírodný stimulant podobne ako efedrín. Na rozdiel od efedrínu neškodí srdcu a je považovaný za bezpečný. [21]

Podľa prehľadu 20 testov a výskumov pomohol pomarančovník horký sám či v kombinácii s inými bylinkami výrazne zlepšiť metabolizmus a samotné chudnutie, a to pri dennom užívaní v trvaní 6 až 12 týždňov. [22]

Termogenické zmesi

Keďže majú mnohé látky termogenické účinky, sú zvyčajne výrobcami rôzne kombinované do výživových doplnkov. Cieľom a zámerom je zlepšiť efekt procesu chudnutia.

Podľa výskumov a štúdií takéto termogenické zmesi skutočne podporujú metabolizmus tukov, obzvlášť ak je ich užívanie spojené aj s cvičením a fyzickou aktivitou. Nebolo však vykonaných mnoho štúdií, ktoré by potvrdili, či dokážu redukovať množstvo telesného tuku. [23] [24] [25] [26]

Bezpečnosť a nežiadúce vedľajšie účinky výživových doplnkov na chudnutie s termogenickým účinkom

Aj keď je chudnutie s pomocou doplnkov na chudnutie s termogenickým účinkom veľmi lákavé, majú určité riziká a nežiadúce účinky.

Nežiadúce vedľajšie účinky

Väčšina ľudí toleruje termogenické doplnky bez problémov, u niekoho však môžu vyvolať nežiadúce účinky. [27] [28]

Medzi najčastejšie potiaže patrí nevoľnosť, zápcha, bolesti brucha a bolesti hlavy. Navyše môžu tieto doplnky viesť k miernemu zvýšeniu tlaku krvi. [7] [23] [24] [29]

Výživové doplnky, ktoré obsahujú 400 mg alebo viac kofeínu, môžu spôsobiť búšenie srdca, úzkosť, bolesti hlavy, nepokoj a závraty. [29]

Potenciálne vážne komplikácie

Výživové doplnky s termogenickým účinkom sú spájané aj s oveľa závažnejšími komplikáciami.

Podľa niektorých výskumov existuje súvis medzi takýmto typom doplnkov a závažným zápalom tráviaceho traktu. [30] [31]

V niektorých prípadoch boli udávané u inak zdravých ľudí prípady hepatitídy, poškodenia pečene a dokonca zlyhania obličiek. [32] [33] [34] [35]

Zhrnutie na záver

Výživové doplnky s termogenickým účinkom dokážu zmierniť chuť do jedla a podporiť metabolizmus tukov aj spaľovanie tukov, hoci sú účinky relatívne malé.

Môžu však byť oveľa účinnejšie, ak sa ich užívanie spojí aj so zdravými zmenami v jedálničku a cvičením. V žiadnom prípade však nejde o zázračné pilulky na chudnutie.

Zdroje

  • BERGSTROM, H.C. a kol., 2014. Metabolic, cardiovascular, and perceptual responses to a thermogenic nutritional supplement at rest, during exercise, and recovery in men [Abstrakt]. Journal of strength and conditioning research [online]. Aug, 28 (8), 2154–2163 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24513614
  • BUNCHORNTAVAKUL, C. a REDDY, K.R., 2013. Review article: herbal and dietary supplement hepatotoxicity [Abstrakt]. Alimentary pharmacology and therapeutics [online]. Jan, 37 (1), 3–17 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121117
  • CAMPBELL, B.I. a kol., 2016. The effects of a fat loss supplement on resting metabolic rate and hemodynamic variables in resistance trained males: a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Journal of the international society of sports nutrition [online]. (13), 14 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818444/
  • DULLOO, A.G. a kol., 2000. Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity [Abstrakt]. International journal of obesity and related metabolic disorders [online]. Feb, 24 (2), 252–258 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10702779
  • HARPAZ, E. a kol., 2017. The effect of caffeine on energy balance [Abstrakt]. Journal of basic and clinical physiology and pharmacology [online]. Jan, 28 (1), 1–10 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27824614
  • HAYAMIZU, K. a kol., 2003. Effects of garcinia cambogia (Hydroxycitric Acid) on visceral fat accumulation: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Current therapeutic research, clinical and experimental [online]. Sep, 64 (8), 551-567 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4053034/
  • HECKMAN, M.A. a kol., 2010. Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters [Abstrakt]. Journal of food science [online]. Apr, 75 (3), R77–R87 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20492310
  • HEYMSFIELD, S.B. a kol., 1998. Garcinia cambogia (hydroxycitric acid) as a potential antiobesity agent: a randomized controlled trial [Abstrakt]. JAMA [online]. 280 (18), 1596–1600 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9820262
  • HURSEL, R. a kol., 2009. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis [Abstrakt]. International journal of obesity [online]. Sep, 33 (9), 956–961 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19597519
  • HURSEL, R. a WESTERTERP-PLANTENGA, M.S., 2010. Thermogenic ingredients and body weight regulation [Abstrakt]. International journal of obesity [online]. Apr, 34 (4), 659–669 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20142827
  • HURSEL, R. a kol., 2011. The effects of catechin rich teas and caffeine on energy expenditure and fat oxidation: a meta-analysis [Abstrakt]. Obesity reviews [online]. Jul, 12 (7), e573–e581 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21366839
  • JITOMIR, J. a kol., 2008. The acute effects of the thermogenic supplement Meltdown on energy expenditure, fat oxidation, and hemodynamic responses in young, healthy males. Journal of the international society of sports nutrition [online]. (5), 23 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637826/
  • JURGENS, T.M. a kol., 2012. Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults [Abstrakt]. The Cochrane database of systematic reviews [online]. Dec, (12), CD008650 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23235664
  • LUDY, M.J. a MATTES, R.D., 2011. The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite. Physiology and Behavior [online]. Mar, 102 (3-4), 251-258 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3022968/
  • MATTES, R.D. a BORMANN, L., 2000. Effects of (-)-hydroxycitric acid on appetitive variables [Abstrakt]. Physiology and behavior [online]. Oct, 71 (1-2), 87–94 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11134690
  • MAZZANTI, G. a kol., 2015. Hepatotoxicity of green tea: an update [Abstrakt]. Archives of toxicology [online]. Aug, 89 (8), 1175–1191 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25975988
  • MCCARTY, M.F., 2002. Pre-exercise administration of yohimbine may enhance the efficacy of exercise training as a fat loss strategy by boosting lipolysis [Abstrakt]. Medical hypotheses [online]. Jun, 58 (6), 491–495 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12323115
  • PARK, S.Y. a kol., 2013. Acute Hepatitis and Liver Failure Following the Use of a Dietary Supplement Intended for Weight Loss or Muscle Building — May–October 2013. MMWR [online]. Oct, 62 (40), 817-819 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4585555/
  • PITTLER, M.H. a ERNST, E., 2004. Dietary supplements for body-weight reduction: a systematic review [Abstrakt]. The American journal of clinical nutrition [online]. Apr, 79 (4), 529–536 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15051593
  • PITTLER, M.H. a ERNST, E., 2005. Complementary therapies for reducing body weight: a systematic review [Abstrakt]. International journal of obesity [online]. Sep, 29 (9), 1030–1038 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15925954
  • PREUSS, H.G. a kol., 2004. An overview of the safety and efficacy of a novel, natural(-)-hydroxycitric acid extract (HCA-SX) for weight management [Abstrakt]. Journal of medicine [online]. 35 (1-6), 33–48 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18084863
  • RAINS, T.M. a kol., 2011. Antiobesity effects of green tea catechins: a mechanistic review [Abstrakt]. The Journal of nutritional biochemistry [online]. Jan, 22 (1), 1–7 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21115335
  • ROONGPISUTHIPONG, C. a kol., 2007. Reduction of adipose tissue and body weight: effect of water soluble calcium hydroxycitrate in Garcinia atroviridis on the short term treatment of obese women in Thailand. Asia Pacific journal of clinical nutrition [online]. 16 (1), 25-29 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17215177
  • RYAN, E.D. a kol., 2009. Acute effects of a thermogenic nutritional supplement on energy expenditure and cardiovascular function at rest, during low-intensity exercise, and recovery from exercise [Abstrakt]. Journal of strength and conditioning research [online]. May, 23 (3), 807-817 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19387398/
  • SHERID, M. a kol., 2013. What's new about inflammatory bowel diseases in Ischemic colitis induced by the newly reformulated multicomponent weight-loss supplement Hydroxycut(®). World journal of gastrointestinal endoscopy [online]. Apr, 5 (4), 180-185 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3627842/
  • SHIXIAN, Q. a kol., 2006. Green tea extract thermogenesis-induced weight loss by epigallocatechin gallate inhibition of catechol-O-methyltransferase [Abstrakt]. Journal of medicinal food [online]. Winter, 9 (4), 451–458 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17201629
  • SHREENA, S.P. a kol., 2013. Green tea extract: A potential cause of acute liver failure. World journal of gastroenterology [online]. Aug, 19 (31), 5174-5177 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746392/
  • SIVARAJAH, V. a kol., 2013. Ulcerative colitis associated with the herbal weight loss supplement Hydroxycut. BMJ case reports [online]. Jan [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23291814
  • STOHS, S.J. a kol., 2012. A Review of the Human Clinical Studies Involving Citrus aurantium (Bitter Orange) Extract and its Primary Protoalkaloid p-Synephrine. International journal of medical sciences [online]. Aug, 9 (7), 527-538 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3444973/
  • STOHS, S.J., 2017. Safety, Efficacy, and Mechanistic Studies Regarding Citrus aurantium (Bitter Orange) Extract and p-Synephrine. Phytotherapy research [online]. Oct, 31 (10), 1463-1474 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655712/
  • TINSLEY, G.M. a kol., 2017. Influence of A Thermogenic Dietary Supplement on Safety Markers, Body Composition, Energy Expenditure, Muscular Performance and Hormone Concentrations: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind Trial. Journal of sports science and medicine [online]. Dec, 16 (4), 459-467 [cit. 14.4.2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5721174/
  • TREMBLAY, A. a kol., 2016. Capsaicinoids: a spicy solution to the management of obesity? [Abstrakt]. International journal of obesity [online]. Aug, 40 (8), 1198–1204 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26686003
  • WHITING, S. a kol., 2012. Capsaicinoids and capsinoids. A potential role for weight management? A systematic review of the evidence [Abstrakt]. Appetite [online]. Oct, 59 (2), 341–348 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22634197
  • WHITING, S. a kol., 2014. Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data [Abstrakt]. Appetite [online]. Feb, (73), 183–188 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24246368
  • ZIEGENFUSS, T.N. a kol., 2017. Effect of a Multi-Nutrient Over-the-Counter Supplement on Changes in Metabolic Rate and Markers of Lipolysis [Abstrakt]. Journal of dietary supplements [online]. May, 14 (3), 288–302 [cit. 14.4.2020]. Abstrakt získaný z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27611657/
Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac